Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Melander: "Det är klart att man är korkad"

Foto: Suvad Mrkonjic

ENKÖPING. Efter en sagolikt framgångsrik vecka frågar sig trav-Sverige vad Stefan Melanders hemlighet är.

SPORT-Expressen besökte Melanders gård i Enköping för att hitta förklaringen till de inkörda miljonerna - och möttes av hästar som får varm mat sex dagar i veckan och en man som jobbar 16 timmar om dagen och aldrig firar en seger.

– Hade jag jobbat i en fabrik hade det inte gått att hålla på så här, då hade jag fått hjärtinfarkt. Och jag skämtar inte.

Gummigolv för att hålla nere ljudvolymen, en "horsewalkie" där hästarna får värma upp inför varje träningspass och ett separat duschrum för att inte få in någon fukt i stallet.

Dessutom ett eget kök där maten tillagas. Hästarna serveras varm mat alla dagar förutom söndag.

Stefan Melander förklarar att det är de små detaljerna som gör skillnaden.

– Tänk dig att äta pellets vare dag? Jag skulle inte kunna äta konserverad mat varje dag. Pellets är det ingen som vet om det är bra eller dåligt, det bara blandas ihop i en stor gryta.

– Mina leverantörer behöver jag aldrig fråga, det är alltid högsta klass. Jag kör bara naturprodukter och det tror jag är viktigt.

Hur viktiga är de här små detaljerna för dina stora framgångar?

– Jag tror att det är himla viktigt. En procent är 21 meter i ett lopp och om du bara kan vara 0,1 procent bättre än alla andra så gör det stor skillnad.

– Vi tränar hästarna mycket, men inte hårt. Vi jobbar himla mycket med psyket, de ska tycka att det är roligt. Vissa hästar trycker på lite extra när man kommer till kurvan där utgången är, de tycker att det är så roligt att de inte vill svänga av.

"Kliver upp fem varje morgon"

De minimala skillnaderna gav onekligen utdelning förra veckan då Melander och sambon Catarina Lundström körde in smått sanslösa 2,7 miljoner, efter flera storsegrar.

Bakom framgången ligger stenhårt arbete.

– Jag kliver upp fem varje morgon, eller tidigare om jag vaknar före det. Sedan går jag fem kilometer. Jag skulle inte kunna göra det på eftermiddagen, men man mår så oerhört bra när man gör det på morgonen och man tänker på ett helt annat sätt.

Efter morgonpromenaden kollar Stefan nattens resultat från USA, där han kollar vilka föräldrar de bästa hästarna har.

Från åtta fram till lunchtid tränas hästarna på den egna banan. Efter en kortare lunch fortsätter dagen med andra sysslor för hästarna, så som lättare motionsträning.

Gillar att köra traktor

När vi kommer till gården är "Tarzan" i full färd med en av dessa sysslor, att köra traktorn som vattnar banorna.

– Det är det bästa han vet, berättar sambon Catarina Lundström medan hon bjuder på kaffe.

Och hon skojar inte.

– Ni måste fota mig med traktorn. Den bästa stunden på året är när jag får plocka fram den och den värsta är när jag måste ställa undan den, säger Stefan.

Arbetet fortsätter fram till 21.30 innan han somnar - till sitt stora förtret.

– Tyvärr måste man sova några timmar. När det var som värst hade jag en tjej som jobbade på gården, vars kille jobbade i en hälsokostbutik. Hon fixade något hopkok åt mig som var jävligt bra, men då sov jag inget alls.

– Jag undrar vad det var i det, för man blev verkligen pigg. Men så gick det inte att hålla på.

"Enda intresse jag har"

Är du aldrig ledig?

– Nej, jag måste göra något. Fast jag har ju semester varje dag, det här det enda intresse jag har. Jag skulle vilja prova på golf, det verkar skoj. Men jag har inte haft tid.

– Det är klart man är korkad men det spelar ingen roll.

Det inneboende drivet märks tydligt. Mångårige fotografen Stefan Melander blir under samtalet helt uppslukad av fotograf Suvads kamera. En invecklad diskussion om bländare och gamla kamerarullar slutar med att Melander visar sitt fotolabb.

– Sveriges största travarkiv, här finns alla hästar som varit bra. Jag hade den stora fördelen att få se många av världens bästa tränare genom kameran, man har plockat upp en hel del.

Efterlyser en ny ledare

Totalt äger Melander cirka 140 hästar. Den unika lösningen att äga alla hästar han tränar ser han själv som en del i sitt framgångsrecept.

– Jag vill inte ha andras hästar i träning. Vi lägger så otroligt mycket jobb på dem och sedan kan de bara försvinna på ett telefonsamtal. Vi kan arbeta i lugn och ro här, misslyckas vi är det bara att försöka förbättra.

– Om en publiktränare misslyckas hamnar hästen hos Åke Svanstedt eller någon annan.

Han har väldigt bestämda åsikter om mycket i travsporten.

– Vi behöver en ny ledare inom travsporten, någon som jag som engagerar sig hundraprocentigt, säger han och fortsätter:

– Tv-sändningarna är alldeles för negativa också. Men den bilden som förmedlas lär folk tro att det är en tokbransch med massa dåliga kuskar. Analysera nästa lopp i stället för vad som gick fel i det som redan varit.

– Jag hatar när folk frågar mig i vinnarcirkeln om jag har några fler vinnare. De ska fråga mig innan loppet, annars tycker jag att det är en rak höger på spelarna eftersom de inte får veta det innan loppet.

Melander ger huvudbanan Solvalla en känga också.

– Man måste göra mer för hästägarna, det finns ingenstans att ta emot dem. Kommer du till mig i vinnarcirkeln nu så är det en leverpastejmacka som gäller. Fan, det är 2012. Man kan ha lite champagne eller vin och grejer.

– Det är faktiskt jättekris i travsporten nu. Siffrorna går bara neråt. Man måste ta hand om ägarna och få folk att inse att äga en häst är det roligaste man kan göra. Kolla på hur mycket pengar jag har kört in, det är helt otroligt.