Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Många som undrade vad jag höll på med”

Foto: TB / TR Media
Foto: TB / TR Media

Lucas Wallin, 26, lämnade drömjobbet hos Åke Svanstedt för att stå på egna ben i USA. 

Han startade med en häst i stallet och har sakteliga jobbat sig uppåt – men i början fanns det de som tvivlade.

– Det var nog många som undrade vad jag höll på med, det tror jag, säger han. 

Efter fem år i USA är Lucas Wallins östgötska dialekt fortfarande tydlig – och det han saknar mest med Sverige är husmanskost.

Men utöver det så är det i sitt nya hemland som 26-åringen trivs bäst och sakta men säkert vill han slå sig in i toppen.

– Vi har ökat siffrorna för varje år och faktiskt dubblat dem för varje år, det kan man inte klaga på. Sen har vi inte haft lyckan i de stora loppen ännu. Det har inte klaffat och vi har inte haft så många hästar med den kalibern. Då behöver man 110 procent tur i de loppen och det har vi inte haft. Men det kommer, det är jag övertygade om. 

”Utan henne hade jag aldrig varit där jag är”

Lucas Wallins resa inom travsporten började långt ifrån New Jersey där han befinner sig i dag. Närmare bestämt i Mjölby och på hemmabanan Mantorp. Det var där han följde med sin morbror tillika travtränaren Joakim Wallin. 

Fotbollen konkurrerade ett tag – men inte särskilt länge. 

– Efter jag fyllt 10 år så var jag säker på att det skulle bli hästar. Men innan det var det fotboll som gällde. Sen kan jag säga att jag har haft en bra mamma, om alla hade haft en mamma som min så hade det varit lätt. Hon lät mig prova allt. Sen när man blir äldre så får man välja när det blir mer seriöst, då finns det inte tid för allting.

Lucas morfar har alltid haft hästar och även mamma har varit en duktig ryttare. Och när hans mamma insåg att travintresset var på riktigt så blev de båda dedikerade. 

– Hon och jag åkte på trav varje tävlingsdag när det var på Mantorp. Men också när det var kvällstrav på Solvalla och i Göteborg.

Hon måste betyda väldigt mycket för dig. 

– Verkligen, utan henne hade jag aldrig varit där jag är i dag. Det är jag väldigt säker på. Hon har ställt upp med allting. Hon hade tre barn och var separerad tidigt. Det har inte varit lätt för henne men hon har verkligen satt sina barn i första hand i alla lägen. 

USA har alltid lockat

Lucas Wallin hängde i stallet med sin morbror såväl kvällar som helger – och som många andra körde han även ponnytrav. 

– Vi köpte en bråkstake som man hade riktiga problem med, det var väldigt små framgångar men det är som alla säger en väldigt lärorik tid.

Redan efter nian var han nyfiken på travsporten i USA och var där i drygt två och en halv månad. 

– Jag var inte guds bästa barn i skolan så att säga och på den tiden var det svårt att komma in på Wången. Jag var rätt säker på att jag inte skulle komma in. Men så ringde de från skolan ändå och då fick jag boka om biljetten för att åka hem. 

På Wången blev det en treårig gymnasielinje. Efter studenten bar det sedan i väg till Halmstadtravet där han jobbade hos Stefan Persson. Men därefter tog hans travresa en annan väg. 

Tanken på USA fanns men i stället blev det Holland och en sejour hos tränaren Bas Crebas. 

– Det är ju lite annorlunda men jag åkte dit på prov i en vecka. Travsporten i Holland ligger inte på någon toppnivå men hos Bas Crebas var det väldigt proffsigt. 

Blev lärlingschampion i Holland

Lucas Wallin berättar om det holländska lärlingssystemet som gör att hästar som körs av just lärlingar får bättre spår.

– Då är det lättare för tränare och ägare att satsa på sina lärlingar när de får bättre spår. 

Och det blev mycket lopp för den unge svensken i Holland. Han var där i ett och ett halvt år – och lyckades bli lärlingschampion. 

