Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maria Croon: ”Det har inte jag sagt”

Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media

I ett öppet brev uppmanar Jörgen Westholm travsportens aktiva att enas för att gemensamt få Svensk Travsport att höja prispengarna inom sporten. 

ST:s vd Maria Croon menar att förbundet redan har en bra plan över framtida prismedel. 

– Jag tycker att det som skiljer hans upprop i det vi redan har gjort är att den höjning av medel som görs 2022 inte enbart går till prispengar, det är en höjd bottenplatta.

För ett par dagar sedan publicerade Jörgen Westholm ett öppet brev som även funnits att läsa i flera facktidningar. Det som har väckt reaktionen hos Salatränaren är den senaste tidens diskussion kring några av toppkuskarnas nya uppsittningsavgifter. 

I ett brev uppmanar han kuskarna och övriga aktiva att enas för att se till att höja prismedlen inom sporten. Hans förslag är att de utanför BAS-organisationerna ska enas om 25 procent mer till de aktiva från 1/1 2023, enligt honom 250 miljoner kronor. 

Svensk Travsports vd Maria Croon menar att förbundet tydligt förmedlat förutsättningarna och refererar till den långsiktiga planen för levande travsport som publicerades i början av december förra året. 

– Vi kommunicerade ganska brett inför 2022 att vi under 2021 jobbat med en långsiktig plan för att just kunna, med en höjd bottenplatta, skapa en hållbar och stabil möjlighet till att utveckla travsporten. Där gick vi ut med att det för 2022 ska gälla en ny bottenplatta för banor och aktiva. Sen är det en budget för 2022 med historiskt höga nivåer, både vad gäller medel till banorna och aktiva. Det handlar om nästan 90 miljoner till banorna och 60 till prispengarna, alltså medel till aktiva. 

Ser positivt på 2022 

Maria Croon fortsätter att bemöta travtränarens brev som hon tagit del av. 

– Jag tycker att det som skiljer hans upprop i det vi redan har gjort är att den höjning av medel som görs 2022 inte enbart går till prispengar, det är en höjd bottenplatta. Det är historiskt höga nivåer, vi har bearbetat och processat fram det i väldigt många grupperingar under året där det är en stortsatsning på travbanorna med utökade medel men där det också finns en höjning av prismedel som är på historisk nivå, säger hon och tillägger: 

– Jag tycker att vi generellt har ett positivt läge inför 2022, sen får vi börja se vad det genererar. Vi är långt ifrån budgeten 2023. 

”Det är inget jag har sagt”

I en intervju med SportExpressen utvecklar Jörgen Westholm sitt resonemang och att han förväntar sig mer avkastning av ATG med tanke på att spelet går så bra. 

– Att en styrelse ställer avkastningskrav och att det finns en överenskommelse över den långsiktiga förväntansbilden, det är självklart, det har det arbetats med. Det finns ingen motsättning i det, säger Maria Croon. 

Westholm menar även att personer i ST:s styrelse motsätter sig en höjning av prispengarna med argumentet att tränarna ändå bara skulle höja sina träningsavgifter då. 

Känner du till att någon i ST:s styrelse skulle ha sagt att det inte spelar någon roll att höja prispengarna – för då höjer tränarna bara sina träningsavgifter?

– Nej, det är inget jag har sagt i alla fall.