Lykke ska hjälpa till att jaga fuskare

Hunden Lykke. Svensk Travsports nya verktyg i jakten på fuskare.
Mattias Falkbåge, utredningschef på Svensk Travsport
Foto: MATILDA ÖHRMAN / TR BIL / TR MEDIA

Här är Svensk Travsports nya verktyg i jakten på dopare. 

Hunden Lykke har utbildats i ett år – och ska nu hjälpa förbundet i antidopingarbetet. 

– Mig veterligen är detta helt världsunikt att använda hund i antidopingsammanhang för att spåra ämnen som gått igenom hästen, säger Mattias Falkbåge, utredningschef på Svensk Travsport. 

Dopingfrågan är en ständigt het potatis inom travsporten i Sverige. 

Nu kraftsamlar Svensk Travsport – och tar till ett oväntat grepp. 

Under onsdagen skriver förbundet på sin hemsida att hunden Lykke ska hjälpa till i jakten på dopare inom sporten. 

– Tack vare Lykke och hans förare Fia får vi nya och förbättrade förutsättningar att rikta vår provtagning där Lykke markerar att otillåtna substanser kan ha givits till hästen. Det blir som ett nytt sållningsinstrument inför provtagning både på tävling och i träning. Mig veterligen är detta helt världsunikt att använda hund i antidopingsammanhang för att spåra ämnen som gått igenom hästen, säger Svensk Travsports utredningschef Mattias Falkbåge till förbundets hemsida. 

”Ska ska vara tabu och skamligt” 

Lykke, som utbildats i ett år, kommer dessutom få sällskap av en nyanställd till – enligt Falkbåge ska ytterligare en person med specialkompetens inom spaning och operativt arbete rekryteras. 

– När vi har vår nya resurs på plats så kan denne, ihop med antidopningshunden, lyfta vårt operativa arbete till nya nivåer. Nivåer vi måste ligga på för att effektivisera kampen mot de som skadar vår travsport genom doping. Det är ju inte minst en hästvälfärdsfråga. Det skall vara tabu och skamligt att försöka ge sig själv fördelar genom att fuska via doping. De som försöker dopa, de ska veta att vi jobbar mot dem och vi kommer aldrig sluta arbeta mot dem. De ska känna att vi är där, de ska känna vår närvaro, säger utredningschefen.