Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Livet har fått en helt annan mening”

Kenneth Haugstad och Heavy SoundFoto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

I tio års tid har han fått frågan alla lärlingar får. 

Tillslut tog han steget – och i dag är Kenneth Haugstad, 42, proffstränare.
Men att det var här han skulle hamna var det få som kunnat föreställa sig. 

– Jag hade nog inte jobbat så här mycket om jag blivit kvar i Lillehammer, säger norrmannen. 

Inom travsporten är det inte ovanligt att stjärnkuskar och tränare är födda i familjer som i flera generationer ägnat sig åt sporten. 

Men det finns undantag – och där passar norrmannen Kenneth Haugstad in. 

Som tolvåring följde han med sin pappa och farfar till travbanan för första gången men då höll de till på läktarplats och det var spelet som var i fokus. Men tillslut hittade han ändå in på stallbacken. 

– Så småningom började jag hjälpa till hos en tränare i Lillehammer, där jag kommer ifrån. Men travet var inte något som jag tänkt jobba med, säger den numera 42-åriga proffstränaren. 

”Otroligt patriotisk – men det blev så här”

För även om travsporten klivit in i Kenneth Haugstads liv så var planerna annat än hästar från början. Efter en yrkesförberedande utbildning så var det nämligen tänkt att han skulle arbeta med el och ledningar i födelseorten Lillehammer. 

Men så av en händelse blev det ändå en avstickare i travets värld – och där blev han fast. 

– I stallet som jag jobbade i från början fanns det en tjej som reste till Amerika. Sedan dök det upp en ledig plats i det stallet som hon jobbade i. Då undrade hon om jag ville komma över och jobba där. Jag åkte dit hösten 1999 och jobbade där i sju-åtta månader. Sen ringde de från Elverket och ville ha tillbaka mig så jag åkte hem sommaren 2000, säger han och fortsätter: 

– Men då tänkte jag att ”fan vad tråkigt att sitta i Lillehammer resten av sitt liv”. Då åkte jag tillbaka till Amerika och var där hela 2001 och jobbade hos en tränare som hette Brett Pelling. 

– Sedan dess har jag inte varit hemma i Norge, eller jag har ju varit där men bara på semester. Och jag som älskar mitt land och allt inom sport. Jag är otroligt patriotisk, men det var så här det blev. 

Tog körlicens 27 år gammal

Efter tiden i USA sökte han jobb hos Stefan Hultman och började jobba åt Solvallatränaren i januari 2002. Där blev han kvar i nästan tre år – och det var där han också tog beslutet om att ta körlicens. 

Kenneth Haugstad var 27 år när han körde sitt första lopp. 

– Jag hade faktiskt inte tänkt på det innan. Jag fick köra mycket snabbjobb åt Stefan. Jag tyckte att det var roligt att köra och då sa han att ”ska du inte ta licens” då gjorde jag det. 

Trodde du att du skulle satsa så på löpkörningen så som du gjorde?

– Nej, det trodde jag aldrig. Men jag tror att jag hade fått problem om jag stannat i Stockholm. Det var nog bra att jag åkte ned till Halmstad. Framför allt var det mycket amatörer där på banan. Det var så jag kom i kontakt med löpkörningen när jag hjälpte mycket amatörer. Sen fick jag fler och fler chanser av Peter (Untersteiner) som var min arbetsgivare. Jag vann mitt första V75-lopp åt Peter 2006. Sen rullade det bara på.

”En riktigt bra jobbmöjlighet”

Efter att ha varit hos Peter Untersteiner, Pierre Svensson och även jobbat år stall Courant så hade Kenneth Haugstad några år då han bara ägnade sig åt löpkörning. 

Under drygt tre års tid var han i vardagliga travtermer så kallad ”catchdriver”. 

– Jag hjälpte Kari Lähdekorpi, Stefan Persson och Jerry Riordan med fortkörning på förmiddagarna sedan var jag catchdriver, jag körde överallt. Ett år körde jag över 1500 lopp. Det var mycket olika hästar som man körde, jag hade inga särskilda fasta kunder. 

– På den nivån jag var, jag var väl topp tio något år, så kunde man aldrig tacka nej. Det är skillnad på de kuskarna som hade fasta kunder, jag körde det jag fick. Jag var aldrig hemma. Men det är som det är, det var en väldigt lärorik period och jag ångrar absolut ingenting. 

Men så under våren 2014 fick han ett jobberbjudande som inte gick att motstå, en tjänst som försteman hos Roger Walmann. 

– Det fanns många fina hästar, det var fast lön och bonus på det man körde in, det var en riktigt, riktigt bra jobbmöjlighet. 

”Hittar krafter man inte trodde att man hade”

I och med tjänsten i Roger Walmanns stall så blev det mer fokus på att träna hästar – men framgångarna i sulkyn blev ändå desto större med segrar i flera grupp 1-löpningar. 

