Nuncio tillbaka – som vinnare

Publicerad

Huka er, fransmän. 

Nuncio är tillbaka. 

På torsdagskvällen började superstjärnan sin uppladdning mot Prix d’Amerique. 

- Det var otrolig harmoni i honom idag, sade Stefan Melander efter joggingturen på Bollnästravet.

Efter sin makalösa säsong i fjol, då han segrade i samtliga elva starter mot världseliten och tjänade 9,4 miljoner kronor, så har Nuncio haft det betydligt motigare i år.

Han kunde inte försvara sin titel i Elitloppet och hade inte synts på tävlingsbanan sedan den snöpliga förlusten i Midsommarloppet på Rättvik 24 juni.

Comebacken i John Deeres Pokal på Bollnästravet blev inget större prov, men sättet Nuncio lunkade ifrån sina konkurrenter på sista 100 meterna var tilltalande.

Och framförallt lät ägaren och tränaren Stefan Melander nöjd när han första gången sedan maj i fjol satt upp bakom sin 28-faldige miljonär i lopp. 

- Han var jättefin. Bryter gör han alltid, det har han gjort sedan han föddes. Men det var bra mycket bättre än hur det brukar vara. Uppvärmningen idag var super, det bästa han har varit, konstaterade Melander som körde sig till ledningen efter 500 meter, varvade 1.12,1 och lät sin sexåring sträcka ut sista biten.

- Jag tittade på min gps på upploppet, det stod 1.08 och det var en joggingtur. Det var otrolig harmoni i honom i dag, jag tror att han tyckte det var jättekul.

Älskar backträning

Melander har inte hymlat med att han nu siktar mot det franska vintermeetinget och Prix d’Amerique.

Som ett steg mot det tävlade Nuncio för första gången i en europeisk sulky, eftersom de så kallade jänkarvagnarna är förbjudna i Frankrike. 

- Nu får han gå ett par lopp till här hemma, eller åtminstone ett. Det är inte lätt att hitta lämpliga lopp. Sen ska vi försöka åka till Frankrike, sade Melander som ändrat träningsupplägg för att förebereda sin häst för den kuperade banan på Vincennes.

- Vi gjorde det här uppehållet för att träna i backen och tänker fortsätta med det. Egentligen är det ingen häst som gillar att träna, men backen blev nytt för honom och det verkligen älskar han.

Segertiden för Nuncio blev 1.11,6/1 640 meter autostart och belöningen 75 000 kronor.

Kvällens egentliga huvudlopp, finalen av Anders Kilströms Minne, vanns av Troels Andersen-tränade Unexpected via en imponerande långspurt för Torbjörn Jansson.

Här var förstapriset 100 000 kronor.

På V64 blev det jackpot på fyra rätt vilket innebär att 1,2 miljoner kronor flyttas vidare till fredagens V64-omgång på Kalmartravet.

Robin Johansson, Kanal 75

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag