Det har gått två månader sedan Svensk Travsport mitt i natten slog till mot proffstränaren Mathias Anderssons stall på Hagmyren utanför Hudiksvall.
– Jag har fortfarande svårt att prata om vad som hände, säger Mathias Andersson.
Han är trött och mår dåligt.
Under några sekunder vändes Anderssons liv plötsligt upp och ner.
– Hästarna är min identitet, min familj, de är det bästa jag har, säger han. Just nu har jag ingenting.
Andersson är tills vidare avstängd av Svensk Travsport.
Proffstränaren, som vunnit flera lopp på V75, är misstänkt för att ha dopat stallets stora stjärna Doctor Doxey Zenz som tjänat nästan två miljoner kronor.
Men de prover som togs under tillslaget har varit negativa.
– Jag har inte dopad min häst, säger Mathias Andersson. Det visar även alla prover som gjorts.
När Svensk Travsport slog till mot Andersson vid midnatt var han i stallet med en vän.
– Doctor Doxey Zenz hade ätit och druckit dåligt i några dagar, det var därför en legitimerad sjuksköterska skulle ge honom saltlösning, säger Mathias Andersson.
Varför skulle hon ge hästen saltlösning mitt i natten?
– Jag fick hjälp av en vän, hon är en legitimerad sjuksköterska som hade arbetat sent. Hon slutade strax efter 23 på kvällen och åkte direkt efter sitt ordinarie arbete till mitt stall. Min veterinär gav order till sjuksköterskan att hon skulle ge hästen saltlösning. Han kunde inte göra det eftersom han befann sig utomlands.
Doctor Doxey Zenz var anmäld att starta i gulddivisionen på Bergsåker några dagar senare efter tillslaget.
Advokaten: ”Det stämmer inte”
Två gånger har Mathias Anderssons advokat Staffan Uvabeck begärt att Svensk Travsport ska häva den interimistiska licensindragningen – men fått avslag.
– Svensk Travsport säger att Mathias skulle starta sin häst på V75, men det stämmer inte. Min klient hade helt enkelt inte hunnit stryka hästen, säger Staffan Uvabeck.
– Jag skulle aldrig låta Doctor Doxey Zenz som jag älskar så mycket starta i ett lopp om han var sjuk. Det var aldrig tänkt att han skulle starta på Bergsåker med tanke på att han var uttorkad och sjuk, säger Mathias Andersson.
– Beslutet från Svensk Travsports ansvars- och disciplinnämnd (STAD) var tyvärr inte oväntat och var redovisat på tre rader. STAD har ju därför sannolikt inte utfört någon egen bevisprövning, utan bara konstaterat att det inte gått tillräckligt lång tid för att beslutet skall hävas. Detta är tyvärr vanligt bland fackdomstolar men inte bland allmänna domstolar, där beslutet sannolikt blivit ett annat, säger Staffan Uvabeck.
Nu är hans klient fortsatt avstängd.
Hur mår du efter det som har hänt?
– Väldigt dåligt, jag kan knappt beskriva det med ord, säger Mathias Andersson.
Han beskriver Svensk Travsports tillslag den där natten i december i fjol som fruktansvärd.
– Det sprang in en person i mörka kläder och gallskrek. Han flög på mig och tryckte sedan upp min vän mot väggen. Vi blev chockade och rädda, han tog heller ingen hänsyn till min häst, säger Mathias Andersson.
Svensk Travsport har en helt annan syn på vad som hände vid tillslaget.
– Det är ingen i min personal som har brottat ner tränaren. Det som hände i stallet den natten är väl dokumenterat av oss, säger Mattias Falkbåge utredningschef på Svensk Travsport.
Mathias Andersson berättar att han ofta är i sitt stall sent på nätterna.
– Ja, att vara travtränare är inget jobb mellan sju till fyra. Jag är ofta i stallet sent på kvällen och skor mina hästar, säger han. Det är där jag trivs bäst.

Mathias Andersson växte upp i Bjuråker, fyra mil väster om Hudiksvall.
– Min pappa Lennart var egen företagare men höll på med hästar. Det var så jag blev intresserad.
Mathias var tolv år när han fick köra häst första gången.
– Jag satt i en dubbelsulky tillsammans med Jan-Olov Persson. Det är ett minne för livet som jag alltid kommer att bära med mig.
Började träna hästar 2012
Han började träna hästar 2012.
Men det tog flera år innan han kunde bli proffs.
– Jag var pokerproffs under flera år, spelade VM och reste runt i världen. Det var ett sätt för mig att tjäna ihop pengar så jag skulle kunna förverkliga min dröm och börja jobba med hästar på heltid, säger Mathias Andersson.
Mathias stod sin pappa Lennart väldigt nära.
– Vi delade intresse för hästarna, säger han.
Lennart Andersson drabbades av cancer och gick bort för fem år sedan.
– Han blev 71 år, säger Mathias Andersson. Pappas högsta önskan var att se mig vinna som kusk på V75. Det blev inte så.
Drygt ett år efter sin pappas bortgång vann Mathias sin första V75-seger som kusk när han förde sin stjärna Doctor Doxey Zenz till en meriterad seger i Bollnäs.
– Det var en känslosam vinst. Jag hade unnat pappa att vara med då, säger Mathias Andersson, som i dag har 15 hästar i sitt stall.
Mathias Andersson bryter tystnaden
Men just nu får han inte starta sina ögonstenar.
– Avstängningen har drabbat mig väldigt hårt. Jag mår dåligt psykiskt och har förlorat pengar. Jag har bara utgifter just nu, men inga intäkter.
Hur har ditt liv sett ut under de två månader som gått när du varit avstängd?
– Under några perioder har jag inte orkat gå utanför dörren. Jag känner mig utpekad. Stallet och mina hästar är min identitet, det är det enda jag har.
Varför tror du att du är fortsatt avstängd?
– Jag vet inte. Det förstår varken jag eller min advokat. Jag har inte gett min häst något otillåtet och jag skulle stryka den från V75.
Vad säger dina kollegor?
– Det har varit väldigt tyst, men det finns undantag. Jan-Olov Persson, Hagmyrens bästa tränare, har stöttat mig hela tiden under den här tuffa tiden och det känns bra.
Hur ser du på framtiden?
– Om det finns det någon rättvisa så blir jag rentvådd och får tillbaka min licens.
Har du trappat tron på Svensk Travsport efter det som hänt?
– Ja, så är det.
Kommer du att orka fortsätta vara tränare om du får tillbaka din licens?
– Det vet jag inte, vissa dagar undrar jag om jag ska kunna komma tillbaka. Mina kunder har ju även försvunnit. De jag kört åt tidigare är borta nu.
– De här månaderna har varit de värsta i mitt liv. Jag kan inte beskriva det på något annat sätt.