Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

När får vi första banan med tak?

Foto: Lars Jakobsson / TR BILD / TR Media

Vädrets makter är omöjligt att skydda sig emot.

Och det var besvärliga förhållanden på Bergsåker.

När får vi Sveriges första travbana med tak?

Med anledning av det eviga regnandet flyttades V4-loppen till efter V75. Banan var i bedrövligt skick vid lunchtid, men banarbetarna gjorde ett kanonjobb och medverkade i allra högsta grad till att tävlingarna kunde genomföras.

Det var inga glädjetider och hästarna blev rejält trötta. Ju längre tävlingsdagen led, desto mer krävande blev underlaget.

– Hastiga väderomslag när det går från kallt i ett par dagar till plusgrader med regn är en mardröm för oss banmästare. Man kan förberedda lite med att lägga på grovt material men det är inte lätt, säger erkänt skicklige Håkan B Johansson, banmästare på Halmstadtravet. 

Att bygga tak över en travbana är ett dyrt projekt. Och det är inte många banor som kan hosta upp tillräckligt med pengar. 

Huvudstadsbanan Solvalla har ekonomiska muskler och blir Sveriges första bana med tak? 

– Hela arenafrågan är central för svensk travsport. Beslut har tagits om att Solvalla ska utvecklas på plats och det skulle underlätta för vår fina sport om man fick till det, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg. 

När jag såg matcher på Tipsextra på 80-talet var planerna oftast rena rama potatisåkrarna. 

Bandy spelades utomhus. 

I dag finns det mängder med bandyarenor i landet.

Arenorna och underlaget i England håller världsklass.

Många av Sveriges travbanor har inte rustats upp på evigheter. 

Undantaget är Åby i Mölndal.

Flera banor är i behov av rejäl ansiktslyftning. Jag tror att vi inom inte allt för lång framtid får se en travbana med tak.

Hur det ska se och på vilket sätt -längd, bredd, hur högt med mera - det ska byggas vet jag inte. 

Kanske går det att göra en konstruktion som på Friends Arena med öppningsbart tak?

– Takdiskussionen förs men jag kan inte säga att det finns något konkret att presentera i nuläget så vi vet inte om det är praktiskt möjligt. Jag tror att det blir svårt att bygga ett tak över Solvalla, men det är möjligt att det går att få till en takkonstruktion, säger Jörgen.

Har ni andra planer? 

– Vi har funderat på att köra ned värme i banan, men det är mycket om och men. Hur långt ned ska det ligga för att harven ska kunna användas?

- Vi har även lekt med tanken att täcka över banan när vi inte kör, men det är en sak att rulla av från en fotbollsplan än från en travoval som är doserad, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg. 

■ ■ ■ 

De betrodda hästarna föll på den blöta och krävande banan. Bara en av favoriterna infriade förväntningarna.

Robert Berghs hästar har visat bra toppform länge och det blev tre V75-segrar.  Digital Ink har hunnit bli tio år, men har inställningen kvar. 

Strax före mål spurtade han förbi en svag favorit Global Trustworthy som fått bestämma tempot i spets.

Indra´s Secret övertog spetsen efter ett varv i långloppet.  Hon var ensamt sto i V75-5, men det spelade ingen roll.

Indra´s Secret vann enkelt och är under stark utveckling.

Berghs son Nicklas Westerholm avslutade omgången med två skrällar. 

Hans Adi Gallia vann trots 40 meters tillägg. Insatsen var rejäl och Adi Gallia kan bli ett väldigt fräscht tillskott i stoeliten kommande säsong.