När Xanthe vann Silverhästen var det fullt – trots dåligt väder... Foto: Stall TZNär Xanthe vann Silverhästen var det fullt – trots dåligt väder... Foto: Stall TZ
När Xanthe vann Silverhästen var det fullt – trots dåligt väder... Foto: Stall TZ
Men i går var det helt tomt – trots fina tävlingar... Foto: Adam Ström/Stall TZMen i går var det helt tomt – trots fina tävlingar... Foto: Adam Ström/Stall TZ
Men i går var det helt tomt – trots fina tävlingar... Foto: Adam Ström/Stall TZ

Måste minnas att alla vill se en idol

Publicerad

Alla vill se en idol.

Det måste travsporten komma ihåg.

Läge att bli lite nostalgisk.

Kolla på bilden när Xanthe vinner Silverhästen. Det är 50 år sedan. Hoppas det ser ut så på lördag med på Solvalla. Xanthe, en av travets stora idoler förr, är inte med oss längre. Så jag drömmer om att det blir en repris på publikplats – men det är ju tyvärr orealistiskt.

Då stod folk i regnet och följde Xanthe. Dåligt väder? Inga problem, se på paraplyerna!

I går var 43 personer på restaurangen i Solvalla. Någon räknade till det. Trots fina lopp.

Folk går fortfarande på trav.

Färjestad på långfredagen hade 5700. Romme på påskdagen 4200.

Det är på Solvalla som travsporten slarvat bort publiken som förr kom för att se landets bästa hästar på Elitloppsbanan. Jag tänker på det där med idoler. Nu när travet har tv-tid är det mycket inslag om skötare, B-tränare, catchdrivers och massa runt omkring. Jag förstår att det är trevligt som variation. Men det som förr fick människor att gå på trav, det var ju stjärnorna som sprang på banan. Xanthe en gång i tiden. Ego Boy senare. Och ni kan välja många favoriter själva. Jag tänker på de vi haft från vårt stall: Scarlet Knight, Gigant Neo och Nuncio. En del andra har också haft de som favoriter, och Ina Scot, Queen L, Maharajah och många, många andra.

I dag borde det göras en massa reklam för Readly Express. Om travsporten fortfarande litade på idolerna på tävlingsbanan.

Jag tror att hästarna är hoppen för att det verkligen ska bli snack kring evenemangen igen.

Ungefär som det var kring allsvenska premiären i fotboll i helgen som gick. Massa folk på AIK och Hammarby. Trots att det var tv-sändning också. Men snacket handlade om idolerna på plan, inte en massa reportage om figurer runt omkring.

Surrade med Åke Svanstedt som berättade att det ska installera ännu fler kameror på Yonkers i USA. Nu är ju inte amerikanska travbanor de största förebilderna vad gäller att locka massa folk som står på publikplats och ser loppen. Men jag tycker att det är intressant att de tydligen ska satsa ännu mer på att ha hästarna i tv-sändningarna. Ekipagen ska vara längre på banan inför loppen och det blir krav på provstart eftersom alla ska visas i bild så att spelarna ska få bästa möjliga service.

Kanske värt att tänka på här hemma med. Att hästen ska vara mer i fokus, alltså.

Xanthe vann Silverhästen 1965. På 268 starter  blev det 52 segrar.

I lördagens Gulddivision tippar jag att Erik Adielsson vinner med Sir Ratzeputz. En som också är jättebra är Queer Fish som är min tvåa. Tror Zenit Brick får trafikproblem och är inte mer än en outsider i mina ögon.

Urlo dei Venti imponerade i Italien i helgen och kommer nog till Elitloppet. 

Bara att bjuda in.

Med tanke på italienska hästar talade jag med Erik Bondo som berättade att hans kidnappade hästar fortfarande är borta efter ett par år. När vi pratade om Urlo dei Venti nämnde han att stjärnstoet Unicka, en av de som försvann, var 40 meter bättre än den.

 

Day or Night in vann på 1.09,6 på Halmstad på annandag påsk.

Så snabbt att det snackas om att tiden mätts fel.

Banan är alltid perfekt på Halmstad så jag gissar att tiden ändå stämmer, men egentligen spelar det ingen roll, tycker jag. Tider säger inte så mycket ändå. Viktigast är hur bra hästen var.  Jättebra, tyckte jag. Också det en häst för Elitloppet. Johan Untersteiner har bra ordning på stallet och det är nog värt att hålla koll på fler hästar därifrån.

Stefan Melander
Stefan Melander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag