Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Larmet: V75-hästar dopas med ozongas

I ett klipp SportExpressen tagit del av marknadsför sig en italiensk veterinär med hur metoden utförs.
I ett klipp SportExpressen tagit del av marknadsför sig en italiensk veterinär med hur metoden utförs.

För ett par år sedan slog koboltskandalen ned som en bomb i travsporten.

Nu larmas det om ett nytt fusk: Gasen ozon.

– Den behandling som det ryktats om i år är att man tillför ozon i hästarnas blodomlopp, säger Linda Höijer, hästvälfärdsansvarig på Svensk Travsport. 

Enligt uppgifter till SportExpressen ska hästar ha tävlat med gasen ozon i blodet på så hög nivå som V75.

– Den behandling som det ryktats om i år är att man tillför ozon i hästarnas blodomlopp. Det rykte vi hade för några år sedan var att man då skulle tillföra ozon i ändtarmen på hästarna, och att det skulle få hästarna att springa fortare, säger Linda Höijer, hästvälfärdsansvarig på Svensk Travsport. 

Dödliga bieffekter på människor

 Är ozon något som hästarna tar skada av?

– Då det inte finns någon vedertagen orsak att tillföra hästens blodomlopp ozon, annat än i prestationshöjande syfte, så saknas uppgifter av eventuell skadlighet för häst. För människa har man förbjudit tillförsel av ozon i blodomloppet sedan 1984 i Tyskland på grund av i vissa fall dödliga bieffekter.

Pågår det utredningar mot någon/några specifika tränare? 

– Vi kommenterar inte eventuella pågående utredningar.

Förbundet vet inte exakt hur utbrett det är, men Linda Höijer berättar att det inte är nya uppgifter för dem, och att rykten cirkulerat i flera år. 

Vet ni i dag om det är prestationshöjande? 

– Jag kan inte svara på den frågan med tanke på att arbetet kring detta är pågående. Oavsett prestationshöjande effekt eller inte så kan ozon ges i syfte att höja prestationen, vilket är förbjudet. Någon annan vedertagen orsak till att tillföra ozon saknas.

Går det att komma åt de som fuskar med ozon? 

– Vi arbetar ständigt med att komma åt fuskarna då målet med vårt antidopningsarbete är att vi ska ha en ren sport där alla tävlar på lika villkor. 

”Delger inte den informationen”

Förbundet har från och med 2017, genom ökade resurser, förändrat sitt arbetssätt. De har gjort fler oanmälda kontroller och provtagningar utanför tävlingsbanan. Något som, enligt Linda Höijer, delvis kommer visa sig efter årsskiftet, med ett ”nytt” antidopningsreglemente.

Men hon är förtegen om hur de ligger till gällande just ozon i blodet. 

– När det gäller olika analyser så delger vi inte information om vilka substanser de olika labben ombeds analysera, fortsätter hon. 

Men ni tar allvarligt på det? 

– Absolut! Antidopningsarbetet och vårt djurskyddsarbete är enormt viktigt för travsportens utveckling där hästen och dess välfärd alltid ska vara i centrum.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!