– Jag har fått chansen att köra både Heavy Sound och Spoil Me. De har vunnit mycket stora lopp och det har varit en fantastisk resa. Jag har vunnit lopp som många inte är i närheten av under en hel karriär och det tycker jag är häftigt. 

En häst som ligger extra varmt om hjärtat är just Heavy Sound. 

– Han har ju varit en reklamhäst för mig. Jag har kört honom i alla starter och fått fortsätta köra honom även nu när han står hos Daniel (Redén). 

Men de senaste åren har innehållit mer än storsegrar. Tillsammans med sambon Jeanette Walmann har han bildat familj och i dag har paret två små barn. 

– Det är som natt och dag. Livet har fått en helt annan mening. Barnen går ju före allt annat. Så är det ju. Vi pratade, jag och Jeanette, häromdagen att det är helt otroligt att vi har genomgått allt det här, säger han och förklarar:

– Det har varit mycket vakna nätter och speciellt med den sista här som har varit väldigt besvärlig och haft en hel del kolik. Vi fattar inte hur vi överlevde men det gjorde vi ju. Man hittar krafter man inte trodde att man hade när man är förälder. Samtidigt är det en helt otrolig upplevelse att se sina barn utvecklas dag för dag, det är en häftigt.

Plockat ut proffstränarlicensen 

Vid årsskiftet plockade Kenneth Haugstad ”äntligen” ut proffstränarlicensen. Frågan om när han skulle bli egen tränare är något som förföljt honom länge. 

– Den frågan har jag fått i tio år. Jag tyckte att det var lite naturligt nu. Roger skulle dra ned på hästar och bara ha ett stall kvar, skulle man prova så var det nu. Nu hade jag även ett par hästägare som ville stötta mig. Sen blev det ett stall ledigt på Mälsåker och då tog jag chansen. Det kändes lite som nu eller aldrig. 

– Just nu har jag sjutton hästar i träning och hoppas på tre-fyra till. Tjugo-tjugofem stycken hade varit optimalt. Jag har två anställda och så är det jag själv. Det här är vad jag siktar på det första året i alla fall, sen får vi se vad som händer. Jag har inte så jättemycket starthästar nu, vi får se vad som händer. 

Tränare som han ser upp till är bland annat tidigare arbetsgivaren Stefan Hultman men även Daniel Redén. Han beundrar deras kompetens i att, i stort sett alltid ha förberedda hästar som sällan missar prispallen. 

– Hästarna ska vara pigga och fräscha när de kommer ut. De ska se fina ut, det är viktigt. De ska inte bara starta för att starta. De ska ha en chans när de kommer ut, det är min målsättning.

”Inte missat något lopp”

Det är lite drygt tjugo år sedan Kenneth Haugstad lämnade Norge för ett liv som skulle komma att innehålla allt annat än el och ledningar – och han ångrar inget. 

– Jag hade nog inte jobbat så här mycket om jag blivit kvar i Lillehammer. Då hade jag nog jobbat från halv åtta till tre – fem dagar i veckan och haft en jättebra lön. Men då hade man missat mycket. Jag har upplevt otroligt mycket, jag har träffat mycket folk under de här åren och fått otroligt mycket kompisar. Det är jag jättetacksam för. 

Hemma i Norge följer familjen, som tidigare bara kände till travet som spelare, hans framfart på banorna så gott de kan. 

– De har ATG-live och ser nästan alla lopp som jag kör. Jag tror inte att någon av dem missat något lopp under min karriär. De tycker att det är jätteroligt, pappa sitter alltid hemma på kvällarna och tittar. 

Varje helg möter travreportern Josefin Johansson någon från travets värld - en del i SportExpressens satsning på travsport.

TRE FRÅGOR: ”Tror vi hade sparat lite då”

Vad kommer bli viktigt för travsporten de närmsta fem åren tror du?

 

– Vi pratar mycket om publiken men jag tror att det är kört för publiken. Jag tror att det är väldigt svårt att få tillbaka publiken och då måste vi göra på något annat sätt. Vi måste bevara spelet och jag tror inte att vi ska lägga mer pengar på publiken för vi får inte tillbaka publiken. De kommer till de stora tävlingarna men de kommer inte på vardagstravet. Folk är mycket mer bekväma i dag och har för mycket att göra. Då sitter de hemma.

 

– Sen är det kanske lite för mycket banor på sikt. Kanske skulle vi lägga ned några banor och speciellt på vinter att vi försöker köra på lite färre banor. Jag tror att vi hade sparat lite på det. 

 

Vilken häst har betytt mest för dig genom karriären?

 

– Gissa! Heavy Sound så klart. 

 

Vilket är det finaste minnet du har på en travbana?

 

– Det är när jag vann E3 med Heavy Sound från dödens, det är ju ett fantastiskt minne. Sedan när jag vann Ulf Thoresen hemma i Norge och det var mycket publik. Det var häftigt att komma hem och vinna det loppet, det var speciellt.