Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marc Elias får ta ett stort ansvar – och gör det bra

Foto: Mikael Rosenquist / TR Media
Foto: Mikael Rosenquist / TR Media

En del frågetecken innan tävlingarna.  

Men utropstecken efteråt.  

Marc Elias fixade en dubbel åt stall Conrad Lugauer.

Marc Elias får ta ett stort ansvar när Conrad Lugauer har tvingas gipsa armen. Och han gör det bra. Väldigt bra. 

Det fanns en del frågetecken inför lördagen gällande stallformen då sjuka hästar florerat. Men dessa rätades ut med råge i och med en dubbelseger.

Ursnygga Il Duce Boko inledde succén. Favoriten kom till ledningen tidigt och även om han blev rejält testad sista halvvarvet ”spatserade” han bara undan mycket enkelt. Detta är en kapabel rackare när han har sin kropp med sig, men tyvärr är han lite skör och kan inte tränas så hårt mellan loppen.

Om den segern var skön för Marc var den bakom Gareth Boko i Gulddivisionen ännu härligare. Det visade segergesten om inte annat. Det här är en unghäststjärna som haft sina problem under resans gång. Vann ju faktiskt Svensk Uppfödningslöpning som tvååring och nu verkar han vara tillbaka på allvar.

Trots en resa utvändigt om ledaren stred han storstilat och höll ifrån sig Olle Rols. Vinnaren sprang ut en del på upploppet (domarna kikade på det) men det kändes inte loppavgörande.

■■ Med bara ett lopp i kroppen trodde inte jag att han skulle vinna från ”dödens”.

■■ Låt vara att favoriterna straffade ut sig med galopp. Jag håller tummen för att han får fortsätta var frisk för då är det ett välkommet tillskott i den högsta klassen.

 

Innan V75 drog igång avgjordes som vanligt fyra lopp. I det inledande hände en märklig sak. Valter L.P.C. och Jonathan Carre trängde sig ut från rygg ledaren i montéloppet, i sista kurvan, och fick efter den manövern fritt och spurtade in till seger. Domarna valde att flytta ner målettan som tvåa.

Helt klart felaktigt som jag ser det eftersom reglementet säger:

”Om ett ekipage på upploppet begår en förseelse och stör ett eller era andra ekipage och vinner egen fördel därav, kan ekipaget, i stället för diskvalificering, nedflyttas närmast bakom den häst eller de hästar som blivit störda.”

Nu hände ju detta före upploppet (markeringen som visar början är oerhört tydlig) och därmed borde hästen ha diskvalificerats istället.

Personer som hade spelat Tvilling, Trio, Vinnare, Plats osv. drabbas ekonomiskt av denna tavla. Helt enkelt för dåligt och nivån på domarna måste bli jämnare och bättre rent generellt.

Återstår att se om ett ”war room” (domarrum som kan hjälpa banan) kan vara på gång snart. Det vore efterlängtat och nödvändigt.

Jag sökte domaren gällande det hela – dock utan lycka.

■■ Travsporten måste kunna behålla spelarnas förtroende även i framtiden. Ledsnar lirarna kommer mindre pengar att omsättas och då kan det gå fort...

En annan grej som måste bli bättre gällande trovärdigheten är dessa usla målfoton som kablas ut. Det skapar bara onödiga spekulationer om det verkligen var rätt segrare eller inte. Vi är ändå inne på år 2020 och går det inte att bjuda på bättre bilder (kan väl inte vara möjligt?) är det bättre att strunta i det helt, faktiskt.

 

Hästar att spela nästa gång är alltid intressant, dessa kommer jag att lira:

Micro Vick (V75-1) satt en bra bit bak men sköt till vasst.

Afrodite Miguan (V75-2) inte någon tokig häst alls och gick i mål med sparade krafter.

Divine (V75-4) var urtapper då hon var tvåa från ”dödens” trots en blytung inledning.

Gullabo Däck Bling (V75-6) stygg inledning men hade trots det kraft kvar att avsluta fint.