Foto: Foto:Martin Langels/ALN
 Foto: Foto:Martin Langels/ALN

Nu möter Westholm "Örnen" på Rivieran

Publicerad

Jörgen Westholm drar till värmen på den Franska rivieran på söndag för att möta Bold Eagle och gänget med egentränade Apollon de Kacy.

En stark häst som för första gången testas över sprinterdistans i storloppet Grand Criterium de Vitesse.

"Jörgen Westholm drar till värmen på den franska Rivieran på söndag för att möta Bold Eagle och gänget med egentränade Apollon de Kacy.

En stark häst som för första gången testas över sprinterdistans i storloppet Grand Criterium de Vitesse.

Travbanan i Nice på den franska solkusten har varje år nöjet att bjuda in eliten till vårens första storlopp i Europa.

Franske örnen Bold Eagle har staplat andraplatser på hög de senaste månaderna och på söndagen är det lite upp till bevis för hästen som drog innerspåret bakom bilen i loppet med 900 000 kronor till vinnaren.

Solvallas sportchef Anders Malmrot är på plats och hoppas att han får dela ut en elitloppsinbjudan efter loppet.

Loppets ende svensktränad häst är åttaårige Apollon de Kacy. En stark sak som Anders Malmrot nämner som tänkbar i trekilometersloppet Harper Hanovers lopp under helgen med Elitloppet i slutet av maj.

Apollon de Kacy är född i Frankrike och har endast startat i Sverige i 11 av karriärens 58 lopp.

- Vi har mest försökt pricka toppformen till loppen i Frankrike när vi varit hemma med honom. Det har vi fått ett mycket bra ekonomiskt utslag av, vi har väl kört in en bit över fyra miljoner med honom. Det är inte alla hästar som kutar in det, säger Rommetränaren Jörgen Westholm.

Hänger med i svängarna?

Apollon de Kacy fick ett sjundespår bakom bilen och lär få kämpa för att hänga med.

Eller kanske inte? Apollon de Kacy spurtade kraftfullt i Prix de Paris i den senaste starten och har signalerat storform i sina starter i år. Men hänger han med över den engelska milen?

- Det ska bli lite spännande att se hur han kan hantera det. Han kan springa fort, det är väl bara så att vi inte har startat honom över den här distansen. Vem vet, vi kanske blir positivt överraskade? Han har blivit snabbare ju äldre han blivit, så det är ett litet test, säger Jörgen Westholm.

”Hade inga passande lopp”

Det är debut över kort distans för fransmannen och tränaren väljer att köra själv för att känna sig för i debuten över 1600 meter.

- Jag vill kunna bedöma honom över sprint så det blir en trevlig liten resa ner till medelhavet. Jag har inte kört honom på ett tag men har i alla fall suttit bakom i nio av hans 15 segrar. Han har visat mycket styrka hittills i sin karriär men vi hade inga passande lopp och han är i så extremt bra form att det kändes intressant för oss att anmäla honom till det där loppet.

”Trea-fyra-femma”

Jörgen Westholm tror på chans till en bra placering men har inga tankar på seger. En knall modell större i så fall.

- Vi möter ju två av Europas bästa hästar i Bold Eagle och Bird Parker. Det blir bra för oss att vara med och se hur han hanterar hög fart och så. Skulle vi vara trea-fyra-femma är vi jättenöjda.

Om Apollon de Kacy ska resa hem i vår eller stanna på Westholms filial bestäms efter söndagens Grand Criterium de Vitesse.

Åttaåringen är bra över längre distanser men 2140 meter med bilstart någonstans i Skandinavien skulle smaka bra det också menar Westholm.

- Sedan gillar vi nyheten om Åby Stora pris i augusti, som görs om och blir 3140 meter med bilstart. Om formen håller i sig till dess är de förutsättningarna hur roliga som helst.

Grand Criterium de Vitesse

1609 meter autostart

1. Bold Eagle – Franck Nivard

2. Cash Gamble – David Bekaert

3. Une Serenade – Serge Peltier

4. Anna Mix – Björn Goop

5. Billie de Montfort – Nicolas Ensch

6. Timone Ek – Enrico Bellei

7. Apollon de Kacy – Jörgen Westholm

8. Bird Parker – Jean-Philippe Monclin

9. Dijon – Romain Derieux

10. Sharon Gar – Roberto Andreghetti

11. Titty Jepson – Alexandre Abrivard

12. Comete Darche – Junior Guelpa

13. Dreammoko – Gabriele Gelormini

Förstapris: cirka 900 000 kronor

 

Av Mikael Wikner/Kanal 75

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


2

3

Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag