Leif "Loket" Olsson Foto: HENRIK JANSSONLeif "Loket" Olsson Foto: HENRIK JANSSON
Leif "Loket" Olsson Foto: HENRIK JANSSON
Björn Goop Foto: Anna Svanberg / ANNA SVANBERG GT/EXPRESSENBjörn Goop Foto: Anna Svanberg / ANNA SVANBERG GT/EXPRESSEN
Björn Goop Foto: Anna Svanberg / ANNA SVANBERG GT/EXPRESSEN
Leif "Loket" Olsson Foto: Anders YlanderLeif "Loket" Olsson Foto: Anders Ylander
Leif "Loket" Olsson Foto: Anders Ylander

Leif "Loket" Olsson om sin tid inom travet

Publicerad

Leif "Loket" Olsson är mest känd för sin medverkan i Bingolotto.

Men 74-åringen har också jobbat med trav-tv, varit bankonferencier och ägt travhästar.

I en intervju minns han tillbaka till en tillvaro som såg helt annorlunda ut än vad den gör i dag – och skickar en oväntad känga till Björn Goop.

– Vi var ett jävla gott gäng. Det var inte lika maskinmässigt på den tiden, vi hade ju kul, säger "Loket".

Många förknippar Leif "Loket" Olsson med Bingolotto, som han programledde från starten 1989 och i totalt mer än tio års tid.

Det var också via Bingolotto, vid 90-talets början, som "Loket" var en av de första som tog travet till tv-rutan. "Bingolotto-hästen", där en person varje vecka vann lika mycket som en utvald häst sprang in, var ett populärt inslag som höll i sig under alla år som den hyllade göteborgaren ledde programmet.

"Alla ville ha Lokets häst"

– Det var väldigt populärt, i stort sett alla var med och ville vinna. Men jag minns att det blev väldigt dåligt spelvärde på de som blev Bingolotto-hästar. "Jag vill ha hundra kronor på Lokets häst", sa folk i spelbutikerna, det var ju helt värdelöst att spela på den, skrattar "Loket".

Programmet, som spelades in från Solvalla på onsdagar, innehöll travpersonligheter som Hans G Lindskog och Håkan "Lillis" Olsson. Den före detta sportkommentatorn Uno Hedin och tv-producenten Lennart Jelbe var också viktiga pusselbitar i sändningarna.

– Vi var ett jävla gott gäng. Jag träffade faktiskt Lennart nyligen och vi pratade lite gamla minnen, hur roligt det var. Det var inte lika maskinmässigt på den tiden, vi hade ju kul... säger han.

– Eller de kanske har kul i dag med i och för sig, det vet jag inte, fortsätter han.

Fick intervjua sig själv

Förutom programmet på onsdagar har 74-åringen gjort mycket annat inom travet. Han ledde bland annat den årliga hästgalan som då hölls i Göteborg en gång varje år, och var också flitigt anlitad som konferencier på banorna runtom i landet, främst på hemmabanan Åby i Göteborg. "Loket" har också ägt flera hästar genom åren, vilket har lett fram till en del roliga situationer.

– Jag minns en V75:a på Åby, och jag ägde Jippie Sund som skulle starta i Sto-SM. Örjan Kihlström skulle ha kört, men han fastnade i Tyskland och hann inte till Åby. Jag var konferencier den dagen och fick gå ned på stallbacken och försöka hitta någon som kunde köra. Där passerade jag Per Lennartsson och frågade om han kunde köra, vilket gick bra. Han vann dessutom loppet, så det är ett väldigt kul minne.

– Och när jag skulle intervjua ägaren i vinnarcirkeln fick jag intervjua mig själv, det var lite speciellt.

Hur blev den intervjun?

– Den blev nog bra. Varje intervju jag gjorde var klassisk, jag gjorde inga tråkiga intervjuer.

Riktar kritik mot Björn Goop

Förutom Jippie Sund har "Loket" ägt stjärnhästar som Coolman Crown och Local Conch, som sprang in tre respektive fyra miljoner kronor under sina karriärer.

Även i dag är 74-åringen med och äger hästar. Han har till exempel häst hos Björn Goop, som numera inte bara är en av Sveriges framgångsrikaste kuskar, utan också en hyllad tränare.

Men trots att resultaten för Goops stall den senaste tiden varit bättre än någonsin är "Loket" kritisk till stjärnan. Bakgrunden är de många resorna för att köra lopp på Vincennes i Paris.

– Han är ju aldrig hemma! Olle Goop som tar över är visserligen en utav de största vi haft, men han är ju fan 75 år. Jag vet inte hur länge folk står ut med att det inte är han som tränar hästarna hela tiden.

"Kroppen hänger inte med"

74-åringen lever i dag, av förklarliga skäl, en lugnare tillvaro än förr om åren. Han gjorde visserligen comeback i Bingolotto så sent som i början av februari, men besöken till travbanorna har blivit färre och färre.

– Kroppen hänger inte med, balansen är inte bra. Det gick bra när var med i Bingolotto senast, men jag har inte lust att vare sig jobba eller resa på det sättet som jag gjorde förr. Däremot brukar jag åka upp till travbanan i Hoting. Det är hundra mil upp, men jag har varit där i 25 år nu, och det är väldigt trevligt måste jag säga, säger Leif "Loket" Olsson.

 

Philip Pettersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag