Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Många hade gärna bytt med honom...”

Jan Halberg.
Foto: Anna Persson / TR Media
Ulf Ohlsson.
Foto: Malin Albinsson / TR Media

Medlemmar ur den svenska kuskeliten vill ta ut uppsittningar även för proffstränade hästar.

Något som väckt ilska hos tränarkåren.

– Jag ljuger ju om jag säger att jag inte fått en hel del återkoppling från upprörda medlemmar, säger Jan Halberg, ordförande för Travtränarnas riksförbund.

SportExpressen har kunnat berätta att en del ur den svenska kuskeliten valt att begära uppsittningsavgifter även för proffstränade hästar från och med nästa år.

Bland annat har Ulf Ohlsson, Rikard N Skoglund, Magnus A Djuse, Carl Johan Jepson och Stefan Persson beslutat sig för att ta ut en avgift på mellan 350-500 kronor – oavsett om de kör amatör- eller proffstränad häst.

– Vi har alltid tagit ut avgifter för amatörtränade hästar och jag tycker inte det är mer än rätt att vi tar ut en avgift av proffstränare också, sade Ulf Ohlsson.

Ett beslut som givit eko i hela trav-Sverige.

”Blir en markant löneförhöjning”

En som dundrade mot beslutet var Mikael Melefors, ordförande för Travhästägarna, som kallade det för en ”kartellbildning”.

– Vi försöker göra det bättre för svensk travsport. Jag tycker det är osmakligt. Att catchdrivers ska stå först i kön och ta del av den här prisökningen. Det tycker jag är direkt osmakligt.

Travtränarnas Riksförbund beskriver sig som en ideell förening för inom Sverige verksamma travtränare med professionell tränarlicens.

Ordförande Jan Halberg berättar för SportExpressen att beslutet väckt starka reaktioner även bland medlemmarna.

– Jag har egentligen för lite på fötterna för att ge mig in i någon debatt men det kommer garanterat bli livligt om det här. Jag ljuger ju om jag säger att jag inte fått en hel del återkoppling från upprörda medlemmar. Kuskarna är mina medlemmar också men jag representerar en tränarförening och det är tränarna som avgör vem som kör, säger Halberg.

 Vad tycker du själv?

– Jag har egentligen ingenting att invända mot det här, det är fri prissättning. Sen är det upp till vara och en om man tycker det är värt det eller inte. Vet jag att de tar 100, 350 eller 500 så är det upp till mig att bestämma sen om jag tycker det är värt det.

Jan Halberg menar att han förstår bägge sidor i konflikten som uppstått.

– Det är klart att det inte är roligt att vara en catchdriver om det inte går ihop. Men de här som vi pratar om, de stora catchdriverna som Ulf Ohlsson som kör in 34 miljoner... jag tror det är många som gärna skulle byta med honom. Kör man över tusen lopp per år är det ganska lätt att räkna ut att det blir en markant löneförhöjning.

”Det får stå för honom”

Kusktalangen Magnus A Djuse, som kört in över 25 miljoner kronor för 2021, sade till SportExpressen att han hade en uppfattning om att vissa tränare har en A-licens för att slippa betala en avgift till lånekuskarna.

– Det känns också fel, sade Djuse.

Jan Halberg vill inte bemöta Djuses uttalande utan menar att det får ”stå för honom”.

– Man går en utbildning för att bli A-tränare och väljer man att göra det så har man rätt till att vara det. Precis som vilket annat hantverk som helst.