Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Måste minnas att alla vill se en idol

När Xanthe vann Silverhästen var det fullt – trots dåligt väder... Foto: Stall TZ
Men i går var det helt tomt – trots fina tävlingar... Foto: Adam Ström/Stall TZ

Alla vill se en idol.

Det måste travsporten komma ihåg.

Läge att bli lite nostalgisk.

Kolla på bilden när Xanthe vinner Silverhästen. Det är 50 år sedan. Hoppas det ser ut så på lördag med på Solvalla. Xanthe, en av travets stora idoler förr, är inte med oss längre. Så jag drömmer om att det blir en repris på publikplats – men det är ju tyvärr orealistiskt.

Då stod folk i regnet och följde Xanthe. Dåligt väder? Inga problem, se på paraplyerna!

I går var 43 personer på restaurangen i Solvalla. Någon räknade till det. Trots fina lopp.

Folk går fortfarande på trav.

Färjestad på långfredagen hade 5700. Romme på påskdagen 4200.

Det är på Solvalla som travsporten slarvat bort publiken som förr kom för att se landets bästa hästar på Elitloppsbanan. Jag tänker på det där med idoler. Nu när travet har tv-tid är det mycket inslag om skötare, B-tränare, catchdrivers och massa runt omkring. Jag förstår att det är trevligt som variation. Men det som förr fick människor att gå på trav, det var ju stjärnorna som sprang på banan. Xanthe en gång i tiden. Ego Boy senare. Och ni kan välja många favoriter själva. Jag tänker på de vi haft från vårt stall: Scarlet Knight, Gigant Neo och Nuncio. En del andra har också haft de som favoriter, och Ina Scot, Queen L, Maharajah och många, många andra.

I dag borde det göras en massa reklam för Readly Express. Om travsporten fortfarande litade på idolerna på tävlingsbanan.

Jag tror att hästarna är hoppen för att det verkligen ska bli snack kring evenemangen igen.

Ungefär som det var kring allsvenska premiären i fotboll i helgen som gick. Massa folk på AIK och Hammarby. Trots att det var tv-sändning också. Men snacket handlade om idolerna på plan, inte en massa reportage om figurer runt omkring.

Surrade med Åke Svanstedt som berättade att det ska installera ännu fler kameror på Yonkers i USA. Nu är ju inte amerikanska travbanor de största förebilderna vad gäller att locka massa folk som står på publikplats och ser loppen. Men jag tycker att det är intressant att de tydligen ska satsa ännu mer på att ha hästarna i tv-sändningarna. Ekipagen ska vara längre på banan inför loppen och det blir krav på provstart eftersom alla ska visas i bild så att spelarna ska få bästa möjliga service.

Kanske värt att tänka på här hemma med. Att hästen ska vara mer i fokus, alltså.

Xanthe vann Silverhästen 1965. På 268 starter  blev det 52 segrar.

I lördagens Gulddivision tippar jag att Erik Adielsson vinner med Sir Ratzeputz. En som också är jättebra är Queer Fish som är min tvåa. Tror Zenit Brick får trafikproblem och är inte mer än en outsider i mina ögon.

Urlo dei Venti imponerade i Italien i helgen och kommer nog till Elitloppet. 

Bara att bjuda in.

Med tanke på italienska hästar talade jag med Erik Bondo som berättade att hans kidnappade hästar fortfarande är borta efter ett par år. När vi pratade om Urlo dei Venti nämnde han att stjärnstoet Unicka, en av de som försvann, var 40 meter bättre än den.

 

Day or Night in vann på 1.09,6 på Halmstad på annandag påsk.

Så snabbt att det snackas om att tiden mätts fel.

Banan är alltid perfekt på Halmstad så jag gissar att tiden ändå stämmer, men egentligen spelar det ingen roll, tycker jag. Tider säger inte så mycket ändå. Viktigast är hur bra hästen var.  Jättebra, tyckte jag. Också det en häst för Elitloppet. Johan Untersteiner har bra ordning på stallet och det är nog värt att hålla koll på fler hästar därifrån.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!