Foto: skogsrusset.seFoto: skogsrusset.se
 Foto: skogsrusset.se
Foto: skogsrusset.seFoto: skogsrusset.se
 Foto: skogsrusset.se

Matilda, 19, uppnådde sin dröm – är nu kusk

Publicerad

Matilda Persson, 19, har en allvarlig nervsjukdom som gör att hon är rullstolsburen.

Efter en flera år lång kamp har hon nu uppnått sin dröm – hon har blivit Sverige första rullstolsburna person med körlicens för travlopp.

– Allting känns jättebra, det är jätteroligt, säger Matilda Persson.

2007 fick hon mardrömsbeskedet: hon var sjuk i CPRS (Complex Regional Pain Syndrom) som är en nervsjukdom. Hon kan inte styra över sitt högra ben.

Men trots att hon på grund av detta är rullstolsburen har Matilda tagit körlicens och kan som första rullstolsburna person i Sverige - och troligen världen - köra travlopp. Hon har uppfyllt sin dröm.

– Allting känns jättebra, det är jätteroligt, säger Matilda Persson.

Haglade lyckoönskningar

Under fredagen upptäckte hon att det licensen var klar, och skrev ett meddelande på Facebook om den glada nyheten. Responsen var stor – det haglade lyckoönskningar och gratulationer i kommentarsfältet.

– Jag blev lite överraskad över att det var så mycket positiv respons. Det är en väldig boost till en själv, när det är så många som reagerar på det, säger Matilda Persson.

Många menar att hon är en förebild, men det är ingenting Matilda har tänkt på.

- Jag kanske är det, lite grann. Jag ser det dock inte så, jag gör ju någonting jag tycker om och har haft en dröm som jag velat uppnå. Sen kanske någon ser upp till det för att jag gjort det under andra förutsättningar, säger Matilda.

Nu är nästa mål solklart – Matilda vill ut och köra lopp. Och hon har redan ett i sikte.

- Vi har något lopp i februari som vi funderar på – men vi får se lite hur hästen känns också. Hon har inte startat sedan i augusti, så vi måste se till att hon är i form också.

Inga speciella krav

Det finns inga speciella krav på Matilda för att få köra travlopp - men hon kör självmant med en så kallad säkerhetsvagn.

- Det är en säkerhetsbåge framför som egentligen är där ifall att hästen sparkar bakut, men för mig är den där så att jag har något att ta tag i om det blir tvärtstopp, säger Matilda.

Trots att Matilda har kört en del ponnytrav tidigare, och har en del rutin från det så är hon nervös inför sin första start i ett travlopp med

- Jag är jättenervös. Trots att jag kört ponnylopp så känns det jättestort att jag ska köra i ett riktigt travlopp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag