Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kontio kör ”Tarzans” stjärna i Elitloppet

Foto: ©mittbild.se
Foto: TR Media

Skrällen: Jorma Kontio, 65, kör Disco Volante i Elitloppet. Den legendariske kusken har vunnit fler än 10 000 lopp men har passerat pensionsåldern.

- Jag vill ha Jorma som kusk på hästen i Elitloppet. Det finns ingen bättre i det här läget med den här hästen, säger ägaren Anders Ström.

Jorma Kontio är ett av travvärldens största namn men många trodde att han skulle stå utanför Elitloppet.

Kontios tidigare styrning, favoriten Readly Express som han vann Derbyt med, har tagits över av Björn Goop.

Men nu får han alltså chansen på uppstickaren Disco Volante, som på onsdagskvällen blev klar för Elitloppet trots att hästen inte varit med i de stora loppen som unghäst.

– Han har gjort klassresan i Sverige genom V75, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

”Allt kan hända i Elitloppet”

Disco Volante ägs av storhästägaren Anders Ström, investerare som bland annat grundat och medgrundat börsbolagen Kindred och Kambi.

Ström har tidigare varit med i Elitloppet med Truculent -14 (femma i försöket) och Cruzado dela Noche -17 (galopp i försöket) som senare vann VM.

- Om inte ”Noche” hade gjort bort sig med galopp när han var med tror jag definitivt han kunnat vara topp-5 i en final. Det är väl någonstans där man får sätta det realistiska målet för Disco Volante...men allt kan hända i Elitloppet. Minns vinnare som Brioni, Iceland och Timoko de senaste åren. Det var ingen som direkt trodde på dem på förhand, säger Anders Ström, en av Sveriges hårdast satsande hästägare som haft stora framgångar också i USA.

”Han har stadigt förbättrats”

Om Disco Volante säger han:

– Han var snygg som unghäst när Marcus Lindgren plockade ut honom som kandidat till Stall Courant, visade hög talang i några starter som tre- och fyraårig men på bankboken fanns bara 165.000 kronor när han skulle till att fylla fem år.

Då flyttades hästen från Marcus Lindgren till Stefan Melander.

– Ett i första hand affärsmässigt beslut. Det är viktigt att bryta mönster när saker och ting inte riktigt fungerar som man önskat och hoppats. Det var dags då.  Stefan Melander och Jenny Gustafsson tog sig an den här hästen och med idogt arbete varje dag har han stadigt förbättrats till den stjärna han nu har blivit. Kul! säger Anders Ström.

”Nu har han hemmaplan...” 

Disco Volante kommer senast från en andraplats i Lotterialöpningen, och är nu alltså klar för Elitloppet. 

– Att Disco kunde göra så bra ifrån sig i Neapel, där han blev tvåa bakom Bel Avis var starkt gjort. Den långa resan tär väldigt mycket kraft ur ett sådant energiknippe som Disco. Nu har han hemmaplan och en knapp timme att resa i stället för tre dygn. I fjol gick han en 09-tid vid seger via andra- och tredjespår. Så som han har utvecklats tror jag han kan bättra det med en sekund om han får gå på innerspår i en Elitloppsfinal. Men det räcker troligen inte med 08.9 för seger i år... resonerar Anders Ström.

”I finalen tar vi av skorna” 

Stefan Melander själv menar han att det kan vara en fördel att hästen slagit igenom sent i karriären. 

– Iceland vann ju Elitloppet, han gick ju inte så bra som unghäst. Disco Volante har mycket krafter kvar, säger han i V86 Direkt. 

I TV12:s sändning hintade sedan Stefan Melander om att det kan gå undan i en eventuell final. 

– I finalen tar vi av alla skor, då blir det spännande, säger han. 

Elitloppet 2019 – här är startlistan

Readly Express (Sverige)

Uza Josselyn (Schweiz)

Propulsion (Sverige)

Makethemark (Sverige)

Dijon (Frankrike)

Aubrion Du Gers (Frankrike)

Heavy Sound (Sverige)

Double Exposure (Sverige).

Looking Superb (Norge)

Bahia Quesnot (Frankrike)

Next Direction (Finland)

Disco Volante (Sverige)