– Jag lärde jag mig otroligt mycket där. På dagarna tränade jag hästar och på kvällarna fick jag köra mycket lopp. 

– Vi var väldigt mycket i Tyskland, Frankrike och Belgien och tävlade också. Det var väldigt lärorikt. 

Och kontakten med Bas, som även han tidigare varit i USA, den är fortfarande stark. 

– Han har jag än mycket kontakt med och vi ringer och diskuterar fortfarande efter loppen. 

”Hade faktiskt en inbokad semester”

Men så kom äntligen vägen som bar till USA. Det då Lucas Wallin blixtsnabbt rekryterades som andretränare till Åke Svanstedt. 

– Det var precis när säsongen skulle dra i gång så de hade väl väldigt bråttom att få dit någon. Jag hade faktiskt en inbokad semester med släkten och en stor reseplan som jag fick avboka. Men det är jag väldigt glad för i dag. 

– Det går inte att förklara med ord hur mycket jag lärde mig hos Åke. Jag har svårt att tro att det finns någon tränare som är bättre att jobba hos än Åke faktiskt. 

Det blev nästan tre år hos ”Svanen”. 

– Det var en väldigt rolig period. Jag fick köra mycket lopp där, stora lopp lät han mig köra också. Det är jag än i dag väldigt tacksam för. Utan Åke hade jag inte varit något namn här i dag.

– Hade jag bara varit andretränare och inte kört några lopp så hade de inte fått upp ögonen för mig. 

Vad har du för ägare i stallet nu som egen tränare?

– Det är inte så många ägare från Sverige. Jag har en amerikansk kille med italienska rötter som verkligen stöttat mig med fina hästar. Han har köpt otroligt fina hästar i år. Det här är mitt tredje år som tränare, det blir mitt fjärde nästa år och det är kul att få chansen att få träna så här fina hästar redan nu.

Drog i gång verksamhet hos Melander

Efter tre år hos Åke Svanstedt valde Lucas Wallin att starta en egen tränarverksamhet. 

– Det har alltid varit en dröm att bli egen tränare. Jag kände att det var i USA som jag vill satsa och bo. Hela den här grejen. Jag trivdes väldigt bra hos Åke och det kanske hade varit bättre för mig att vara kvar där flera år. Men jag kände ett sådant jäkla sug. När jag slutade där hade jag inte en enda häst klar. Det var en väldig chansning. 

Under den första tiden hos Åke Svanstedt arbetade även Mikaela Melander i stallet. Numera är hon skötare i sin bror Marcus tävlingsstall. Men under tiden där träffades hon och Lucas och de har nu varit ett par i fem år. 

Lucas Wallins verksamhet fick därför möjligheten att starta upp på Melanders gård i New Jersey. 

– De behövde hjälp i stallet så jag var där lite på morgonen och hjälpte till. Sen köpte jag en häst till mig själv och höll på lite med den. Så småningom blev det fler och fler som frågade om jag ville träna åt dem.

”Det var nog många som undrade”

Han fortsätter: 

– Jag fick ihop sex hästar till en början. Det flöt på okej och sen blev det mer och mer. Men det var en väldig chansning så klart.

Hade du någon som stöttade dig under den här tiden utöver hästägare?

– Ja, det hade jag nog men sen var det nog många som rynkade pannan och undrade varför jag slutade på ett sådant bra ställe. Det hade jag nog också gjort om någon annan slutat som var i den sitsen som jag var i. Jag hade ett drömjobb med mycket ansvar och där jag fick köra lopp. Det skulle jag också undrat. 

– Men ja, det var nog många som undrade vad jag höll på med, det tror jag.

I år har Lucas Wallin i skrivandets stund kört in över 650 000 dollar, vilket motsvarar cirka 6,3 miljoner svenska kronor. Ifjol hade stallet lite problem med infektioner men i år har man redan nått målen. 

– Jag satte ett mål och det har vi redan slagit här med några månader kvar.

