Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstankarna efter Propulsions seger

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: JEAN-PHILIPPE MARTINI / SCOOPDYGA BILDBYRÅN

Propulsion och tränaren Daniel Redén hyllades stort efter segern i Elitloppet i söndags.

Men nu skriver norska facktidningen Trav og Galopp-nytt att det finns frågetecken runt den svenska stjärnhästen.

Enligt tidningen som hänvisar till officiella uppgifter i Kanada ska Propulsion ha blivit nervsnittad innan flytten till Sverige – vilket är förbjudet enligt Svenska travsportsförbundet. 

– Jag känner min häst. Jag vet inte vad som hänt i USA. Det kan jag inte svara för och jag hoppas verkligen inte att han är nervsnittad, säger Propulsions tränare Daniel Redén till Travronden.  

Under punkt 4.5 (förbjudna åtgärder eller substanser som kan innebära att häst för viss tid eller alltid är förbjuden att delta i tävling) i Svenska Travsports Karenstids- och förbudslista publicerad i slutet på förra året, står det: ”Nervsnittning/nervblockad (hyposensibilisering i extremiteter eller rygg via operation, frysning eller med kemiska medel)”

Nervsnittning är en åtgärd som används för att minska eller ta bort känseln på en viss del av hästen. I Propulsions fall ska det i praktiken innebära att man gått in och skurit bort nerverna till den bakre delen av hovarna och till området där många senor och ligament fäster. Detta för att ta bort nervimpulserna och således även hästens förmåga att känna smärta i dessa områden. 

Kan mista segern i Elitloppet

Enligt norska Trav og Galopp-nytt kan det innebära att Propulsion går miste om segern i Elitloppet.

– Egentligen är det så att nervsnittade hästar inte ska få tävla i vare sig Sverige eller Norge. Men i det här specifika fallet vill jag inte kommentera, säger Anne Wangen, chefsveterinär på Det Norske Travselskap. 

Svensk Travsports jurist Göran Wahlman säger till Trav og Galopp-nytt att de undersöka saken, men att det finns olika former av nervsnittning. 

– Det finns både fysisk och kemisk nervsnittning. Genomgår man kemisk nervsnittning så kan nerverna fungera igen, men detta måste vi undersöka. 

Enligt uppgifter till Sulkysport undersökte minst två veterinärer Propulsion förra året efter att det kommit in tips om att hästen nervsnittats i Nordamerika innan han köptes till Sverige. 

Propulsion ska då ha reagerat på båda framhovarna. 

Sulkysport skriver vidare att Propulsion undersökts på nytt under tisdagen av veterinären Nils Ronéus. 

Enligt Nils Ronéus hade Propulsion 100 procent känsel i båda framhovarna. 

Till Travronden kommenterar tränaren Daniel Redén uppgifterna. 

– Första gången jag ens fick höra om det här var förra året. Då kom Steen Morten Johansen till mig och sa att det går rykten om att hästen ska ha blivit nervsnittad under sin tid i USA. Det kom som en chock. Jag sa till honom att det låter helt otroligt att jag som travtränare ska ha bommat det i så fall. Och att alla mina veterinärer ska ha missat det. De går alltid igenom mina hästar som kommer från USA, säger Daniel Redén.

– Steen Morten fick komma ut till mig samtidigt som två veterinärer var där och kollade på hästen inför ögonen på honom och hästen visade maximal känsel. I dag kom frågan upp på nytt vilket gör mig jätteledsen.