Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larsen: ”Får fajtas med de stora grabbarna nu”

Foto: LJ / © Lars Jakobsson/Kanal 75
Foto: Mikael Rosenquist / TR Media

Hon är en av de mest lovande kusktalangerna på V75. 

Henriette Larsen, 24, har för varje år klättrat i kuskeliten, i år har hon haft det något tuffare på travbanan men det beror också på det sammanhang hon befinner sig i.   

– Nu får jag fajtas med de stora grabbarna, säger hon. 

Kuskkarriären har gått spikrakt uppåt för Henriette Larsen som till vardags arbetar som lärling hos Halmstadtränaren Peter Untersteiner. I fjol körde hon in 4,3 miljoner kronor och vann närmare 50 lopp. Det har varit en lång resa till den positionen som hon befinner sig i i dag – den där hon jämförs med Sveriges kuskelit. 

Men det är precis där hon vill vara. 

– Jag vill så klart tillhöra toppen i den mån som det går. Det är svårt att tillhöra högsta toppen men i alla fall vara någon som är anlitad flitigt på V75. Det hade varit kul att få fina chanser och vara med och synas de större dagarna. 

Då tänkte jag: ”Nu jävlar” 

Henriette Larsen beskriver att det har gått lite trögare i år som kusk. Det har resulterat i färre vunna lopp och således även färre inkörda prispengar, men hon har fortsatt att synas på V75. 

– När det gick som bäst förra året och även i början av det här året så körde jag fem-sex V75-lopp de dagarna när tävlingarna var på Jägersro och Halmstad. Då tänkte jag att nu jävlar är man på gång men det har inte riktigt blivit så. Det har blivit lite av ett mellanår. Jag har fortfarande varit med och kört lopp på V75 men kanske inte med lika bra resultat som tidigare. 

Ett av kriterierna för att få köra på V75 är att man som kusk måste ha kört över 100 lopp. Det är en viktig milstolpe för många unga kuskar. Henriette hade varit kusk i cirka två innan hon passerade den gränsen – och tiden går fort:  

– Det är nog nästan fem år sedan som jag körde mitt första V75-lopp nu, det kom i alla fall upp som ett minne på Facebook häromdagen, säger hon och skrattar. 

”Jag har inga fördelar längre” 

En av anledningarna till att det har gått lite trögare i år för kusktalangen är att licenssystem gjorts om. Ändringarna har medfört att hon, liksom andra i hennes situation, nu måste mäta sig med proffsen. 

– Med det upplägget så kan man säga att jag inte har några fördelar längre. Det är slut på dem. Nu får jag fajtas med de stora grabbarna. Jag har hamnat lite mittemellan kan man säga. 

Men Henriette Larsen siktar på toppen och hon vet vad som krävs för att ta sig dit. 

– Man måste vara väldigt mån om chanserna som man får och göra bra ifrån sig. Sen måste man ha lite fina hästar att köra också, men det gäller att förvalta sina styrningar bra framför allt. Då är det bara att hoppas att det ena leder till det andra.