Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkt spelskandal - platsspel för 19 milj

Foto: Ronny Johannesson

ATG drabbades under fredagskvällen av en spelskandal.

I lopp åtta på Östersundstravet spelades för osannolika 19 miljoner kronor på platsspel från ett amerikanskt spelbolag – som nu har stängts av av ATG.

– Vi har startat en utredning i kväll som är långt i från färdig, säger säkerhetschefen Magnus Lunner till SportExpressen.se. 

Spelare och aktiva inom travsporten häpnade över omsättningen på platsspelet på Östersundstravet under fredagskvällen.

Minuterna innan lopp åtta och V5:s avslutade avdelning skulle köras lades spel för dryga 19 miljoner kronor på platsspel – utan att spelet stoppades – mot normala 15 000 kronor en sådan kväll.

Siffran är mycket anmärkningsvärd, den högsta någonsin gällande platsspel i Sverige, och det under en fredagskväll på Östersund i ett lågklassigt lopp.

– Jag har jobbat med trav i tio år och aldrig varit med om något liknande. ATG säger att de inte heller har varit med om något liknande på tio år, säger Östersundstravets banchef Jan Quicklund till SportExpressen.se.

"Pågår utredning"

Spelet kom från amerikanska spelbolaget Churchill Downs och placerades på hästarna Rebeval, Penny of Man och Execellent Launcher. Platsoddsen på övriga hästar rusade i höjden – vilket gav ytterligare konsekvenser efter att loppet var färdigkört.

– Det blev kaos i hela matematiken. Några observanta spelare på plats gjorde ett antal spel på övriga hästar. Loppet kördes och några av spelarna hann också plocka ut sina vinster i loppet. Efter en stund stoppades alla utbetalningar, säger Quicklund.

Hann inte stoppa

Under natten till lördagen meddelade ATG att man hade stängt av det amerikanska spelbolaget.

– Detta är i allra högsta grad ett onormalt spelbeteende. Vi har nu inlett en utredning och därför stoppat alla utbetalningar och allt spel från bolaget, säger ATG:s säkerhetschef Magnus Lunner.

Rebeval vann loppet före Penny of Man och Execellent Launcher blev oplacerad.

– Jag vill poängtera att ingen vinstutbetalning har skett till Churchill Downs. Insatsen från spelbolaget har räknats av från omsättningen. I kväll har vi öppnat vinstutbetalning för övriga kunder, säger Magnus Lunner.

Men att utbetalningarna öppnade på nytt var en klen tröst för många spelare. Flera hann nämligen hämta ut sina vinster till de skyhöga oddsen innan utbetalningarna stängde. Därefter korrigerades oddsen till de betydligt lägre och resten av spelarna fick hämta ut sina vinster.  

– Det är otroligt olyckligt att loppet körs. Man hann inte stoppa det. Den observanta spelare fick nu 54 gånger i platsodds på en halvfavorit. Sedan ska de gå och hämta ut vinsterna och får då veta att det är spelstopp. Sedan korrigeras oddsen från 54 gånger pengarna ner till 1,5 gånger. Det blir olyckligt för tredje part, säger Östersundstravets banchef Jan Quicklund.

"Det gick väldigt fort"

ATG:s säkerhetschef Mattias Lunner: 

 – Vi hann inte stoppa spelen, det var inga oceaner av tid, säger han.

Vissa spelare hann hämta ut vinster till de första oddsen innan ni korrigerade resultatlistan. Hur kunde det inträffa?

 – Jag har inte alla fakta kring det. Enligt det jag har hört öppnades spelet en kort stund och sedan stängdes det.

Det var alltså ett misstag att utbetalningen öppnades?

– Det är enligt ordinarie rutiner. Sedan stängde vi det när vi upptäckte fallet, men det gick väldigt fort.

ATG låter meddela att man har informerat Lotteriinspektion om händelsen.

Östersundstravet hänvisar de spelare som har invändningar mot spelet till ATG och sedan Lotteriinspektionen.

Så sent som i juni valde spelbolaget ATG att stoppa platsspel i tre stycken lopp sedan nästan 750 000 kronor placerats på tre olika hästar.