Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Måldomaren: ”Jag kan inte ha det som bevis”

Foto: KANAL 75
Foto: David Schreiner / ©mittbild.se
Båda vinnarna efter loppetFoto: David Schreiner / ©mittbild.se /TR BILD

Diskussion har uppstått kring om det verkligen var dött lopp i V86-3. 

Den späddes på av att målfoto spridits där det ser ut som att den ena hästen är före den andra vid linjen.

– Att någon kan ana något hit eller dit, det kan jag inte ha som bevis, säger Johan Axberg, måldomare på Bergsåker.

Det var en rörig dag för såväl spelare som aktiva inblandade i V86-spelet under onsdagen. Startbilen krånglade på Solvalla och på Bergsåker uppstod förvirring kring målfotot i V86-3. Det dömdes nämligen dött lopp mellan Axel Ruda och Hector Sisu. Samtidigt spreds en bild på sociala medier där många ansåg att Axel Ruda var först i mål. 

Dagen efter ger nu Johan Axberg, måldomare på Bergsåker, sin version och berättar hur arbetet gick till för att bedöma vinnare i loppet.

– Vi har möjligheten att zooma i flera steg och då flytta linjen mot hästarnas nos fram och tillbaka för att kunna särskilja en vinnare. När vi då zoomar väldigt långt in blir det väldigt pixlig och konturerna på hästarna blir egentligen som stora fyrkanter. När vi var allra längst in tyckte vi oss kunna ana att den ena hästen var före den andra men så fort vi zoomade ut till en acceptabel bildkvalitet så var det dött lopp, säger han. 

”Måste kunna motivera vårt beslut”

Johan Axberg berättar att de vill kunna presentera en klar och tydlig bild för att det ska vara ett trovärdigt bevis. 

– Vi i måldomarnämnden måste kunna motivera våra beslut mot alla intressenter. Om jag ska döma en vinnare så måste jag presentera en tydlig och klar bild där det är en vinnare. Eller tvärtom, jag måste också kunna presentera en bild som vi gjorde i går när vi la ut en tydlig bild som visar att det är dött lopp. 

Han kommenterar även den bild som spridits i sociala medier där diskussion uppstått. 

– Den kommer naturligtvis från vårt målkamerasystem. Men det är inte den färdiga bilden där vi har lagt linjen mot hästarnas nosar (för att kunna se vem som är först). Jag antar att det är därför det uppkommit. Det handlar om att ta ett beslut som man kan stå för och presentera. 

Välkomnar granskning 

Han och fortsätter: 

– Att någon kan ana något hit eller dit, det kan jag inte ha som bevis. På den bilden där vi har acceptabel bild så är dött lopp. 

Måldomaren menar också att han välkomnar all form av diskussion. 

– Jag tycker att all granskning är bra, att det finns folk som granskar skapar en trovärdighet i slutändan och att man inte försöker dölja något. Vi ska vara transparenta och visa vad vi har tillgång till.