Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Muscle Hill: "Bäste travaren någonsin"

Muscle Hill. Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
Han har av många kallats "det värsta de sett", "den bästa travaren som skådats".
Men få utanför Amerika har sett honom i verkliga livet.
Och vi kommer inte att få göra det heller.
För inom kort, endast tre år gammal, avslutar Muscle Hill sin tävlingskarriär.
Andra uppgifter väntar nämligen...
Muscle Hill har bara förlorat en enda gång, i sin tävlingsdebut. Efter det har han tagit 19 raka segrar. Han har vunnit alla stora lopp han ställt upp i, varit fullständig dominant i sin kull och redan som tvååring travade han 1.10,6 över 1 609 meter. I världens största treåringslopp tidigare i år – Hambletonian – segrade han överlägset och slog världsrekord på 1.08,5/1 609 meter.
– Muscle Hill är som en sportbil, det är bara att trycka på pushknappen och köra, sade tränaren Gregory Peck efter den fantastiska segern.
Storheter som Mike Lachance och John D Campbell, han som körde fenomenet Mack Lobell på sin tid, dubbel Elitloppsvinnare och känd som en av de största hästarna genom alla tider, säger att Muscle Hill är den bäste de någonsin upplevt!
Han har setts som den perfekte travaren helt enkelt.

"Bäste travaren någonsin"

Dean A Hoffman, ansedd och mångårig journalist på US Trotting, har skrivit följande om denna enorma varelse:
”Är Muscle Hill bäst ur trion Muscle Hill, Donato Hanover och Deweycheatumnhowe (de två senare – båda Hambletonianvinnare – har också hyllats stort som dominanter i föregående kullar i USA)? Jag tror det. Är han den störste travaren någonsin? Ja, jag kan inte se att jag upplevt något bättre”.
Och också:
”Du måste uppleva honom. Ta ett plan, ta en buss, ta ett tåg. Ta dig dit med liftare om du måste, men missa för allt i världen inte chansen att få uppleva denna fantastiska häst”.
Men snart är det alltså för sent för många av oss. För efter Muscle Hills seger i Kentucky Futurity i förra veckan så återstår troligen nu endast två lopp i karriären, försök och final i Breeders Crown för treåringar i USA. Den 24 oktober går finalen i detta lopp och därefter är det med all säkerhet färdigtävlat. Efter blott 22 starter, endast tre år gammal. Med en potentiell jättekarrriär i den äldre eliten framför sig. Med möjligheter att tävla världen över, visa upp denne gudabenådade travare, till exempel för Elitloppspubliken på Solvalla.
Så blir det inte. Avelsvärdet på denna guldklimp är helt enkelt för högt, det är lite så här den amerikanska travsporten är uppbyggd, man ska tävla som unghästar, som två- och treåringar, det är där de stora pengarna finns, sedan väntar aveln för de bästa.
Man har helt enkelt inte råd att fortsätta tävla.

Värd 100 miljoner kronor

Stefan Melander, USA-kännare och den enda svenska tränaren som vunnit Hambletonian (Scarlet Knight) är som de flesta andra väldigt imponerad av Musle Hill, även om han kanske aningen vill tona ner de allra värsta superlativen. Han uppskattar avelsvärdet till närmare 100 miljoner kronor.
– Det är så svårt att jämföra med till exempel Mack Lobell, det går liksom knappt. Och så sägs det ju att kullen i övrigt i USA inte är den allra bästa. Men samtidigt alltså, det är en otrolig travare och en fantastiskt snygg häst. Inte högre än 1,60, men lätt i kroppen och med en härlig aktion, säger Tarzan Melander.
Som tidigt kom i kontakt med hästen.
– Jag var på en utbildningsresa och var på den auktion där han såldes. Han hade en defekt, en så kallad karprygg som sällan spelar någon roll men som kanske ändå gjorde att han ratades av många, och jag kände redan då att det var ett enormt fynd. Hans exteriör var något alldeles extra. Om jag var med och bjöd på honom? Jag kommer faktiskt inte riktigt ihåg...
Enligt Stefan är Muscle Hills tränare Gregory Pecks dröm att ha en häst som startar i Elitloppet på Solvalla. Men att han insåg redan innan Hambletonian att så knappast skulle bli fallet med just Muscle Hill.

Två alternativ för att få se hästen

– Han visste, att om hans häst skulle vinna Hambletonian, så var det färdigt, då skulle det vara avel som gäller efter treåringssäsongen. Det är så det fungerar i USA. Så högt värde får en Hambletonian-vinnare och så har det sett ut med alla vinnare de senaste åren. Det är väl bara Melander som fortsatt, skrattar han och syftar på sin egen vinnare av loppet 2001. Scarlet Knight.
– Det är ingenting som jag har ångrat, jag var nära att vinna Elitloppet med honom och hade otroligt roligt under lång tid, men det är inte så det fungerar där borta, så är det bara.
Det finns egentligen bara två potentiella möjligheter kvar att få uppleva Muscle Hill på en tävlingsbana i livs levande livet. Den ena är den, väldigt hypotetiska och långsökta, som Stefan Melander säger att vi som vill se honom tävla kan ”hoppas på”, men själv inte tror på.
– Ja, att han har för dålig fertilitet och inte duger i aveln helt enkelt. Då kan det ju bli tal om tävling igen...
Och alternativ två är att, till någon av de två sista starterna inom kort, göra det som den amerikanske journalisten Hoffman uttryckt.
Ta ett plan, ta en buss, ta ett tåg. Ta dig dit med en liftare om du måste, men missa för allt i världen inte chansen att få uppleva denna fantastiska häst.