Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljardären: ”Realistiskt sett får man vara supernöjd då”

Foto: TR Media
Foto: TR Media

Duon Anders Ström och Stefan Melander har skördat stora framgångar genom åren, ofta det med storstjärnor. 

Men på söndag selar de ut ett oprövat kort när Disco Volante startar i Elitloppet. 

– Realistiskt sett får man vara supernöjd om Disco Volante tar en topp fem-placering i en elitloppsfinal.

Storhästägaren Anders Ström har haft framgångar i samarbeten med olika konstellationer, och det med Stefan Melander har varit både långt och framgångsrikt. 

På söndag har de ännu ett storlopp att se framemot tillsammans, det när Disco Volante, tränad av Stefan Melander ska ut i Elitloppet. 

Det är inte första gången i storloppet, och Disco Volante är ännu osynad mot den yppersta eliten. 

– Det är en ära att vara med i Elitloppet. Vi var femma i försöket med Truculent 2014 och utslagna via galopp med Cruzado dela Noche 2017 så de resultaten skulle man så klart vilja förbättra den här gången. Men realistiskt sett får man vara supernöjd om Disco Volante tar en topp-fem placering i en elitloppsfinal. Jag tror han kan göra det om han är vid sunda vätskor.

”Första gången han var med bland eliten” 

Den sexårige valacken efter Scarlet Knight kommer senast från äventyr i Italien. 

- Disco gjorde det riktigt bra som tvåa i Gran Premio Lotteria i Neapel, då var det en lång resa på tre dygn för att ta sig dit, nu är det hemmaplan och mindre än en timme för att komma till banan. Sedan var inte banan riktigt bra åt honom där nere, så att ändå bli tvåa var bra gjort, första gången han var med bland eliten.

Vad tycker du om årets upplaga?

- Det är ett mycket bra år, med Propulsion och Readly Express som de klara förhandsfavoriterna. Såklart saknar man representanter från USA och Kanada... Sedan avgörs mycket av väder och stämning på dagen hur man kommer minnas loppet. Men jag tror inte det blir något ”blufflopp” i år i alla fal. 

Imponerande Greenshoe 

I USA svarade Anders Ströms stjärnhäst Cruzado dela Noche för en fin prestation när han i årsdebuten vann Arthur J. Cutler Memorial på 1.10,5a/1.810 meter. 

Var han aktuell för Elitloppet i någon fas?

- Det får man lov att säga. Solvalla var i kontakt med hästens tränare Marcus Melander men av framför allt logistiska skäl gick det inte riktigt att få till. Sedan har han ett miljonlopp i Philadelphia samma helg och dessutom en nyinstiftad serie med bra prispengar på Meadowlands på försommaren. Så när Disco Volante gick så pass bra i Italien seglade ju han upp som stallets bästa Elitlopps-kandidat i år.

Den yngre förmågan, Marcus Melander, brorson till Stefan, har Anders Ström haft fina framgångar i USA med den senaste tiden. 

Uppvisning av Greenshoe 

I årsdebuten stod hans fyraåriga stjärnskott Greenshoe för en minst sagt imponerande insats på Meadowlands när han vann på 1.09.2/1.609 meter. 

- Jag har tidigare sagt att det är den snabbaste och mest kapabla unghäst jag någonsin sett och det är få som säger emot det just nu. Han avslutade andra halvan i fredags på 06,2 (800 meter) och det är helt oerhört bra gjort av en treåring på vårsäsongen. Det är glädjande att han har mognat och sköter sig så bra eftersom han är av den ivriga sorten. 

Mycket talar för en spännande framtid: 

– Bara att hålla tömmarna för att han fortsätter så här så kommer det bli intressant att se honom i de stora loppen inklusive Hambletonian, avslutar han.