Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmrot om tårarna: ”Det var så vackert”

Solvallas sportchef Anders Malmrot kunde inte sluta gråta efter att Propulsion passerat mållinjenFoto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT / PATRIK C ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Vägen till Elitloppet har varit en slingrig sådan för sportchefen Anders Malmrot. 

Och när Propulsion skar mållinjen först så brast det för honom: 

– Det var bara något som tog över, jag grät i en och en halv timme efteråt, jag kunde knappt prata, säger han. 

Det har varit många turer kring årets Elitlopp. 

Utbrottet av Coronaviruset gjorde att banan tvingades stänga för publik och ändra upplägg för elitloppshelgen. Dessutom väcktes frågor om hur starfältet till huvudattraktionen skulle se ut när inte utländska gäster kunde bjudas in. 

Solvallas sportchef Anders Malmrot har varit öppen med att han fått motta starka reaktioner vad gäller inbjudningarna. Så när Elitloppet gick i mål under söndagskvällen så släppte allt, menar han. 

– Jag vet inte vad som hände. Det var som att allt bara släppte, det var så vackert och rättvist på något vis med Propulsion som kom längst ut. Jag stod och följde finalen från vinnarcirkeln. Då ser man hästarna framifrån, det är lite svårt att följa positionerna men så ser jag att Örjan kom längst ut. Det var bara något som tog över, jag grät i en och en halv timme efteråt, jag kunde knappt prata. Det var så rörande, jag har inte upplevt något likande på en travbana. 

Propulsion ska få den hyllningen han förtjänar

Propulsion som tillslut vann Elitloppet trots en mardrömsresa i försöket hade inte startat sedan i Prix d'Amérique i januari. Och det fanns en del som undrade hur Malmrot resonerade kring den inbjudan.

– Jag har inte riktigt förstått att han har varit ifrågasatt. Vi har en superstar just nu som fortfarande tävlar och det är Propulsion. Att de här reaktionerna kom runt honom, jag såg inte det på något vis. Det var ju han som gjorde Elitloppet för de övriga, inte bara vi i travbubblan, utan alla vet vem Propulsion är, säger Anders Malmrot och forsätter:

– Det blev så himla bra när jag såg det där träningsjobbet på gården och Daniel (Redén) sa att vi kör. Då kände jag att det var så himla härligt. Det här var vad Elitloppet behövde. Och så får han visa det på banan sen.

Nu fick Propulsion och Örjan Kihlström defilera framför tomma läktare men Malmrot menar att han ska få sin hyllning så småningom: 

– Vi ska se till att han tas in på Solvalla nästa elitloppshelg, oavsett om han är aktiv eller har lagt skorna på hyllan så att han får den hyllningen han förtjänar. Det är en av våra allra största genom tiderna. 

”Tror på ett fantastiskt Elitlopp 2021” 

Han fortsätter:

– Det är som att se de gamla Rocky-filmerna och han blir knockad hela tiden och sen bara reser sig upp. Propulsion tog det i femte försöket. Det är filmmaterial. 

Du har sagt att det varit tufft under våren, vill du fortsätta som sportchef?

– Det har varit tufft och påfrestande på många sätt men när man står där och ser hästarna under den här helgen så blir det värt det. Det är något alldeles speciellt att få ihop det på något vis så att övriga världen får se den här sporten en gång om året. Sen förhoppningsvis ser vi alla vilka hästar som finns och knackar på dörren och möjligtvis kan vara med nästa år. Jag tror att det kan bli ett fantastiskt Elitlopp 2021. Det ser jag redan fram emot.