Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Mamma mutade mig med en ny hoppsadel”

Foto: MALIN ALBINSSON / TR Media / MVA Foto
Foto: Maria Holmén / Tr Bild

Tova Bengtsson har bländande siffror som montéryttare. 

Den 25-åriga hallänningen har dock att brås på.  

Hon kommer från en familj som banat väg för att kvinnor ska få ta plats i travloppen men hon själv behövde lite övertalning för att satsa på sporten:

– Min mamma mutade mig med en ny hoppsadel för att jag skulle ta montélicens. 

Det har alltid funnits hästar i Tova Bengtssons liv och inom familjen är det en tradition att vara aktiv inom travsporten. Hon själv var dock länge inne på att satsa på hästhoppningen som upptog det mesta av hennes tid och uppmärksamhet. Men när hon var 16 år började ändå ett travintresse gro och hon valde att satsa på sporten som både hennes mamma och mormor vigt sina liv åt.  

I dag tillhör Tova Bengtsson en av Sveriges främsta montéryttare och visar år efter år upp toppstatistik och får ta emot massvis av beröm för sin känsla i sadeln. 

Det råder inte några tvivel om vem hon ser upp till mest.  

– Mamma är min förebild. Hon har varit aktiv länge inom travsporten, hon har tränat fram många fina hästar och fött upp hästar själv. Det samtidigt som hon uppfostrat tre barn. Man har fått veta hur mycket jobb det är som ligger bakom allt och hon har verkligen skinn på näsan. 

Nyligen flyttat till Stockholm 

När Tova Bengtsson svarar i telefonen är hon på väg till tävlingar på Åbytravet. Resan dit är lite längre nuförtiden. Sedan ett par månader tillbaka är hon nämligen Stockholmsbo. 

– Jag är Halmstadtjej i grund och botten. Jag hade aldrig tänkt mig att jag skulle bo i Stockholm. Jag har alltid sett det som en stad som är för stor för lilla mig. Det är mycket trafik och en storstad och jag har bott på gård och så där. Det har varit en stor omställning men det var ett steg som jag var tvungen att ta för att kunna vara med min kille. 

Men det är som sagt Halmstad som alltid varit hennes hem. Tova fick tidigt följa med mamma Ingrid ut till stallet och hon har mer eller mindre alltid haft en närhet till travsporten:

– Jag låg till och med i mammas mage när hon körde lopp, säger Tova och skrattar. 

– Till en början var jag inte så förtjust i travet. Min mamma mutade mig med en ny hoppsadel för att jag skulle ta montélicens. Hon tyckte att jag kunde rida hennes hästar i montélopp. Sen när jag fick den där hoppsadeln tillslut så fastnade jag lite för montén. 

Mormor Sonja banade väg 

Det är inte bara mamma Ingrid som Tova har att brås på. Mormor Sonja Bengtsson är en riktig travprofil på Jägersros stallbacke. Sonja arbetade nämligen för att ändrade reglementet så att kvinnor skulle få köra lopp på Jägersro.

– Hon ifrågasatte det och tillslut fick hon igenom det så att hon kunde få köra lopp, berättar Tova. 

Så småningom kom Tova in allt mer i travsporten. 

Hennes mamma var dock noga med att hon skulle gå ett ”vanligt” gymnasium som gav henne möjligheter att plugga vidare. Något som inte alltid är självklart om man väljer att gå en hästlinje. Men trots allt blev det stalljobb efter studenten. 

– Jag hade sökt in till högskolan för att läsa webbdesign men jag gick bara där en vecka. Jag kände mig inte alls var redo för att plugga. Jag hoppade av och började jobba som hästskötare. Sen jobbade jag några år innan jag sökte in på nytt. 

Hon har jobbat i stallet hos sin mamma men även hos Halmstadtränarna Magnus Dahlén och Stefan Persson – och då tog karriären på travbanan fart. De senaste tre åren har hon snittat över en miljon kronor i inkörda pengar. 

– När jag började jobba som hästskötare fick jag lite fler chanser med andra hästar och sen har jag alltid velat hålla det på en professionell nivå och satsat högt. Jag har fått fina chanser och kunnat förvalta det på ett bra sätt. 

”Var inte hållbart i längden” 

Förra året vann hon SM och år efter år visar hon upp fin segerstatistik och platsprocent. 

