Foto: KANAL75
 Foto: KANAL75

Markus Pihlström dömd i tingsrätten

Publicerad

Hösten 2015 blev Markus Pihlström-tränade O.P.'s Futurum svårt skadad under träning. 

I samband med olyckan ramlade kusken ur vagnen – något som dock aldrig anmäldes. 

Nu döms Pihlström i tingsrätten för brott mot arbetsmiljölagen. 

– Jag trodde inte vi skulle bli fällda, säger Marcus Pihlström. 

Den 2 november 2015 skadade sig Bergsåkertränaren Markus Pihlströms häst  O.P.'s Futurum allvarligt på träning. 

Hästen blev skrämd av en lastbil och i samband med olyckan föll lärlingen som körde hästen ur vagnen. 

Tidigare har han berättat för Travronden att han där och då inte hade någon plan på att anmäla händelsen. 

– Jag hade ingen tanke på att anmäla det hela som arbetsskada till Arbetsmiljöverket och försäkringskassan. I min värld är en arbetsskada när någon blir svårt sparkad eller bryter något ben. Nu kunde lärlingen arbeta vidare samma dag, sa Pihlström till Facktidningen tidigare i november. 

"Tycker inte det är en arbetsplatsskada" 

En person i Skåne valde att stämma Pihlström eftersom han inte gjort någon anmälan till Arbetsmiljöverket och för två veckor sedan avslutades förhandlingarna. 

Nu har domen kommit och det blev förlust för Pihlström som därmed får böta 25.000 kronor eftersom tingsrätten ansåg att Bergsåkers stallbacke inneburit fara för liv och hälsa för lärlingen i fråga. 

Hur ser du på domen? 

– Är man dömd så är man dömd. Jag tycker inte att det är en arbetsplatsskada. Ramlar någon ur en vagn och inte gör sig illa tycker jag inte det är en arbetsplatsskada. Då ska man inte anmäla den. Ska man anmäla varje gång någon ramlar ur en vagn har vi lite att göra i travsporten, säger Markus Pihlström.   

"Nu kommer jag anmäla minsta lilla sak" 

Är du förvånad över att du blev dömd? 

– Jag har aldrig varit i en rättegång förut och hoppas inte behöva vara det igen. Men jag trodde på vinst när jag lämnade rättegången, jag trodde jag skulle bli frikänd. Det kändes så. Efter rättegången kändes det helt okej. Jag trodde inte vi skulle bli fällda, men nu har jag blivit fälld och det är jättetråkigt. Man får lära sig någonting av det, samtidigt som det är jättetufft om man ska behöva leva efter de här reglerna. 

Kommer du vara mer noggrann i fortsättningen? 

– Man måste ju lära sig av det man gör. Jag vill inte ha mer böter för sådant här. Men nu kommer jag ju anmäla minsta lilla sak. Det kostar inget att anmäla, det tar ju bara tid. Men jag vill inte vara med om det här igen, så det är inget snack om att jag kommer vara extra noggrann. Jag vill inte att mina kolleger ska behöva vara med om det här heller, jag är helt säker på att jag inte är den enda travtränaren som haft någon som ramlat ur vagnen. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


2

3

Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag