Foto: / FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75Foto: / FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75
 Foto: / FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75
Foto: / KANAL75 AB / MVA FOTOFoto: / KANAL75 AB / MVA FOTO
 Foto: / KANAL75 AB / MVA FOTO

Nicklas Westerholm: "Bara på 50 procent"

Publicerad

Nicklas Westerholm har mer att ge.

Detta trots ett prisbelönt 2017 – där han bland annat blev årets komet.

– Jag är rätt säker på att när jag har tagit tag i allt runtomkring och det är tipp topp så kan det gå ännu bättre.

Nicklas Westerholm hade ett mycket starkt år 2017, det som också var hans första hela år som professionell travtränare. Han körde in över tre miljoner och hade en hög segerprocent. 

Vid årets travgala som hölls i fredags tog han hem titeln Årets komet 2017. En titel som även pappa Robert Bergh tog hem i början av sin karriär. 

– Det kändes bra, det var kul. Det är ju ett pris som värderas rätt högt som jag förstår det. Det är många duktiga som har fått det, så det kändes bra. 

Nicklas prisades även vid Dalatravets gala, där tog han hem priser för både Årets tränare och Årets kusk. 

– När jag blev årets tränare var det väldigt stort och även som kusk. Det är verkligen en bekräftelse för vad man gjort på banan mot även de professionella. 

– Det var jäkligt coolt. Det känns verkligen bra, för att man ska få resultat så snabbt så krävs det otroligt hårt arbete och noggrannhet i allt man gör och då känns det bra att få bekräftat att man har gjort det under hela året. 

Finns att utveckla 

Det verkar som att du har arbetat upp ett bra team? 

– Ändå känner jag att jag bara är 50 procent ändå, jag har mycket som jag kan utveckla och göra ännu bättre runtomkring för att förbättra resultaten och hästarna. Jag håller på med det ständigt hela tiden och utvecklar både gård och sätt att jobba, personal och allting runtomkring. 

– Jag är rätt säker på att när jag har tagit tag i allt runtomkring och det är tipp topp så kan det gå ännu bättre.

Vilka förbättringsområden är det som du vill satsa på i år? 

– Framförallt banor och stallar som jag behöver göra bättre.  

Under första året har starten som professionell tränare tagit mycket tid och under detta år hoppas Westerholm på att kunna spendera mer tid på det som han är bäst på. 

– Just nu jobbar jag väldigt mycket själv med gården och allt runtomkring företaget, men till våren börjar folk runtomkring företaget som kommer att avlasta mig så att jag kan göra ännu mer av det jag är bra på. Just att vara runt hästarna, så det är mycket sådana bitar som jag tror kan utveckla både mig och rörelsen. Att jag får göra enbart det jag är bra på. 

"Lite sliten" 

Sedan i november förra året finns Elitloppsdeltagaren, den sexårige valacken Tjacko Zaz i Westerholms regi. Han är inte i tävlingskondition ännu och det dröjer ett tag innan han är redo för tävlingsovalen. 

– Han är fortfarande lite sliten. Han vilar fortfarande och är långt ifrån tävling. 

I en intervju med Dalatravet i november berättade Westerholm om att hästen dragit på sig en skada och att operation väntade. 

– Han är helt läkt från operationen nu. Det är bara lite gamla småsaker nu som stör, men han är snart i träning i alla fall. 

Årets komet: "Vill visa upp unghästar"

Förväntningar på stallet inför 2018 ligger framför allt på stallets treåringar. 

– Jag tror att våra treåringar kommer dra ett stort lass över hela året. Sen har jag lite smått och gott men det är framför allt treåringarna som jag tror att jag kanske kommer kunna vara med i någon större final förhoppningsvis som jag inte har varit med i tidigare. Så det hade varit kul om de hade fått visa att de är så bra som jag tror att de är.  

Just unghästar är det något du vill satsa på? 

– Min grej har ju varit lite av de äldre hästarna. Så det här är första året som jag får visa upp den delen unghästar, jag får väl satsa hårt på de här treåringsloppen och vara med där så får vi se hur mycket vi kör in där. Men det känns som att jag har hästar som duger i alla fall. 

Son till Robert Bergh 

Att vara son till en av Sveriges största travtränare, Robert Bergh är något som Westerholm lärt sig att leva med. 

– Det är speciellt, det är ingen fara så, det har man vant sig att leva med. Det blir mer och mer speciellt nu när jag börjar komma upp i mycket häst och så där nu blir det väl lite mer på allvar än vad det var förut. 

– Men det är inte så mycket jag bryr mig om så, det är bara kul liksom.

”Den perfekta hästen” 

Drömmen som travtränare är att träna fram en riktigt bra häst och som son till Robert Bergh så har Nicklas fått se några sådana under sin uppväxt. 

– Drömmen och mål är att träna fram en riktigt bra häst. En sådan som alltid kommer att komma ihåg att man har fått chansen att träna. Det är sånt man har som mål som tränare, drömmer om att få träna en riktigt fin häst. Den perfekta hästen. Både stark, snabb, klok och förnuftig så där är väl det man drömmer om. 

– Remington Crown var en häftig häst som man har sett i mycket lopp. Hilda och de där hästarna var ju fantastiska hästar så det är ju sådana man tänker på. 

”Kunna ta in 80 hästar” 

Gården som byggs upp - finns det en slutprodukt?

– Jag kommer aldrig att vara färdig. Nu vet vi inte helt säkert men jag tror att vi under året kommer att ha möjlighet att kunna ta in 80 hästar. 

– Det är inget som är spikat än men det är det som är visionen och målet.  

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


2

3

Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag