Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Öppnar för Elitloppet: ”Han är av rätt sort”

Anders Malmrot har mycket nu inför Elitloppet.
Foto: Lars Jakobsson / TR BILD
Very Kronos till Elitloppet? Han imponerade i alla fall på Malmrot i helgen.
Foto: Lars Jakobsson / TR BILD

Elitloppet närmar sig med stormsteg. 

Helgen gav Anders Malmrot blandade besked. 

Och förutom vinnarna tar han med sig en tvåa som imponerade: Very Kronos.

– Han visar att han är av rätt sort som kan ta sig an ett nederlag men som på ren löpskalle och kapacitet kan göra ett topplopp veckan efter, säger sportchefen. 

Nedräkningen till Elitloppet har börjat och Solvallas sportchef Anders Malmrot har ett späckat schema för att hinna sy ihop startfältet. Under helgen som varit kördes två storlopp, Paralympiatravet på Åby som vanns av franska stoet Délia du Pommereux och Finlandia-Ajo på Vermo där Hickothepooh skrällvann. 

Båda hästarna fick var sin Elitloppsinbjudan men kretsen kring den förstnämnda hästen ser nu ut att stanna hemma efter att kusken Éric Raffin tilldelats en omdebatterad avstängning. 

– Det blev jättetråkigt. Délia du Pommereux är förmodligen världens bästa sto och det var väldigt positiva tongångar efterloppet. Sen blev de varse om bestraffningen som Raffin fick över upploppet. Ägaren reagerade väldigt starkt på det och har uttalat sig om att de inte ska komma. De har överklagat straffet och sen får vi se vad som händer efter det. Jag vet inte mer än så, säger Anders Malmrot, sportchef på Solvalla 

Hoppas fortfarande på Délia 

Men du hoppas fortfarande på Délia du Pommereux?

– Ja, det är klart att det gör det. Hon vore en attraktion för Elitloppet. Hon är fantastisk på alla sätt.

Trond Anderssens Hickothepooh storskrällde i Finlandia-Ajo och Anders Malmrot menar att han blev varm i hjärtat av att se hästens prestation. 

– Det var ett riktigt rivigt lopp när Milliondollarrhyme blev så het men loppet blev lite annorlunda utvecklat än vad man kunnat tro från början. Hickothepooh gör ett fantastiskt upplopp. Han sitter sist 400 meter kvar och även om de stumnar i täten så går de väldigt fort över upploppet. 

– Själsligt blir jag väldigt glad över en sådan vinnare när delägaren även sköter om hästen och gråter när han får biljetten i handen. Man blir rörd av sådana vinster och han förtjänare verkligen en plats i Elitloppet. 

Frågetecken kring supertalangen 

Det finns en hel del tränare som i detta nu förbereder sina hästar för en eventuell start i Elitloppet. Flera potentiella deltagare var ute och luftade sig i helgens lopp. 

Anders Malmrot berättar att den som imponerat mest på honom, bortsett från vinnarna, är Svante Båth-tränade Very Kronos som slutade tvåa i Paralympiatravet. 

– Jag tyckte nog Very Kronos i hur han kom tillbaka efter att ha varit sämre veckan innan. Han visar att han är av rätt sort som kan ta sig an ett nederlag men som på ren löpskalle och kapacitet kan göra ett topplopp veckan efter.

Ecurie D. som tränas av Frode Hamre är redan inbjuden till Elitloppet men när hästen startade i Åbys storlopp stämde det inte alls för supertalangen som slutade långt bak i fältet. 

Anders Malmrot inväntar besked kring hästens tillstånd. 

– De har inte fått något svar ännu. De var givetvis väldigt besvikna, men vad det berodde på eller om öppningen helt enkelt blev för tuff, har jag inte fått något besked om ännu. Jag vet inte mer än så.