Foto: EquidiaFoto: Equidia
 Foto: Equidia
Foto: EquidiaFoto: Equidia
 Foto: Equidia
Foto: EquidiaFoto: Equidia
 Foto: Equidia
Anders Lindqvist Foto: TB / KANAL75Anders Lindqvist Foto: TB / KANAL75
Anders Lindqvist Foto: TB / KANAL75

Läskiga scenerna i Frankrike: ”Otäckt”

Publicerad

Galoppsporten utnämns av vissa som en av världens farligaste sporter. 

Under torsdagens tävlingar i franska Lyon var olyckan framme igen. 

Där fyra hästar föll omkull i en våldsam krasch. 

– Det är jobbigt att se, säger den svenske travikonen Anders Lindqvist. 

Det var under torsdagen upplagt för stor fest i Lyon, med flera fina lopp i galoppgalna Frankrike. 

Men festen fick ett bittert och tidigt slut. 

Det på grund av en läskig olycka, där flera hästar föll omkull – och resten av loppen ställdes in. 

Svenske Anders Lindqvist, som hade en lång och framgångsrik karriär som kusk och travtränare – men som även har ett stort galoppintresse, följde turerna efter olyckan från Frankrike under gårdagen. 

– Det var väldigt otäckt... Det var en häst som gick omkull och sedan gick flera omkull efteråt. Tur i oturen så blev det inga allvarliga skador på varken människor eller hästar, säger Lindqvist. 

”Det är ingen ofarlig sport”

Det såg otäckt ut – men ingen kom till skada? 

– Det var en kille som låg länge på banan innan de vågade flytta på honom, men han hade klarat sig riktigt bra. Så slutet gott… Men för säkerhetens skull ställde de in alla tävlingar efteråt. De bedömde att banan kunde vara hal och att hästarna inte fick fäste.

Banan var boven i dramat? 

– Ja, en häst hade halkat och när den gick omkull gjorde övriga det också.

Anders Lindqvist menar att det framför allt är vanligt med olyckor inom ”steeple chase", som är en form av galoppsport med hinder. 

Här fanns det inga hinder, vilket också innebär att loppen går snabbare. 

– Det går mycket fortare och fälten är tajtare, så när en häst föll blev det många som följde med. I hinderlöpning är det mer plats mellan ekipagen, då är det oftast inte lika många som går omkull. Men de visar ju att de tar det på allvar genom att ställa in resten av tävlingarna. Det är ingen ofarlig sport, men trots allt tycker jag de gör så mycket som möjligt för att undvika olyckor, säger han. 

LÄS MER: Allt du behöver veta inför Elitloppet 2018: Tv-tider • Loppen • Hästarna

”Händer att blir dödsfall”

Du som följer mycket lopp – hur reagerar du när det händer? 

– Det är jobbigt att se. Själv har jag slutat köra lopp på grund av olycksrisken. Man har blivit gammal och vill inte bli invalidiserad, det är mycket tuffare i loppen här än i Sverige. 

Enligt Lindqvist är det överlag mycket "tuffare tag” i Frankrike, både vad gäller galopp- och travsporten. 

– Det blev tufft den här gången. Tyvärr händer det till och med att det blir dödsfall. Det är en utav de tuffaste sporterna. Den här sporten är lika tuff som formel 1 eller motorsporten, säger han. 

”Man måste nog vara lite galen”

Anders Lindqvist fortsätter: 

– Det är väldigt få som förstår vilka atleter de som är jockeys är, man kan jämföra dem med exempelvis störtloppsåkare. Man måste ha ett stort mod, vara stark, lite äventyrslysten… Och för att sammanfatta det: Man måste nog vara lite galen också. 

Hur reagerar gemene man i Frankrike? 

– I Frankrike och England finns det i kulturen. Det är ofta fullspäckade läktare. På ett event som Grand National är det över 100 tusen personer som tittar… Det är väldigt lite protester, man har en tuffare syn på det, säger han. 

https://twitter.com/Al09Anders/status/994584660440215552

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag