Mikael Å Linderoth. Foto: Lennart Kihlman/ALN Pressbild
Mikael Å Linderoth.  Foto: Lennart Kihlman/ALN Pressbild

Linderoth: "Någon utifrån vill sabotera"

Publicerad
Uppdaterad
I går meddelades att hästen Monday Morning blir av med sin V75-seger den 31 oktober på grund av ett positivt dopningsprov.
Ett mycket svårt slag för tränaren Mikael Å Linderoth. Som inte förstår någonting.
- Det är otroligt tungt idag och jag har ingen aning om hur hästen fått i sig medlet, säger Mikael till TravExpressen.se.
Torsdagen var en tung dag i travtränaren Mikael Linderoths liv. Mikael, som för ett par veckor sedan tog en av karriärens största segrar med Monday Morning i ett V75-lopp på Jägersro fick på eftermiddagen besök av STC:s veterinär Stig Hägglund och säkerhetsansvarige Lennart Granbeck. Vilka kom med beskedet om att Monday Morning varit dopad vid nämnda vinst på Jägersro den 31 oktober.

"Helt utmattad"

– Alltså, man vet liksom inte var man ska börja, så overkligt är det. Jag har ingen aning om hur hästen har fått i sig medlet, som tydligen är av rätt höga doser, och något av de medel som nämns har jag aldrig hört talas om ens. Monday Morning har blivit testad flera gånger tidigare i år, och har aldrig behandlats överhuvudtaget, säger Mikael Å Linderoth till TravExpressen.se.
Som naturligtvis idag fredag är bedrövad. När TravExpressen får tag på Mikael är han ute på träningsbanan och kör häst.
– Man har haft ju bättre dagar, det kan man inte komma ifrån. Om jag kunnat sova i natt? Ja, alltså, man blir ju helt utmattad när något sådant här inträffar. Jag har funderat så mycket och haft mycket möten med folk, så att man blir rätt slut i kroppen. Så att sova var trots allt inga problem.
Substansen som Monday Morning testats positivt för är alltså flunixin, som finns i det smärtstillande medlet finadyne. Det har alltså, enligt Mikael, aldrig använts av honom och han vill egentligen inte spekulera i teorier om hur det hela har kunnat gå till.

Böter och avstängning kan vänta

– Det blir så fånigt långsökta saker, som om någon utifrån vill sabotera för mig eller ägarna eller att provet blivit förväxlat. Så ofattbart känns det här i alla fall, fortsätter Mikael.
Vars Monday Morning alltså är den stora stjärnan i det 20 hästar stora stallet.
– När man väl fått fram en häst som kan vara med på den nivån, så händer det här. Nej, det är otroligt tungt idag, avslutar Mikael Å Linderoth.
Det så kallade B-provet är ännu inte analyserat, men Monday Morning får alltså inte starta i morgondagens V75-final i Gävle, enligt STC:s regler.
Visar det sig också vara positivt väntar straff i form av böter och/ eller avstängning för den ansvarige tränaren Mikael Å Linderoth.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


2

3

Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag