Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nurmos: ”Det har gått väldigt snabbt”

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD / TR Media
Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD / TR Media
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media

Drömhästen Calgary Games har sålts till Margareta Wallenius-Kleberg. 

Tränaren Timo Nurmos vill inte kommentera de hisnande summor som nämnts – men är väldigt nöjd med att han får ha kvar sin guldklimp i stallet. 

– Det kändes som den bästa lösningen, säger stjärntränaren. 

Calgary Games är travhästen på allas läppar just nu. 

På åtta starter är Timo Nurmos fyraåring obesegrad och tre veckor efter segern i Svenskt Travderby tog han hem ett uttagningslopp till Europaderbyt i förkrossande stil.

– Han var väldigt fin. Han gick med skor i går och har känts bra i träning efter Derbyt också. Det har inte varit några konstigheter, säger Timo Nurmos efter segern. 

Under söndagen slog bomben ner att hästen säljs till miljardären Margareta Wallenius-Kleberg och Menhammar Stuteri. Exakt hur mycket pengar det handlar om råder det delade meningar om, men enligt branschkännare till Expressen rör det sig om ett ansenligt antal tiotal miljoner. 

Timo Nurmos är fåordig när han får kommentera jättesummorna som nämnts. 

– Jag säger ingenting. Jag är travtränare och en vanlig person. Vi har 25 anställda och man måste tänka på dem också. Jag är bara en travtränare och det viktigaste för mig är att jag känner mig trygg, säger Nurmos. 

Är du nöjd med affären?

– Man gör ingen affär om man inte är nöjd. Vi kom bra överens. Det är roligt att han får stanna här. 

Det är dock ingen hemlighet att det funnits intresse över hela världen för hästen. Det har bland annat funnits intressenter i stora travländer som USA och Frankrike. 

– Jag har haft ett bra samarbete med Menhammar. Det har varit ett otroligt intresse för hästen över hela världen. Det är inte lätt att fatta sådana beslut. Men i sista ändan har jag haft ett samarbete med Menhammar i många år. Det kändes som den bästa lösningen. Det känns också bra att hästen får fortsätta här. 

”Det är en annorlunda häst” 

Var det nära att han hamnade någon annanstans eller var det enkelt beslut till slut? 

– Det är aldrig lätt, men det kändes som det bästa alternativet. Sedan har allt gått väldigt snabbt. Jag är väldigt nöjd med att hästen fick stanna här. Det är också väldigt spännande med allt intresse från stoägare som vill betäcka med honom. Det var också positivt att han verkar fungera så bra i avel. Sperman var mycket bra. Det ser bra ut vad gäller den biten och jag får förfrågningar hela tiden. Det är en annorlunda häst som har en toppstam. Med en vanlig häst funderar man kanske inte på avel med en gång. Travsporten går framåt med sådana här hästar. 

Försäljningen till Menhammar innebär att hästen kommer fortsätta tävla i Sverige. Att Nurmos får ha kvar hästen i stallet var en starkt bidragande orsak till beslutet. 

– Jag älskar att träna sådana hästar. Jag har varit med så länge och det är en ynnest att få ha en sån häst. Det är också kul att visa upp honom på tävlingsbanan med allt intresse som är. Det handlar inte bara om att alla vill betäcka med honom. 

Stänger inte dörren till Prix d'Amerique 

Vad gäller tävlingsbiten har Nurmos i en tidigare intervju med SportExpressen berättat att han inte stänger dörren till en start i Prix d'Amerique till vintern. 

Är det fortfarande aktuellt? 

– Man vet aldrig. Jag har varit i kontakt med ordföranden i fransk travsport och de har frågat. Men inget är bestämt. Vi får se vad som händer med avelsbiten den närmaste tiden nu också. 

Men våren kommer framför allt handla om betäckning. 

– Tävlandet kommer hamna i andra hand under våren.  Det kommer framför allt handla om att betäcka då. Intresset är så stort att det förmodligen blir så, säger han.