Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Melanders nya milstolpe: ”Var lite chockerande”

Foto: THOMAS BLOMQUIST / tr Media
Foto: THOMAS BLOMQUIST / TR Media

2019 blev ett närmast osannolikt succéår för den 27-årige travtränaren Marcus Melander. 

Belöningen: Ett pris som årets tränare i USA. 

– Lite chockerande var det, säger han. 

Med över 50 miljoner kronor inkörda i USA under 2019 är det svårt att argumentera emot att Marcus Melander just nu är en av Sveriges hetaste travtränare. 

Framför allt bidrog stjärntrion Greenshoe, Green Manalishi och Gimpanzee till framgångarna, som gett tydligt eko på andra sidan atlanten. 

När årets tränare skulle utses föll nämligen valet på Melander. Som förra året utsågs till Årets Komet. 

– Det är så klart jättestort att bli årets tränare, säger han. 

Var du överraskad? 

– Jag visste att jag kunde få det eftersom jag var en av personerna som det gick att rösta på. Men i fjol när jag blev årets komet hörde de av sig innan, men jag hade inte hört något nu. Så lite chockerande var det. Det är många som hade fina år och hade bra meriter under året. 

”Hoppas vi kan matcha fjolårets siffror”

Går det här året att toppa? 

– Jag tycker vi har fina treåringar även till nästa år och har köpt in nya fina 1,5-åringar. Det kommer bli svårt att toppa men man får sätta upp mål och sen hoppas att vi kan matcha fjolårets siffror i alla fall. 

Om ett par månader ska årets tränare utses på Hästgalan i Sverige. Där har Melander dock inte några större förhoppningar. 

– Det tror jag inte. Jag är tränare här borta. Däremot är Green Manalishi tre år och svenskfödd. Han har tjänat över tio miljoner svenska kronor och borde väl få något pris kanske. Men jag vet inte hur det fungerar, om han kan få det när jag är licensierad i USA. 

Om Elitloppet: ”Hoppas det går att lösa”

I sista helgen i maj kan den svenska travpubliken dock få se en av Melanders hästar på svensk mark. Dit siktas nämligen segermaskinen Gimpanzee. 

Först återstår dock att lösa transport till hästen. 

– Jag har haft kontakt med Anders Malmrot. Det finns ett intresse både från deras och vår sida. För tillfället fanns inget flyg som går direkt till Sverige. Men vi får väl hoppas att det går att lösa. Det är några månader kvar också. Det vore jättekul att vara med i Elitloppet med en sån häst. Han bör ha en bra chans att duga där. 

Det är med andra ord högaktuellt? 

– Ja, så är det.