Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat

Natalie, 22: "Har varit katastrof ekonomiskt"

Publicerad

Allt började med ett Facebook-inlägg tidigare i år.  

Natalie Örtlund fick sin licens som travtränare indragen – och menade själv att hon straffades på grund av ett inlägg där hon kritiserade Dalatravet. 

Kort därefter fick hon licensen tillbaka – av förbundet.

Men uppmärksamheten kring det hela ledde dock till att hon tvingades flytta till en ny gård.

– Det har varit en katastrof ekonomiskt, det har det verkligen varit, säger hon. 

Turerna kring Natalie Örtlund har varit många. 

I mars tidigare i år den fick 22-åriga travtränaren stor uppmärksamhet då hon fick licensen indragen efter en travhälsoinspektion på gården.

Inspektionen genomfördes av Svensk Travsport och en suppleant från Dalatravet. 

Enligt protokollet fanns det flera brister på gården. Men inget så allvarligt att det skulle kunna leda till att en licens dras in. Där hänvisade travbanan i stället till en paragraf i regelverket som ska användas när någon "skadat sportens anseende". En paragraf som används mycket sällan. 

Förbundet gick sedan in och gav tillbaka licensen till henne, men helt utagerat verkar det inte vara.

– Man känner ju att agget fortfarande finns där. Men oavsett vad var det skönt att det löste sig och jag fick ju tillbaka min licens. Det har ju dock kostat mig massor så man kan ju tycka att det borde leda till någon mer konsekvens än påtalan. 

Uppmärksamheten runt det hela gjorde att hennes dåvarande hyresvärd ville att hon skulle flytta.

"Det har inte varit någon rolig resa" 

Och i maj flyttade hon in till en ny gård cirka 500 meter ifrån den gamla, en flytt som inneburit hårt jobb och en tuff smäll ekonomiskt. 

– Jag flyttade ifrån den gamla gården den 10 maj till en annan gård som ligger ungefär 500 meter ifrån. Den har varit igenbommad i fyra år så vi har varit ett gäng som renoverat den totalt både invändigt och utvändigt. Så det har inte blivit så mycket sömn, men man får ju ta sig tid och visa lite jävlar anamma, säger hon och tillägger: 

– Det har absolut inte varit någon rolig resa. 

"En ekonomisk katastrof" 

Hur går det med den nya gården? 

– Det har ju varit mycket att göra, så man har fått ta ut lite ledigheter för att få det att gå ihop. Men nu känns det bra och man har fått landa lite. 

Hur mycket har det kostat dig rent ekonomiskt?  

– Det har varit en katastrof, det har det verkligen varit. Vi fick ju renovera allting och har fått stå för det mesta, det är nya hagar, vi har satt upp nya staket, det blir mycket resor fram och tillbaka, det är en annan hyra, jag fick arrendera bete hela sommaren, jag har haft hästarna inställda på ett stuteri – så det är klart att det blivit mycket oförutsedda utgifter. Det drar i väg. 

Men hästarna har du flyttat över nu? 

– Ja, det har jag gjort. Jag har även haft ST på besök i juni, vilket gick bra. Så på så sätt känns det lugnt. Men det är klart att det varit en ekonomisk smäll. Men man har ju inget val, hästarna måste ha tak över huvudet, säger hon och fortsätter: 

– Sedan har man ju inte kunnat träna regelbundet, unghästarna har gått i första hand. Mina starthästar har verkligen fått stå vid sidan av, de har egentligen inte tränat eller hållit i gång på något sätt. Det är inga miljonärer, men de springer ju in och bidrar till havren. Men nu har det inte kommit in några pengar där heller. Så självklart har det varit tufft.

"De har inte varit så jävla villiga" 

Vad gäller den indragna licensen, som sedermera drogs tillbaka – har Natalie Örtlund pratat med Svensk Travsport om fallet. 

– De ville veta hur jag kände. Jag svarade att jag ringt några samtal och försökt få upp några hästar på listan och det har de inte varit så jävla villiga att göra. Det tog väl kanske fyra samtal innan jag fick upp en häst på listan och då fick jag själv återkoppla till ST. Så de skulle ringa till Romme och sen var det väl löst, säger hon. 

Du har "bara" startat sex gånger i år – har du känt dig motarbetad? 

– Det skulle jag inte vilja säga. Alla har varit trevliga när jag varit där. Jag ska också säga att Susanne Richter som är tränare på Romme hjälpt mig och stöttat mig till 100 procent under den här tiden. Hon har betytt jättemycket. Sedan har ju inte hästarna varit i den formen som man velat. Man har ju inga kanoner, men förra året startade de 47 gånger och man får ju sina matlappar som är viktiga. Så det är klart att det är tråkigt att man inte tävlat så mycket. Men vad ska man göra? avslutar hon. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


2

3

Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag