Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnskottet: ”Man säljer inte sina barn”

Sandra Eriksson jublar.
Foto: Jenny Rehnman / TR Bild
Swagger.
Foto: Jenny Rehnman / TR Bild

Hon gjorde succé när i lördags när reklamhästen Swagger vann bronsfinalen på Solvalla. 

Samtidigt drömde hon om ett annat lopp samma dag.

– Devils Tongue hade kunnat vara med långt fram i Kriteriet, det grämer jag mig över, säger Eriksson.

Genom Swaggers V75-framgångar har Sandra Eriksson befäst sin position som ett av de stora framtidsnamnen inom svensk travsport.

Hittills har det blivit trippla V75-segrar, med bud på ännu fler. Inför lördagens final kände dock Sandra att vissa tvivlade på ekipaget.

– Det var skönt att han fick visa upp både sin startsnabbhet och att han var stark hela vägen. Vissa ifrågasatte om han klarade full distans men jag var inte orolig, säger Sandra Eriksson.

Swagger har blivit en ”folkets häst”. Något Sandra är både stolt och glad över.

– Han är en väldigt fin häst och nu när det har gått bra är han en häst som kanske ”går genom rutan”. Det är jättekul med all uppmärksamhet och att den här blyga hästen växt ut till en stjärna.

”Man säljer inte sina barn”

Efter segern har gratulationerna haglat in. Några bud har hon dock inte fått på hästen, som hon själv fött upp tillsammans med sin pappa Lars-Åke.

– Men skulle någon ringa och vilja köpa honom, då lägger jag på luren. Man säljer inte sina barn. Han är ovärderlig för vårt stall, avslöjar Sandra.

Hästen har också varit en av anledningarna att Sandra orkat kämpa på med sin verksamhet, trots att hon också är tvåbarnsmamma.

– Det finns så klart en anledning till att det är ovanligt att vara både tvåbarnsmamma och elitidrottare. Det är väldigt slitigt. Barnens pappa studerar och kan inte vara ledig hur som helst, men han tar ett väldigt stort ansvar hemma och när jag åker på tävlingar, det är jag tacksam över. Man får energi av att hästarna tävlar så pass bra som de gör. Det har också gjort att jag har fått råd att ha en deltidsanställd som hjälper till också.

Framöver siktar Sandra på en proffslicens.

– Det måste bara lösa sig logistiskt, eftersom kursen inte kan göras på distans. Snart går båda barnen på förskola och då blir det kanske lite lättare också. Barnen är ju alltid prio ett trots allt. Men min dröm är också att lyckas med hästarna och jag är rätt tjurig av mig. Men hade jag inte haft Swagger och Devils Tongue, då hade nog drömmen fått vänta lite till.

”Då får de andra kämpa”

På lördag är det dags för just treårige Devils Tongue (V75-6) att visa upp sig. Han var trea i ett uttagningslopp till Kriteriet senast. 

– Han gjorde det jättebra men jag grämer mig över att vi missade finalen. Det blev fel att vi släppte ledningen och jag tror att han hade kunnat vara med långt fram i finalen. Men jag vill ha en häst för många år framöver och då blir det att man kör snällt ibland, säger Sandra och tillägger.

– Det är den bästa treåringen jag någonsin haft i stallet.

Det kan vara dags för en snabb revansch på lördag när Skellefteå anordnar V75. En tänkbar spik i en omgång med dubbel jackpot?

– Han går framåt med senaste loppet och motståndet ser lämpligt ut här. Jag hoppas vi kan sitta i ledningen tidigt, då får de andra kämpa, avslutar Eriksson.