Foto: / Kanal 75 AB
 Foto: / Kanal 75 AB

Många järn i elden för Kevin Svedlund

Publicerad

En hektisk men spännande tid väntar Kevin Svedlund.

Redan nästa månad travar Roberts Berghs försteman vidare mot nya utmaningar när han byter arbetsgivare till Veijo Heiskanen.

- Det är många steg att ta i livet just nu men de känns rätt att ta, säger 24-åringen som i december även ska bli pappa för första gången.

Allt började i Hamrångefjärden, dryga tre mil norr om Gävle. Kevin Svedlund och hans tre bröder växte upp på en hästgård och med travintresserade föräldrar, liksom mor- och farföräldrar fördes arvet vidare till nästa generation.

Att hålla på med hästar har därför alltid varit en självklarhet för Kevin Svedlund.

- Jag fick min första ponny när jag var sex eller sju år och jag började med att köra ponnylopp innan jag tog licens för stor häst när jag var 16 år.

Men att det skulle bli en karriär inom just trav har inte alltid varit lika självklart.

Under de sista åren i grundskolan var det en annan sport som slukade tiden.

- Det var hockeyn som gällde när jag gick på Prolympia och jag körde på med den ända till i åttan eller nian. Sedan gick det över mer och mer till travet. Och det blev travinriktningen på Praktiska gymnasiet i Gävle.

Under gymnasieåren praktiserade han bland annat hos Jenni H Åsberg på Gävletravet, i det stall som Fredrik Wallin ansvarade för, och hos Janaxel Näsman där det sedermera blev arbete.

Från Bergh till Heiskanen

I dag är det tre av bröderna Svedlund som satsar på travet. Lillebror Lukas Svedlund arbetar hos Eskilstunatränaren Jörgen S Eriksson medan storebror Billy Svedlund är i slutfasen av proffstränarkursen och har startat upp en egen verksamhet hemma i Hamrånge.

Att bli travtränare är även Kevin Svedlunds långsiktiga mål. Det är också en av avledningarna till att han nu väljer att gå vidare till Veijo Heiskanen efter tre år hos Robert Bergh.

- Framförallt väljer jag att byta för att få se mer hos ytterligare en tränare. Det ska bli spännande att se ett nytt träningsupplägg och att kunna knyta nya kontakter, säger 24-åringen.

Tiden hos Robert Bergh har varit full av erfarenheter att stoppa i ryggsäcken inför kommande utmaningar.

- Det har varit lärorikt både som hästskötare och som försteman. Som försteman blev det ännu fler bitar att ta del av och lära sig. Jag tar framförallt med mig Roberts sätt att balansera och träna, det är vad som varit mest intressant och som jag tycker bäst om.

Mycket nytt, på samma gång

Den 11 december styr Kevin Svedlund kosan mot Balltorps Stallgårdar för sin första dag hos sin nya arbetsgivare, Åbytränaren Veijo Heiskanen.

För att få närmare till det nya jobbet kan det också bli en flytt framöver. Dessutom väntar ytterligare ett nytt äventyr nästa månad, nämligen som pappa.

- Det är också en stor förändring men samtidigt en planerad sådan, som ska bli spännande. Det är många steg att ta i livet just nu men de känns rätt att ta.

Som den forne ishockeyspelaren han är trivs han som bäst när han har många puckar på planen.

- Jag tycker om att vara i gång och att ha väldigt mycket att göra. Jag är van att jobba mycket och nu blir mer privat också, säger Kevin Svedlund som även har skickat in en ansökan till proffstränarkursen som startar i januari.

- Om jag sedan blir tränare om ett eller tre år får tiden utvisa. Just nu ligger det kanske närmare tre år. Jag vill inte stressa fram något utan vill att allt ska kännas rätt.

 

Av Gina Söderlund/Kanal 75

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag