Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Legendarens drag: Tar betalt för råden

Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media/Foto: Lars Jakobsson/Kanal75
Foto: LenaEmmoth / TR Media

Stefan Hultman har vunnit i princip allt som går att vinna inom travsporten. 

Nu ska den förre stjärntränaren börja ta betalt för folk som ringer och frågar om hjälp. 

– Det är inte för att vara girig, säger Hultman. 

Efter att ha drabbats av muskel- och nervsjukdomen MG blev Stefan Hultman tvungen att lägga av med travtränandet och har de senaste åren i stället figurerat som tv-expert för Kanal 75:s räkning. 

Men det är fortfarande folk som hör av sig till den forne Prix d'Amerique- och Elitloppsvinnande travtränaren med frågor. Nu berättar Hultman att han kommer börja ta betalt för hjälp med alltifrån pulsträning till exteriören på hästar som ska säljas. 

Summan: 1 000 kronor via Swish. 

– Det är väldigt många som hör av sig till mig regelbundet. De skickar bilder på hästar och så vidare. Det kommer inte bara från Sverige utan även Norge och Danmark. Det ringer även tränare. Men det är inte alltid jag hinner svara, och det vill jag ju gärna göra. 

– Då var det en kompis som tipsade om det här. Om man vill ha hjälp får man swisha tusen kronor så kan jag försöka lära ut det som jag kan. Det kanske blir så att ingen hör av sig, det vet jag inte. Vi får väl se. 

”Är inte för att vara girig” 

Det är tusen kronor som gäller i alla fall? 

– Det är tanken. I går var det exempelvis en hästägare som hade två ettåringar varav en utav dem skulle säljas, då ville personen att jag skulle göra en bedömning. Det är inte för att vara girig utan det tar ju lite tid om jag ska göra det ordentligt. 

Enligt Stefan Hultman brukar även stora travtränare höra av sig. 

– Jag vill inte nämna några namn men det är en del stora tränare som hör av sig för att fråga om hjälp. Jag var ju en av de första som började med pulsklocka och var väldigt intresserad av det. Det är många andra som börjar med det nu som har frågor. Sedan vet jag inte om tusen kronor är för mycket. Förhoppningsvis tycker folk det är värt det om de känner att de lär sig någonting.

”Jag behöver inte få in extrapengar” 

Vidare berättar Hultman att en stor del handlar om att han rent fysiskt inte har möjlighet att åka runt och hålla föredrag som han gjorde förr. 

– Det finns alltid någon som retar upp sig och tycker man är girig. Men det handlar inte om det. Jag är väldigt handikappad och kan inte fara runt överallt. Jag har fortfarande svårt att röra mig ordentligt. Att flyga till Sörlandet för att jobba är en för stor grej. När jag var aktiv åkte jag runt och gjorde föredrag. Det gjorde jag gratis. Folk är intresserade och jag gillar att lära ut. Men det blir rätt mycket. 

Kanal 75-profilen är tydlig med att det inte handlar om att han behöver tjäna pengar. 

– Nej, så är det faktiskt inte. Det handlar mer om att få struktur på det. Jag behöver inte få in några extrapengar utan jag har så jag klarar mig. Du betalar ju om du behöver hjälp på annat sätt. Sedan förstår jag om folk reagerar negativt. Men jag tycker verkligen det är kul när folk hör av sig och tror att jag har en del att lära. 

Har du hunnit få några negativa reaktioner än? 

– Det var väl någon som var inne och skrev ”Är det så illa?”. Men de flesta har reagerat positivt. Det här var inte något som jag kom på i går heller. Det har vuxit fram i takt med att fler och fler hör av sig.