– Jag är väldigt lugn och sansad. Jag tror att det är en fördel i loppen, att man kan behålla lugnet. 

Till en början fanns det både ris och ros kring hennes val att satsa på travsporten. 

– Min mormor tycker att det är jättekul men min mamma tyckte först att jag inte skulle hålla på med trav. Hon har haft det som heltidsjobb och varit ensamstående med tre barn. Hon har känt att det inte har varit den enklaste vägen att gå om man vill ha en stabil inkomst. Men jag fastnade ändå, det spelade ingen roll vad hon sa. Nu tycker hon att det är kul att jag håller på. 

Ingrid och Sonja Bengtsson
Foto: CLAES KÄRRSTRAN / TR Media/CLAES KÄRRSTRAN

Sedan ett år tillbaka studerar hon en linje med inriktning på hälsa och idrottspsykologi på högskolan i Halmstad. Hon trivs med tillvaron där hon pluggar och rider lopp. 

Således har hon ändå valt en väg som är lite inspirerad av mamma Ingrids vilja att ha något annat i livet än trav. 

– Jag gillar att ta det lugn emellanåt och det kunde man verkligen inte göra när man jobbade som hästskötare. Det är många som förstår mig men det är ändå många som fortsätter att jobba som hästskötare. De älskar väl hästarna för mycket för att kunna göra något annat, säger Tova och tillägger: 

– Det var inte hållbart i längden, inte för mig i alla fall. 

Vill testa att rida lopp i Frankrike 

Med stormsteg närmar hon sig en av karriärens, hittills, största milstolpar: 100 segrar. 

Tova drömmer om flera stora segrar i sadeln och har mycket kvar att vinna. Bland annat finns Elitloppsmontén högt upp på listan – men hon vill även testa på att rida lopp i Frankrike så småningom: 

– Jag har fått frågan några gånger men det har aldrig blivit av. Jag hoppas att det kommer någon möjlighet framöver. Sporten är mer accepterad där och det är fler hästar som går monté och fler montélopp på en tävlingsdag. I Sverige är det bara ett montélopp en tävlingsdag om man har tur och då är det bara vi tio bästa ryttare som är med. Sen märkte man under SM-dagen att det blev ett jävla liv när montén fick komma in ordentligt en dag. 

– Montén har varit i gång längre i Frankrike så det har kommit flera steg längre i utvecklingen. 

En del av montéstjärnans framgång är kanske även hennes analytiska förmåga.  

”Då gäller det att ha skinn på näsan”

Tova har nämligen nått framgångar som spelläggare. I vintras sålde hon fem system som alla slutade med sju rätt, där den totala utdelningen uppgick till runt 600 000 kronor. 

– Det är jag och mamma som har spelat mycket tillsammans på lördagarna och det har varit kul. Jag har dragit med några vänner som inte varit travintresserade och de har också tyckt att det har varit väldigt kul att titta och spela på trav. Det har bara växt fram. 

Skulle du kunna tänka dig att sitta som expert i ATG-live någon gång?

– Jag vet inte. Jag var ju med i en sändning i samband med SM. Det kanske hade varit något för framtiden. Men de får nog ta emot mycket skit från de som kollar, då gäller det att ha rejält med skinn på näsan. 

– Det är jättekul att spela på trav. Den spänningen när man sitter med alla rätt inför sista avdelningen, det är nästan mer spännande än att vara med och köra lopp. 

Varje helg möter travreportern Josefin Johansson någon från travets värld - en del i SportExpressens satsning på att bevaka travsport.

TRE FRÅGOR

Vad kommer bli viktigt för travsporten de närmsta fem åren tror du?

– Det är väl något som många andra också brukar säga. Att försöka bevara bredden inom travsporten. Det är hela tiden en ganska stor satsning på de som redan är bra.

Vilken häst har betytt mest för dig? 

– Oj, det är nog Bonnies Celebrity. Han är kanske inte för dagen så bra som han har varit men det var honom som jag vann SM med, vilket är det största loppet som jag har vunnit hittills. Vi vann väldigt många fina lopp tillsammans.

Vilket är det finaste minnet du har på en travbana? 

– Det är nog ändå när jag vann SM. Sen var det också roligt när jag lyckades vinna Dubbelkampen på Vaggeryd, då vann jag ett sulkylopp och ett montélopp. Jag kör ju inte så mycket sulkylopp så det var kul.