Foto: Roger Vikström
 Foto: Roger Vikström

Man har sålt hästar – som inte kommit fram

Publicerad

En riktig bedragare är verksam inom travsporten.

Mannen, som är i 50-årsåldern, har enligt VF sålt travhästar och fått pengar - men köparna har sedan inte sett röken av hästarna.

– Jag menar att det handlar om systematisk brottslighet, säger Rebecka Åslund, till tidningen.

Mannen, som alltså är i 50-årsåldern, kommer ställa inför rätta för en rad bedrägerifall - närmare bestämt åtta grova och ett "vanligt" bedrägerifall.

Via internet ska mannen ha lockat till sig köpare och totalt inkasserat 877 500 kronor från lurade människor. Samtidigt har hästarna lyst med sin frånvaro.

– Mannen beskriver att han själv blivit lurad av andra och att det är därför som han inte levererat några hästar. Han säger att han i några fall inte själv fått några hästar från utlandet. I något fall har en häst levererats, men den har inte varit i det skick som utlovats, säger Rebecka Åslund, åklagare i målet, till VF.

"Systematisk brottslighet"

Det handlar i ett av fallen om hela 250 000 kronor för en enda häst som – som sedan alltså aldrig kommit fram till köparen. Pengarna vägrar mannen även att betala tillbaka, vilket nu alltså lett till att ett åtal har väckts.

– Jag anser att brotten är grova eftersom det är flera fall av liknande bedrägerier. Jag menar att det handlar om systematisk brottslighet, säger Rebecka Åslund.

Samma man dömdes för ett liknande brott redan för några år sedan, rapporterar VF.

Alla nio målsäganden kräver skadestånd från 50-åringen på de belopp som de betalat till honom.

 

För senaste nytt i ditt dagliga flöde – följ SportExpressens travavdelning på Facebook och Twitter. Där får du de hetaste nyheterna, snackisarna, krönikorna, speltips och all övrig information för att hänga med i trav-Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag