Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Marcus, 25, gjorde sitt bästa år – så här långt

Marcus Melander. Foto: MIKAEL WIKNER/KANAL75
Marcus Melander. Foto: MIKAEL WIKNER / KANAL75

För drygt fyra år sedan fattade Marcus Melander beslutet att flytta till USA. 

En flytt som inneburit en miljonsuccé för 25-åringen. 

Förra året tjänade han in drygt tio miljoner kronor – och nu är målet att öka. 

– Siffrorna har dubblats nästan varje år, så självklart är det målet, berättar han. 

Blott 21 år gammal jobbade Marcus Melander som talesperson för Stefan "Tarzan" Melanders stall – och spåddes bli en framtida stjärntränare inom travsporten. 

Då bestämde han sig för att flytta till USA, en flytt som varit minst sagt succéartad. 

Efter att första året ha jobbat i Jimmy Takters stall startade han året efter sin egen verksamhet, och har sedan dess fördubblat antalet inkörda pengar för varje år. 

– Det har egentligen bara gått bättre och bättre. Redan första året gick det bra, vilket ledde till att nya hästägare fick upp ögonen för en. Efter det har det bara flutit på. Sedan har jag haft väldigt bra personalen vilket så klart är viktigt. 

Marcus Melander: "Är väldigt tacksam" 

Ja, bra har det gått. I fjol körde han in 1,3 miljoner dollar, vilket motsvarar över tio miljoner kronor. Året innan dess drygt 500 000 dollar (400 000 kronor) och första året runt 200 000 dollar (1,6 miljoner kronor). 

– Framgångarna har  ökat i takt med att jag fått fler hästar, påpekar han.  

I fjol ökade du rejält – hur ser du tillbaka på 2017? 

– Jag utvecklas ju själv också. Jag är bara 25 år och har fortfarande mycket att lära. Jag lär mig hela tiden. Sedan är det väldigt viktigt att ha bra hästägare i ryggen, vilket jag är väldigt tacksam över. Det är de som väljer att satsa på mig. Vi har en bra verksamhet helt enkelt och allting måste stämma. Förhoppningsvis kan vi få ett ännu bättre år i år...

Målsättningen är att slå fjolårets siffror? 

– Ja, men så är det väl. Det måste vi ju göra... Vi har dubblat siffrorna nästan varje år, så självklart har vi som mål att slå de siffrorna. Det har man alltid. Vi har väldigt fina hästar som vi tror mycket på och då är det mycket pengar att köra om i det här landet. 

"Tror ni kommer få skriva mycket om honom" 

En av de hästar som imponerade mest för Melanders räkning under fjolåret var Enterprise, som stod för ett fint lopp när han vann försöket till världens största unghästlopp, Hambletonian.  

I finalen gick det sämre, där hästen fick nöja sig med en fjärdeplats. 

– Han var jättefin i försöket och även i finalen. Men kusken gjorde en liten miss och satt kvar invändigt i stället för att gå upp första i andraspår. Det gick lite för fort för honom till slut. Sedan spurtade han bra som alla andra också gjorde. Vi vet aldrig vad som hade hänt, men jag tycker det var en liten miss av kusken att sitta kvar. 

Nu har Enterprise flyttat till Sverige, där Melander tror att hästen kommer skörda stora framgångar. 

– Det rör sig om en väldigt bra häst och jag tror ni kommer få skriva mycket om honom i Sverige. Han kommer göra det väldigt bra, säger han. 

"Känner mig inte som 25..." 

Hur ser möjligheterna ut inför årets upplaga? 

– Årets tvååring Fourth Dimension har vi stora förhoppningar på. Vi hoppas att han ska vara bland de bästa. Sedan har vi ett par andra fina treåringar och ett gäng andra tvååringar. 

Han har segerchans? 

– Det är en lång väg dit men vi har som sagt stora förhoppningar och förutsättningar är goda för att kunna vara bland de bästa. Det gäller att matcha honom bra och hoppas att han är frisk och fräsch. 

Du har som 25-åring redan nått stora framgångar – hur är ditt anseende i USA? 

– Jag känner mig inte som 25... Det låter som att jag är jättegammal, men jag har varit med ett tag nu. Men de respekterar mig på ett bra sätt, så det är inga konstigheter. Allt funkar bra. 

Marcus Melander är för tillfället bosatt på en farm i New Jersey, och har i nuläget inga planer på att flytta tillbaka. 

– Man vet så klart aldrig vad som händer. Det är svårt att veta vad som händer om 10, 15, 20 år. Men jag har absolut inga planer på att flytta hem de närmaste åren, jag trivs väldigt bra här. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!