Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Måste hjälpa folk att få uppleva det”

Foto: Thomas Engström / TR Bild
Tony Mårtensson i Tre Kronor-tröjan. Foto: JOEL MARKLUND / © BILDBYRÅN

För sju år sedan gjorde hon kometkarriär som travkusk. 

Idag är Sandra Svensson, 32, dedikerad travexpert i TV4. 

Nu berättar hon om kärleken till hockeyspelaren Tony Mårtensson - och valet hon tvingades göra för att få familjelivet att gå ihop.

– Han var med mig när jag vann mitt första V75-lopp och jag såg hur stolt han var. Men att vara två som ger hundra procent på sina idrotter tror jag inte funkar, säger Sandra Svensson. 

Sandra Svensson och hennes familj har slagit sig till ro i ett lite äldre hus nära vattnet, hemma i Sigtuna. För det är verkligen hemma för Sandra. Hon är uppväxt på orten.

Och med promenadavstånd till den lilla stadskärnan är det för henne ett ”cityläge” som sedan tidigare är uppvuxen på en hästgård ”på vischan”.

Det är på många sätt en lugnare tillvaro än den hon hade för snart sju år sedan som travkusk. 

Med Peter Viklunds stall som språngbräda gjorde Sandra Svensson kometkarriär – för att sedan sluta tvärt.

Numera är hon uppskattade travexpert i TV4, hon älskar travet minst lika mycket men hästglädjen upplever hon nu mest genom att se dottern Olivia. 

Ingång genom ponnytrav

Varför blev det travsport? 

– Ja, jag fick min första egna häst när jag fyllde sex år men då höll jag på mest med blåbärshoppning. Min mamma hade kört lite ponnytrav men mest sysslat med galopp. Det var hoppning som gällde länge, men när jag var åtta år tog jag montélicens och kände att travet var mycket roligare. Men att jag skulle in i stora travet, det var inte tanken. 

Hon förklarar: 

– Jag kände att jag inte hade folk runtomkring mig som kunde stora travet, jag hade inga kontakter. 

Men det förändrades när Sandra kom i kontakt med amatörtränaren Peter Viklund. 

”Han gav mig chansen tidigt” 

Sandra hade planer på att plugga, hon började på juristlinjen i Uppsala med hoppade av. 

Planen var att jobba något år, under en auktion sprang hon på Peter som också är byggentreprenör. Hans förslag till Sandra var att hon skulle hjälpa till med ekonomin på bygget på halvtid och jobba i stallet resten av tiden. 

Peter köpte på sig fler och fler hästar – tillslut var hon fast. 

– Han gav mig chansen att köra tidigt trots att jag bara hållit på med ponnyer, men det funkade riktigt bra. Då fick man för sig att man hade någon typ av talang, säger hon och skrattar. 

Sandra Svensson vann lilla Elitloppet med Parat för snart 19 år sedanFoto: TR Media/KANAL 75

Hon är en tjej som ofta har leendet nära till hands, men Viklund blev snabbt varse om att det fanns en rejäl dos envishet också.

– Han är ju världens lugnaste norrlänning men ändå så är han rätt tokig. Han såg nog bara en ung tjej, som var rätt sur i humöret när hon inte fick prova det hon ville. Men det funkade skitbra. Vi var som syskon som gnabbades, det var alltid familjärt och var så fantastiskt kul. 

Skulle fler tjejer inom travet växa med ett sådant ansvar som du fick?

– Absolut, finns det ens några förstakvinnor i travstall? 

– Jag tycker att det är synd. Vart finns det liksom? Det är bara de yngre killarna som är det. Är det för att tjejerna inte tar chansen eller är det att de inte får den? För vad jag skulle säga så är tjejer oftast bättre på att organisera. 

”Sov på soffan i stallet” 

I Peter Viklunds stall nådde hon snabbt framgångar som kusk. År 2011 tog hon som 25-åring 20 segrar, var bland de tre 69 gånger och körde in nästan 1,3 miljoner kronor. Jämför det med de 96 200 kronor hon körde in året innan det. 

Bakom låg hårt jobb, och hon gav hundra procent. 

– Jag tyckte själv att jag gav allt. Jag gjorde inget annat. Jag har alltid haft ett annat liv utanför travet, men då var det inget annat. Plus att jag la mycket tid på att lära mig mer. 

– Du får bara en chans och det gällde att ta vara på den. 

– Kom jag hem på natten så sov jag på soffan i stallet och sen var det upp och jobba och sen var det i väg. Det var det bästa jag visste. 

I dag ser hon tillbaka på den tiden med ett leende. 

– På ett sätt så är det den roligaste tiden i mitt liv, det kändes så mycket. Travet gav kickar hela tiden. 

Sandar tillsammans med favorithästen Rapide le Tour Foto: Micke Gustafsson/TR Bild

Drabbades av allergi 

Men efter ett par tuffa år, sa kroppen ifrån. Immunförsvaret var försvagat – och Sandra blev allergisk mot de hon älskade mest – hästarna.  

– Det kom när jag var sjuk och jobbade på ändå, det fanns ju inte på kartan att ligga hemma. Jag är uppvuxen med hästar och trodde aldrig att jag skulle få det. 

– Ibland vet jag inte om folk tror på den förklaringen, men läkaren sa att man kan ha det latent i kroppen. I mitt fall ska jag väl vara glad att det bara var allergi. 

– Läkaren sa att jag blev tvungen att vara ifrån stallet ett tag för att inte få astma. Men jag var också allmänt sliten, det hade kostat.

