Dött lopp på Jägersro i tisdags mellan Welcome och Quattro Khan. Foto: ATG/Kanal 75Dött lopp på Jägersro i tisdags mellan Welcome och Quattro Khan. Foto: ATG/Kanal 75

Dött lopp på Jägersro i tisdags mellan Welcome och Quattro Khan.

 Foto: ATG/Kanal 75
57 års åldersskillnad mellan segerkuskarna i tisdags: Utvändige Tommy Holmgren, 76, och Clara Jonasson, 19. Foto: Jörgen Tufvesson/ALN/Kanal 7557 års åldersskillnad mellan segerkuskarna i tisdags: Utvändige Tommy Holmgren, 76, och Clara Jonasson, 19. Foto: Jörgen Tufvesson/ALN/Kanal 75

57 års åldersskillnad mellan segerkuskarna i tisdags: Utvändige Tommy Holmgren, 76, och Clara Jonasson, 19.

 Foto: Jörgen Tufvesson/ALN/Kanal 75

Målfotot visar: Ung mot gammal lika bra

Publicerad

I travsporten tävlar ung mot gammal.

Så brukar det heta.

I tisdags spetsade till sig rejält med ett troligt rekord då 19-åriga Clara Jonasson körde dött lopp på Jägersro mot Tommy Holmgren, 76.

Någon statistik på skillnad i år mellan vinnande kuskar finns inte. Enligt travförbundet torde en ålderskillnad på 57 år ändå gälla som rekord i delad löpning.

57 år skiljde mellan vinnarna av lopp 3 på Jägersro på tisdagskvällen. Clara Jonasson var med i ett amatörlopp med 15 hästar och mötte bland andra Tommy Holmgren, en av banans stora profiler.

19-åriga Clara Jonasson ryckte undan på upploppet med hästen Quattro Khan och såg ut att kunna bli ensam på förstaplatsen. Men 76-årige Tommy Holmgren hann i kapp med Welcome.

- Känslan efter mål var att jag hade förlorat och därför kändes det skönt även med dött lopp. En seger är alltid en seger! säger Clara Jonasson.

En 19-åring med rutin

22 segrar har det blivit för Clara under de år hon kört och ridit stor häst.

Hon är uppvuxen i Falkenberg och jobbar sedan i somras tillsammans med sin mamma Camilla Jonasson, proffs i Halmstad. I fjol tog hon sju segrar i monté och åtta i sulky på 244 starter och tävlade ihop 931 000 kronor.

Rutin saknas alltså inte.

- Hästar är det absolut roligaste som finns och nu flyter det på bra för dagen också. Jag, mamma och min pojkvän Christian Cracchiolo kan leva på det här. Ögonstenen i stallet är sexårige valacken Chipping som jag ska tävla med i monté på Solvalla på fredag, säger Clara Jonasson.

Näst äldste vinnaren

Att det spände över ett halvt sekel mellan vinnarkuskarna i tisdagens delade löpning visar på bredden i sporten.

Tommy Holmgren är en rutinerad kusk med bland annat två segrar i landets största amatörlopp K.G. Bertmarks Minneslopp på meritlistan.

Åldersgränsen 70 år för att köra lopp slopades för några år sedan och ersattes av hälsoundersökningar. Den 76-årige Jägersroveteranen är en som tagit chansen att fortsätta med hobbyn.

- En rolig grej, detta. Tommy blev den näst äldste segerkusken genom tiderna i tisdags med sina 76 år och fyra månader. Numera får man köra från 16 års ålder i travet och även om vi vet att det är en del 15-åringar som kört lopp längre tillbaka måste sannolikheten vara ganska liten att de delat segrar med så pass mycket äldre kuskar, säger Rikard Sjöberg på Svensk Travsport.

 

Av Mikael Wikner/Kanal 75

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag