Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Melander: Det här är inget att gapa över

Här ökas tempot. Ledande Candor Hall drar själv i väg i 54 kilometer i timmen i sista sväng, en tempoökning som helt motsäger snacket om att "Tarzan" pressat för att knäcka ledaren, skriver den senare själv i dagens krönika. 54 kilometer i timmen uppmättes av travets nya GPS-system.

Det snackas så mycket nuförtiden. Men jag får tacka GPS-systemet.

För här är fakta.

Jag har tidigare anmärkt på kostnaden för det nya GPS-systemet.

Men en sådan här gång är det ju tur för mig själv att det finns.

Det har gapats en massa kring förra veckans V86-3. Det har påståtts att jag höll uppe tempot med Nato Dream för att göra Björn Goops ledare Candor Hall trött och gynna Volstead (från vårt stall) som kördes av Örjan Kihlström.

Men här är fakta:

Första 500: 1.10.2

Första 1000: 1.12.6

Första 2000: 1.13.2

Sista 500: 1.10.2

Sluttid: 1.12.4/2640 meter auto. Inte alls särskilt snabbt en kväll när ett treårigt sto i låg klass går 1.12,8/2140 meter.

Skönt att kunna skylla på någon

"Problemet" är att en spelare i tv-studion - och vi har varit med om detta förr - hade satsat pengar på Candor Hall i ledningen, som blev infångad i sista stegen av Volstead (som ju var favorit, så det borde inte varit nån skräll). Spelaren blev besviken, liksom många andra som var nära att vinna på andrahandsfavoriten i ledningen.

Och då är det skönt att snabbt ha nån att skylla på. I detta fall blev det mig.

Det är lätt hänt att vara dålig förlorare. I travet är det ju ofta så att många satsat på fel häst. Tyvärr påverkar det bedömningen av sporten på ett sätt som inte skulle accepteras i fotboll eller hockey, som jag skrivit tidigare. Tänk er att Glenn Strömberg skrikit rätt ut:

"Jag hade kryss på Unibet, domaren borde inte dömt straff" när hemmalaget avgör på slutet?

Nä, omöjligt eller hur?

1.15-tempo - vad är det att gapa om?

I efterhand borde de dåliga förlorarna i trav-tv dock kunna rätta till sina förhastade omdömen.

Tack vare det nya GPS-systemet exempelvis.

Det visar tydligt att tempot efter startrusningen ofta var mellan 44 och 50 kilometer i timmen under loppets första knappa 2000 meter. En period i loppet gick det alltså 44 kilometer i timmen, visar GPS:n. Det motsvarar 1.21,8 i tempo.

Hallå! Alla ni som haft synpunkter! Under längre sträckor gick det 48 kilometer i timmen, enligt GPS-upptagningen. Det är 1.15-tempo.

Inget att gapa för alls, alltså.

Inte överraskande för mig

Sedan är det Björn Goop i ledningen som drar på rejält i sista sväng och ökar tempot. Då är han uppe i 54 kilometer i timmen, visar GPS:n. Det motsvarar under 1.07-tempo.

Kan man köra den speeden 600 kvar - då har man ju liksom inte blivit sönderpressad tidigare.

Sista biten ebbar det ut rejält för ledaren och Volstead, som ju tidigare spurtat hem Kungapokalen, plockar ned honom till slut. Volstead är en ruggigt bra häst, så inga konstigheter alls i mina ögon. Kanske hade det slutat annorlunda om ledaren hade väntat lite med att köra för fullt, men det vet man aldrig.

För en del spelare med synpunkter kommer de här siffrorna överraskande. Dock ej för mig. Jag kör med GPS så jag visste att det inte gick fortare.

En ponny går före stora reklampelaren

Noterar ur Svensk Travsports fredagsbrev (av Johan Lindberg) att de är stolta över Månprinsen, som vinner kallblodsloppen.

"Har definitivt potentialen att bli svensk travsports största fyrbenta reklampelare".

Frågan då varför de inte gör reklam för Månprinsen utan håller på med ponnyn varje vecka?

* * *

Tv styr, det vet ni. I lördags hade de hamnat i tidsnöd så de stressade på vilket fick till följd att favoriten Ready for More inte hann göra sin andra provstart, som han behöver inför loppen, med följd att han galopperade och brände som 15 för 10-spik.

Det är något att gapa om som spelare.