Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Mycket ska stämma – vi behöver lite tur”

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD / TR Media

Marcus Melander, 27, flyttade till USA för drygt åtta år sedan. 

Framgångarna har blivit många – och på lördag har han fyra hästar till start i prestigefulla Hambletonian Stakes:

– Det kommer att bli väldigt spännande, det måste jag säga.

Sedan flytten till USA 2011 har 27-årige travtränaren Marcus Melanders karriär bara accelererat. 

Redan ifjol hade han stora framgångar med segrar i bland annat VM-loppet och finalen i Breeders Crown för tvååriga hästar. 

Men frågan är om han inte står inför sin, hittills största dag i karriären på lördag. Då har hans stall fyra hästar till start i ett av världens största lopp för treåriga hästar, Hambletonian Stakes. 

Och som om det inte vore nog så har han ytterligare sju hästar till start i de största unghästloppen, dessutom har han Cruzado dela Noche i John Cashman Memorial.  

– Det blir en hektisk dag, men det blir roligt. Det är det som vi jobbar för, säger Marcus Melander. 

Chanser i de största loppen 

Han fortsätter: 

– Vi har bra hästar och fina chanser. Sen är det ju travlopp så det är mycket som kan hända. Vi kanske går helt lottlösa eller så kanske vi vinner flera lopp. Det är mycket som ska stämma och vi behöver lite tur. Men hästarna känns väldigt bra så vi är nöjda med hur allt ser ut framåt helgen.

I huvudloppet Hambletonian Stakes har Marcus Melander de fyra hingstarna Greenshoe, Gimpanzee, Green Manalishi och Gerry till start. 

De två första kommer att köras av Brian Sears i försöken, Green Manalishi får Tim Tetrick i sulkyn och den sistnämnda Gerry körs av svenska proffskusken Örjan Kihlström. 

”Klart att han är favorit” 

Greenshoe, som ägs av ett känt ägargäng i form av Anders Ström, Morten Langli, Hasse Backe och Lasse Granqvist, är favorit i Hambletonian. 

– Det är väl klart att han är favorit och det ska han vara också med tanke på hur han har gått. Sen är det mycket som kan hända. Det är två lopp som ska köras på en dag och man vet aldrig hur de tacklar det även om jag tror att han gör det på ett bra sätt. 

– Det är en fantastiskt fin häst, det har alla sett egentligen. Men det är mycket som kan gå fel när man är favorit också. Det är några bra hästar med så det är inte bara att gå ut och vinna loppet. Det måste klaffa lite.

Marcus farbror, Stefan Melander, vann det stora treåringsloppet med Scarlet Knight 2001. 

Minns du något av när Scarlet Knight vann?

– Ja, jag var på plats då. Jag kommer dock inte ihåg så mycket. Men jag vet att jag var där. 

Vill att hästarna ska ha det lugnt 

De aktuella starthästarna gick sitt sista riktiga träningsjobb under onsdagen och Marcus är nöjd med hur uppladdningen sett ut så här långt. 

– Det är ganska lugnt faktiskt. Jag försöker att inte tänka så mycket utan försöker bara att förebereda hästarna så gott det går. Vi försöker att ha det lugnt. Det är klart att det är lite folk som vill komma. Det var många som var här under tisdagen men nu är det inte så många som får komma hit resten av veckan, säger han och fortsätter:

– Det är ganska varmt så vi vill inte hålla på och ta ut hästarna i onödan.

I Marcus Melanders team är familjen bestående av pappa Michael, mamma Madelene och syskonen Mikaela och Mattias högst involverad då alla arbetar i stallet. 

– Det är väldigt roligt, alla är verkligen delaktiga. 

”Kanske inte tror att jag är så ung” 

Även om det är frestande att tänka i hur mycket stora framgångar som skulle kunna skörda på lördag – så är Marcus Melander sansad:  

– Jag vill vinna varje lopp som jag går ut i på lördag men man får vara lite realistisk också. Jag tycker att vi har väldigt fina chanser och hästarna känns som sagt riktigt bra. Det kommer att bli väldigt spännande, det måste jag säga.

Får du några reaktioner på att du är så ung och har många hästar i de största loppen i amerikanske medier?

– Nej, jag vet inte. De har inte frågat. De tror nog att jag är äldre än vad jag är. Jag tror inte att de tänker på det om jag ska vara ärlig. De tror nog att jag är mycket äldre.

Så avslutningsvis, hur är det med nerverna inför lördagen? 

– Det är inget att hetsa upp sig för, går man och spänner sig så känner hästarna av det. Det är bara att ta det lugnt.

Marcus Melanders starthästar på lördag

Hambletonian Stakes: 

Gerry 

Gimpanzee 

Green Manalishi 

Greenshoe

Hambletonian Oaks:

Miss Trixton 

 

Peter Haughton Memorial:

Back of the Neck 

Capricornus 

Expectations 

Hell Bent For Am

Rome Pays Off

James Doherty Memorial:

Hypnotic Am 


John Cashman Memorial:

Cruzado dela Noche