"Mygel med uppgjorda lopp har förstört allt"

Travlegendaren Björn Lindblom har inte vunnit på svenska rikstoton på över 30 år - nu kan det vara dags med Rajah Press.
Foto: Kanal 75

Han är en av svensk travsports stora och har varit hemma i Sverige i snart ett år efter 29 år i Italien.

Björn Lindblom har i lovande Rajah Press en egen produkt rakt igenom som han nu hoppas ska vinna i V75.

- Han har bra motor och kändes jättebra i senaste jobbet. Jag tycker absolut att han ska räknas, säger Lindblom.

Björn Lindblom var en av topptränarna i Sverige på 1970- och 80-talet.

Han var då flerfaldig champion på sin hemmabana Färjestad och även segerrikaste kusk och allsvensk champion 1980. Lindblom är med i Tusenklubben och på meritlistan i övrigt märks tränarseger i Svenskt Travderby med Nino Blazing (Stig H Nilsson körde eftersom Lindblom själv satt bakom Dimma), Lotterialöpningen i Neapel med stjärnhästen Evann C. och han har även varit tvåa i det italienska derbyt med Vigliano Prince.

”Mygel med uppgjorda lopp”

1984 flyttade Björn Lindblom till Italien där han var en framgångsrik tränare och vann närmare 50 klassiska lopp och drygt 2000 segrar som tränare och kusk under åren i Montecattini.

Efter en avstickare till Frankrike som privattränare för Ecurie Quick Star i ett år så är Lindblom tillbaka i Sverige sedan februari förra året.

- Det gick inte att vara kvar i Italien längre. Travsporten har blivit en katastrof där nere och man ser ingen ljusning än så länge. Raset började för över tio år sedan och har bara blivit värre och värre. Det är framför allt mygel med uppgjorda lopp som har förstört allting. Spelarna har inget förtroende längre och hästägarna får inte ut sina prispengar. Nu är de igång och tävlar igen, men det är ingen som får ut några pengar, säger Björn Lindblom.

Sju hästar är lagom

- Det fick räcka med 29 år i Italien och det året som jag var i Frankrike var på vägen hem till Sverige och det var bara meningen att det skulle bli ett år där. Jag saknar verkligen ingenting från den italienska travsporten. Fast det är klart, klimatet i landet är i landet är ju behagligare än den svenska vintern. Snön som har kommit nu känns lite onödig.

Lindblom, som fyller 70 år i höst, håller till på Jägersro där han driver en liten verksamhet med sju hästar i träning.

- Det är precis lagom det. Då har man något att hålla på med och fler vill jag inte ha. Sedan hjälper jag Joakim Lövgren som jag har hästarna hos, berättar han.

Pappan slog Varenne

När V75 på lördag avgörs på Lindbloms hemmabana Jägersro har han en intressant häst till start i Rajah Press. Det är en äkta Björn Lindblom-produkt rakt igenom.

- Jag hade både pappan, mamman och mormor i träning.

- Pappan Vigliano Prince var en jäkla bra häst som var tvåa i det italienska derbyt. Han slog även självaste Varenne en gång i Trieste och då är man inte så dålig. Tyvärr gick han sönder sedan men tjänade ändå tre miljoner.

- Mamman Divina Press var också en bra häst som var tvåa, trea och femma i ett par klassiska lopp i Italien.

Vad är Rajah Press för häst då?

- Det är en rätt så bra häst med en bra motor. Han är travsäker, men det tog några lopp innan han förstod vad det här gick ut på. Men nu tror jag att tioöringen har ramlat ner.

Inte samma häst senast

Efter två raka imponerande segrar på Solvalla var Rajah Press storfavorit senast på Jägersro men blev då ”bara” trea.

- Det var inte samma häst senast som i starterna innan. Visserligen fick han ett tufft lopp, men han borde ändå ha hållit bättre trots den hårda löpningen. Banan var lite småtung och moddig och jag tog av honom framskorna vilket jag inte skulle ha gjort. Jag är rädd för att han blev lite hovöm av det.

- Så det är stor risk att det blir skor runt om den här gången. Jag har inte bestämt det helt ännu, men om det blir så ska det inte vara något minus i alla fall. Hästen gick jobb i måndags och kändes jättebra så jag tror inte att det är något fel på formen. Jag hoppas och tror att han ska vara lika bra som vid segrarna på Solvalla och framför allt vid den andra segern där var han riktigt bra.

Vann senast för över 30 år sen

- Det är synd att han har bakspår eftersom han är snabb ut och det vill till att det inte strular så att han får för långt fram. Men har han bara lite tur med löpningen ska han absolut räknas med chans, säger Björn Lindblom.

När vann du på rikstoton senast?

- Det måste ha varit något av de sista åren jag var på Solvalla, -82 eller -83. Det var ju V65 på den tiden och visst vore det kul med en seger nu. Det skulle inte sitta i vägen.


Av Michael Carlsson/Kanal 75