Strax där innan hade hon träffat Tre Kronor-hjälten Tony Mårtensson som spelade i SKA Sankt Petersburg. 

I och med att hon tvingades dra ned på tiden med hästarna så blev resorna till honom i Ryssland allt fler. 

– Jag var i den åldern då jag tänkte på barn och jag hade träffat Tony. Jag ville åka till Ryssland, det går inte att vara borta och jag blev tvungen att tacka nej till styrningar. Det ganska fort nedför då, men det var jag medveten om. I den vevan började jag även lite med tv. På något sätt föll det sig naturligt.

TRE FRÅGOR

Vad kommer bli viktigt för travet de närmsta fem åren tror du? 

– Hästägarbiten, och för den måste vi få till närkontakten med hästar. Folk blir inte intresserade via en tv när det gäller att köpa häst eller att ta licens. Man måste få till närheten, det är först när man upplevt djuren som man fastnar för sporten. De äldre som provar på travet via travskolan blir ju helt fast. Det är inte lätt att komma nära travet så man måste hjälpa folk att uppleva det. Det tror jag är superviktigt. Sen gäller det att hänga med i allt med det digitala också så klart när det gäller spelet.

Vilken häst har betytt mest för dig genom karriären? 

– Rapide le Tour, han har betytt absolut mest. Vi fick in honom direkt som unghäst och jag bara avgudade honom. Det var Peter Viklund och Bosse Pernemar som ägde honom från början men sen köpte jag och Tony honom. Jag ville göra allt med ”Rapiden” själv, jag älskade honom och han skulle alltid vara min. Han såg så mycket bättre ut än vad han var, jag vet inte hur många gånger han utsågs till värmningsvinnare och så presterade han inte bra ändå. Men jag tyckte ändå att han var bäst. Han var underbarast, så jäkla fin. 

 

Finaste minnet på en travbana?
– Montéeliten. Att få segerdefilera framför Elitloppspubliken är en dröm jag haft sedan man först tog licens. Jag fick förtroendet bakom en fin häst och känslan att vara först i mål och vända upp till vinnarcirkeln var fantastisk! 

En kuggfråga för travsporten

Att leva med Tony har inspirerat henne mycket – och hon ser det inte som att hans proffsliv tvingade henne att lägga ned kuskkarriären. 

– Jag tycker att jag har bra skalle men han alltså. Jag fattar verkligen varför vissa bara blir bäst, det sitter så mycket innanför pannbenet. Han är sjukt bra, tycker jag i alla fall. 

– Han var med mig när jag vann mitt första V75-lopp och jag såg hur stolt han var. Men att vara två som ger hundra procent på sina idrotter tror jag inte funkar. Jag anser inte att jag gav upp något utan jag var där jag var i livet och kanske föll det sig lättare just då. 

Hon menar att det är en svår kombination att skaffa barn och vara travkusk – och att travsporten måste hitta ett sätt att göra det lättare. Det då det krävs att man kör flitigt för att underhålla kundkontakt liksom ekonomi, vilket försvåras när man blir förälder.  

– Ska det fungera behöver du vara uppe på samma nivå som typ Örjan Kihlström, så att man kan köra lopp onsdagar och lördag i lopp om hundratusen i förstapris för att hålla i gång ekonomin. Jag som förälder vill inte vara borta från mina barn fem till sju kvällar i veckan. 

Sandra Svensson vann Montéeliten med Tsar de HouelleFoto: Mia Törnberg / TR Bild

”Fru Mårtensson” 

Idag har Tony och Sandra två barn, dottern Olivia, 3, och sonen William, 1. 

Dessutom har paret nyligen gift sig, det blev en mindre ceremoni med familjen på en strand i Thailand. 

– Ja, jag är fru Mårtensson, Skatteverket har godkänt namnbytet. Så nu är det bara att ändra mejl och så. Svensson är förbrukat! Jag tänkte det, kul det hade varit om man dykt upp i lopp som Sandra Mårtensson, vilken överraskning, säger hon och skrattar.

Sonen William som varit med under hela intervjun letar fram en leksakshäst med hjul som skramlar till. 

Sandra flikar in: 

– Den där är min gamla. Den är 32 år, min farfar har lappat ihop. Jag vart helt chockad över att den ens fanns kvar när mamma tog med den hit. 

Sandra trivs med sina kolleger – både de framför och de bakom kameran. Foto: Thomas Engström / TR Bild

Finner hästglädje med dottern 

I och med tv-jobbet så är travvärlden fortfarande nära. I sin roll som travexpert lägger hon ned mycket tid på spelet, så sent som i februari spelade hon in en storvinst på V75.  

Hennes kolleger beskriver henne som en vass tippare, som till skiljer sig ur mängden med sitt dedikerade intresse och öga för hästar.  

– Jag trivs jättebra med Kanal 75 och det är kul gäng att jobba med, både de som syns men även de bakom. 

Kontraktet med mediekanalen sträcker sig 2019 ut. 

– Jag har ett halvår till med mammaledighet och sen efter det när jag kan gå upp fulltid så får jag tänka till vad som händer härnäst.

Och även om det hon ibland blir sugen på att svinga sig upp i sulkyn igen, så finner hon numera en ny glädje i dottern Olivias intresse.

– Hon galopperade för första gången på ridskolan för en månad sen, tre och ett halvt år gammal. Kickarna får lov att komma där. Jag kommer aldrig satsa professionellt igen på travet, det måste man göra fullt ut.

Detta är en del i satsning från SportExpressens travredaktion – varje söndag möter travreportern Josefin Johansson någon från travets värld.