Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Man måste gå vidare – sorgen finns alltid där”

Gunnar Melander.
Foto: Maria Holmén / Tr Bild
Månlykke A.M.
Foto: LJ / TR Media

Månlykke A.M. vann i sin årsdebut – och på lördag är det dags för V75. 

Gunnar Melander har stora förhoppningar på sin träningsadept i år. 

– Det är en bra häst och det känns som att han ska kunna hävda sig i svenska eliten, säger tränaren. 

På påskdagen körs den traditionsenliga V75-omgången på Rommetravet. 

Dit reser Bollnästränaren Gunnar Melander med Månlykke A.M. för att delta i kallblodsloppet. Vinterträningen har gjort topphästen gott och årsdebuten slutade med en enkel seger. 

På söndag startar ekipaget med 20 meters tillägg över medeldistans och tävlar om ett förstapris på 200 000 kronor. 

– Det är inte något lätt lopp men jag tycker att jag har en bra häst. Vi måste tro på att vi har möjligheten att vinna. Far vi dit så vill vi vinna, sen har vi respekt för de andra hästarna naturligtvis, säger Gunnar Melander. 

Stor saknad efter pappa Månprinsen

Månlykke A.M. är son till Gunnar Melanders tidigare stjärnhäst, Månprinsen A.M. ”Prinsen” som han kallades till vardags blev de tvungna att ta bort förra året, saknaden har varit – och är – fortfarande stor. 

– Det är naturligtvis tufft. Man måste gå vidare men sorgen finns alltid där. Man får välja om man vill lida eller gå vidare och då måste man se framåt. Men det är tufft så klart, när man har varit nere i källaren får man klättra upp för trappen igen.

Sonen till superhästen är nu sju år gammal och har hittills tjänat 1,4 miljoner kronor. 

Han stod först i träning hos Troels Andersen men inledde sedan karriären hos Jan-Olov Persson innan hingsten kom till Gunnar Melander i slutet av 2019. 

– Det är en bra häst och det känns som att han ska kunna hävda sig i svenska eliten. 

Finns det några likheter mellan honom och Månprinsen?

– De båda har den där viljan att vinna. ”Lykke” är lite lat i hemma i träning men sen blir han en helt annan häst när det är tävling. Så var ”Prinsen” också. Han var halv lat i träning men sen när det var tävling taggade han till. Då vet de vad som gäller och vill tävla.