Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Niklas, 52, bröt nacken – är nu tillbaka och tävlar

Foto: Privat
Foto: Stefan Olsson/ Svensk Galopp

Niklas Lovén bröt nacken i juli förra året när han gick omkull med sin häst. 

Men det stoppar inte hinderjockeyn som nu är tillbaka i sadeln. 

– Jag ska inte hålla på om jag inte vågar, jag vill sluta när jag fortfarande levererar och inte bara är en passagerare, säger 52-åringen.

Niklas Lovén har tävlat på högsta nivå som hinderjockey i över tjugo år och vunnit storlopp som svenskt Grand National samt varit Fegentrichampion. Men i juli förra året var olyckan framme på Bro Park när han och hästen Londonia gick omkull på det nästsista hindret. 

Ryttaren kände direkt att han var lite stel i nacken, men trodde inte att det var något allvarligt. Han har ramlat av flera gånger tidigare och klarat sig med lindriga skador. 

– Innan har det bara varit lite nyckelben och något revben. Det har aldrig varit så här allvarligt. Jag har varit hyfsat förskonad, visst har man varit lite blåslagen många gånger och nyckelbenen ser ut som de gör. Men jag tar hellre ett nyckelben än en nacke. 

”Du har brutit nacken”

Den här gången var det betydligt allvarligare. Han hade fått frakturer på en nackkota. 

– Jag trodde som vanligt att det inte var något. Man går in och röntgar sig och då brukar det inte vara något. Man röntgas alltid om man landar på huvudet. Jag är lite öm nu också, jag var i Polen i tisdags och ramlade med en häst även då. Man sträcker lite på sig och blir lite öm. Så jag tänkte att det inte vara något annorlunda.

Men på kvällen kom läkaren in med resultat från röntgenbilderna.

– Doktorn sa: ”Det är allvarligt - du har brutit nacken”. Det trodde jag inte. Då började man tänka lite när jag fick den domen. Sen blev det en stor MRA-röntgen, den visade att det inte var några skador på ligament och diskar. Främst var det ett benbrott. 

”Då vinner du inga lopp”

Hans familj blev även de chockade. 

– Dottern hade precis landat från Spanien i Köpenhamn och fick reda på det på flygplatsen. Men de är härdade även om de kanske inte är vana vid just det här. De vet att jag gör det jag tycker om men det är klart att det tär på alla. Sen gick jag hemma tre månader med nackkragen. 

För en månad sedan var han tillbaka i sadeln. Han har redan hunnit rida lopp i tre länder - Italien, Polen och under onsdagen red han återigen lopp på Bro Park. Någon rädsla känner han inte. 

– Jag har sagt till mig själv att om jag är rädd och inte vågar attackera hinder och börjar fega, då blir det farligt för både mig och hästen. Då vinner du inga lopp. Jag ska inte hålla på om jag inte vågar, jag vill sluta när jag fortfarande levererar och inte bara är en passagerare. 

Nu tar han sikte mot en ny, skadefri, säsong. 

– Vår huvuddag är på Strömsholm med Grand National. Det är huvudmålet. Sen är det stora lopp i Polen där jag rider mycket. Sen har vi stora lopp på Bro Park också, kungens kanna och drottningens pris. I år kanske de till och med kommer till både Strömsholm och Bro Park.