Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Mycket tyder på att vi ska följa i pappas fotspår”

Who's Who.
Foto: Mikael Rosenquist / TR Media
Maharajah vid seger i Olympiatravet 2013.
Foto: Lars Jakobsson / TR Media/KANAL 75
Who's Who vann Hugo Åbergs Memorial 2021.
Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD / TR Media

År 2013 tog Maharajah en överlägsen seger i Olympiatravets final. 

Nio år senare startar han son - Who's Who - i samma lopp från samma startspår. 

– Det är mycket som tyder på att vi ska följa i pappas fotspår, säger tränaren Pasi Aikio. 

Efter att ha slutat oplacerad i Prix d'Amérique 2013 var det en del som trodde att Maharajahs karriär var på nedgång. Men på Åbytravet i mitten av april gnistrade stjärnhästen till och tog en historiskt överlägsen seger i Olympiatravet när han lämnade konkurrenterna med många längder. Ett par månader senare fick han revansch även i det franska storloppet. 

Vid segerkrossen hade Stefan Hultmans ögonsten lottats till spår fyra bakom bilen och hingsten var åtta år gammal. Och nu, nio år senare, står hans son inför samma förutsättningar. 

Åttaåriga Who's Who startar med spår fyra bakom bilen på lördag i loppet som nu går under namnet Paralympiatravet. Frågan är om bedriften kan upprepas? 

– Det finns några drag i början som tyder på det, det är bara vinsten kvar nu då, säger tränaren Pasi Aikio och skrattar. 

Startspåret är en bra början

Who's Who har jämförts med pappa Maharajah under hela karriären. Den nu åttaåriga avkomman har vunnit storlopp som bland annat Svenskt Travderby och Jubileumspokalen.

Året har inletts med en seger, en andraplats och senast blev det en olycklig galopp, men Pasi Aikio har en bra känsla inför helgens miljonlopp. 

– Spåret är en bra början, men trots det måste man ha det där lilla flytet med sig när det är så pass bra och jämna hästar med. Har han det tycker jag att han är med i striden om det. 

Stjärnsonen som har tjänat över 12 miljoner kronor hittills, betyder mycket för Pasi Aikio.

– Vi har hållit på i så många år med honom och han har varit bra vartenda år i princip. Det var ett år som han var lite svagare. Det var när han var i Frankrike och blev sjuk. Han fick kvarka där. Året efter handlade det mer om att komma tillbaka efter sjukdomen men sen har han levererat. Han betyder väldigt mycket, inte bara för mig, utan hela stallet. 

”Då tar vi sikte på Elitloppet”

Hästen ägs av Travkompaniet och är således en av Margareta Wallenius-Klebergs gunstlingar. 

– Jag tror att han betyder en hel del för Margareta. Han har From Above bakom sig på mammas sida och sen är han efter ”Marre”. Det är en ren produkt från Menhammar stuteri. 

Miljardären hälsar på ibland med en och annan morot. 

– Hon brukar komma när ingen är kvar i stallet ibland under lite kvällar. Då åker hon förbi och ger lite morötter.

En fin prestation på lördag skulle kunna ge en biljett till loppet som Maharajah aldrig fick chansen att ställa upp i. Stjärnan blev inbjuden men blev struken på grund av en skadekänning. 

– Presterar han riktigt bra på lördag så tar vi sikte på Elitloppet, absolut. Men då måste han visa att formen sitter där och att han har där att göra. 

Vinnaren av Paralympiatravet belönas med 1,5 miljoner kronor.