Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Mjölkbondens” häst är död – blev 17 år

Segerfoto efter triumfen i silverdivisionens final 2011.
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD / TR Media/KANAL 75

Mjölkbonden och den tilltänkta hobbyhästen blev V75-favoriter. 

Det var historien om Kristina ”Kia” Wiik och El Sueco.

Nu har hennes fyrbenta vän somnat in, skriver Travronden. 

När Kristina ”Kia” Wiik köpte travhästen El Sueco var det för att komma ut lite i skogen, men så småningom började de testa på lite farter inne på travbanan. De kvalade hästen som radade upp segrar och efter fem triumfer på V75 tog de sig till gulddivisionen. 

Sagan om mjölkbonden och ”travamatörens stora dröm” spred sig och snabbt blev valacken efter Calvin Capar en publikfavorit. När karriären summerades hade hästen sprungit in 2,1 miljoner kronor. 

– Vi var kanske två trasiga själar som hjälpte varandra. Vi är väldigt nära varandra och jag kände alltid om något var fel, och likadant åt andra hållet så kunde han känna av om det var något med mig, sa Kia Wiik till SportExpressen i samband med en intervjuserie ifjol.  

Blev 17 år gammal

Nu har hästen somnat in, 17 år gammal. 

Det skriver Travronden

– Han har alltid haft lite problem med musklerna på vintern och har blivit gammal så jag ville inte låta honom gå tills det att han blir en skrutt, säger hon till facktidningen. 

El Sueco tog sin största seger i silverdivisionens final på Solvalla 2011. Han slutade att tävla 2016, då hade han gjort 87 starter och vunnit 20 lopp.