Tvååringstalangen blev sjuk 

Och det trots att en av stallets mest lovande hästar, tvååriga hingsten Legion Of Honor, drabbades av tarmvred under hösten. 

– Jag hade kvalat in honom till en stor final i Lexington i höstas och sen fick han tyvärr tarmvred två dagar innan. Det blev väldigt kritiskt.

Trots att hästen tvingades till operation så ser prognosen ljus ut för talangen som Lucas Wallin hoppas mycket.

– Det tror jag kan vara en häst för de lite större loppen nästa år.

Mjölby-sonen är inte ute efter att ha något storstall med flera hundra hästar. Han hoppas kunna hålla sig kring trettio hästar – och som han själv säger ”kunna dona lite själv”. 

– Drömmen är att få vara här i Amerika och få kanonkvalitet och inte för många hästar. Jag kan inte ha bättre folk som jobbar åt mig än vad jag har nu, det är en blandning av folk från Finland, Norge och så svenskar. Vi är ett väldigt bra gäng här. 

”Hon går upp i alla tider” 

Vilket lopp skulle vara störst för dig att vinna?

– Det hade varit Hambletonian alltså. Det skulle inte gå att beskriva. Att köpa en häst på auktion och sen klara av en lång och tuff tvåårssäsong och sen kommer ”Hambot”. 

– Sen är det klart att inte så mycket hade slagit om man köpt in en unghäst i Amerika, som efter framgångar kunnat flyga över till Elitloppet. Hela den grejen om man skulle åka över och vinna det loppet. Sverige är ändå Sverige. Det hade varit häftigt men nu när jag är stationerad här så då är ”Hambot” det främsta. 

Framtiden ser ljus ut för Lucas Wallin i USA. Men något som han saknar är däremot den svenska husmanskosten. 

– Nu var det länge sen jag var i Sverige, men när jag är hemma då lär det inte bli några restaurangbesök. Då blir det mammas mat.

Men kontakten hemma är fortfarande stark – och likaså hans mammas travintresse. 

– Även fast det är sex timmar i tidsskillnad så kan man nog räkna de loppen som hon missat att se på en hand de senaste fem åren. Hon går upp i alla tider och så hörs vi efteråt. 

Varje helg möter travreportern Josefin Johansson någon från travets värld - en del i SportExpressens satsning på travsport.

FRÅGOR TILL LUCAS WALLIN

Vad kommer bli viktigt för travsporten de närmsta fem åren tror du?

– De jobbar ju på bättre och bättre här men det är samma problem här som i Sverige med publik. Här jobbar de mycket med kasinon. Meadowlands har väldigt bra spel på hästarna men det är ju väldigt dåligt på banorna i Pennsylvania till exempel. 


– Det känns inte som att de jobbar så mycket med att få det bättre heller. Det känns nästan som att de bara njuter av kasinopengarna. Det är ju kasinon på banorna. Det känns som att de är rätt så säkra. Men de kontrakten går ut också och de får inte tillbaka så mycket av trav och pacer-loppen här. De skulle behöva sätta sig och försöka få tillbaka spelet på hästarna på de här banorna. Annars kan det gå dåligt om det skulle bli problem med kasinona.

– Sen är det viktigt att få bort drivningarna. Det är inte kul att kolla på trav och se kuskarna slå hästarna så där. Det är otroligt dålig reklam för hästarna utåt. Det är också viktigt, det ser ju ut som att du hatar hästen när du gör så.


Vilket är det finaste minnet du har på en travbana?

– Jag skulle säga att det var min första seger. Jag har vunnit rätt så mycket stora lopp som kusk här över men min första seger minns jag. Jag tror att jag var 16 år och jag kommer ihåg hela dagen. Hela släkten var där. Det var morfars häst som jag vann med och Jocke tränade. Mamma var också med och ägde hästen. Det kommer jag alltid att komma ihåg.

– Det var mitt första lopp och första seger. Då trodde man att det var lätt men sen dröjde det många lopp innan jag vann nästa gång.