Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nekade miljonbudet: ”Väldigt smickrande”

Hasse Backe.
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Greenshoe på banan 2018.
Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR MEDIA

Fotbollsprofilen Hasse Backes hästintresse bara växer och det mycket tack vare andelen i succéhingsten Greenshoe. 

Intresset för superhästens avkommor är stort och de har redan fått bud i miljonklassen. 

– Det var väldigt smickrande, säger 70-åringen som sa nej till anbudet. 

Travintresset har alltid funnits vid sidan om Hasse Backes gedigna och meriterade karriär inom fotbollen. Men på senare år är det hästarna som tagit upp allt mer av hans tid och engagemang. Mycket beror på att han, tillsammans med vännen och sportprofilen Lasse Granqvist, gick in och köpte andelar i Greenshoe. Hästen som visade sig vara en supertalang och sedermera tidigt la tävlingsskorna på hyllan då hans avelsvärde nått rekordhöjder i USA. 

För ett par veckor sedan berättade majoritetsägaren Stall Courant på Twitter att hästen är fullbokad för tredje året i rad, och hemma i Sverige är Hasse Backe mycket nöjd.

– Det är klart att ett gäng var tveksamma inledningsvis, det märkte jag, så är det alltid. Nu har man rapporterna från de i USA som tidigare varit tveksamma men nu är de lyriska med tanke på hur avkommorna ser ut. De ser ut lite som fullblod. Det blir ännu en spännande säsong, vi får se hur de tas emot när auktionerna i USA drar i gång i höst. 

Fått ett bud i miljonklassen

Hasse Backe berättar att de nykläckta fölen efter Greenshoe är något utöver det vanliga. Och även om det var tråkigt att inte se succéhästen fortsätta tävla, så ger det här något extra, menar han. 

– Jag tror att det var rätt, sen är det inte någon tvekan om att man gärna hade sett honom tävla. I USA får man välja tävlingsbiten eller aveln eftersom att det avlas så tidigt där. Det var ingen diskussion om det egentligen, beslutet kom ganska snabbt.

Redan nu har det stora intresset för Greenshoes första avkommor börjat bubbla. 

– Vi har fått ett bud på en av våra ettåringar, de födde i maj och är inte ens ett år ännu. Det var ett väldigt smickrande bud men vi valde att hålla vårt löfte till Emilia, hon ska få välja. Men när jag tog upp det med henne så sa hon att hon förstår om vi säljer. 

SportExpressen har tidigare berättat om den unga proffstränaren Emilia Leo som i slutet av mars ska få åka till Boko Stables i Nederländerna. Där ska hon få välja ut en av Greenshoe-avkommorna som Hasse Backe och Lasse Granqvist äger tillsammans med John Bootsman. Den ska sen sättas i träning hos Rommetränaren. 

Var det ett bud i miljonklassen?

– Ja, det var det. 

Satsar på galoppen: ”Tänker jag inte missa”

Vad har Greenshoe betytt för ditt stora travintresse?

– Han har väl betytt nästan allt egentligen skulle jag vilja påstå. Det är ingen underdrift med tanke på de fölen som kommer och vad vi eventuellt behåller och vad som går till auktion. Han betyder allt, så är det. Det ska bli kul att kanske åka över till USA i höst och ta ett snack med honom i Pennsylvania på Hanover Shoe Farms. Jag får ta med lite morötter till honom.

Men det är inte bara travhästar som gäller för Hasse Backe och fotbollskompisarna han lockat in i hästsporten. Han äger även galopphästar tillsammans med bland annat Lasse Granqvist och på lördag ska två av hästarna ut och visa upp sig i Dubai.

Hästarna tränas av svenska tränaren Kahlil de Burca som Backe kom i kontakt med via sitt uppdrag med ATG Talang där han bland annat coachar jockeyn Ulrika Holmquist. 

Det stora målet för galoppörerna Amhran Na Bhfiann och Military Style är Dubai World Cup som rids den 26 mars. I förstapris väntar ett mångmiljonbelopp. 

– Bägge kommer ut på lördag och då lär de avgöras om de kommer att starta i Dubai World Cup eller något annat grupp 1-lopp eller grupp 2-lopp. Det är bara några dagar kvar, det tänker jag inte missa.