Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lappar har gett Nisse Bean nya växlar

Skygglapparna uppe! Nisse Bean vinner klass 1-finalen på Solvalla. Foto: Lars Jakobsson
Ett par skygglappar för ögonen.
Femårige Solvallahästen Nisse Bean har svarat bra på den lilla extraväxeln i vår och kommer till V75 i Östersund med fem raka segrar.
- Han sprang lite på halvfart tidigare och det norska huvudlaget har helt klart hjälpt honom, säger kusken Claes Sjöström.
Nisse Bean har tagit fem segrar på tio starter och sprungit in 444 000 kronor i år.
Nisse var bra även under fyraåringssäsongen i fjol.
2010 har dock utvecklingskurvan pekat uppåt hela tiden och femåringen har svarat för flera riktigt vassa insatser.

"Grymt stark"

Segern i klass I-finalen i V75 under Solvallas helg med Elitloppet i slutet av maj var Nisse Beans största i karriären. Prestationen förstklassig då hästen kunde vinna trots en löpning utvändigt ledaren på nya rekordet 1.13,7 över 2140 meter.
- Han var grymt stark och hade krafter kvar i mål också. En av de bästa sakerna med Nisse Bean är hans inställning och att det känns som att han fortfarande har utveckling kvar i sig. Hästen är stark och att distansen i Östersund (V75-6) på lördag är 2640 meter är en av anledningarna till att vi vill prova honom just där, säger färska Solvallaproffset Claes Sjöström.

Strävsam duo

Den femårige valacken tränas av 72-årige amatören Allan Wahlén. Allan har sina hästar inte långt ifrån Claes Sjöströms stall i Rimbo, mellan Uppsala och Norrtälje.
Herrarna har samarbetat i flera år.
- Jag fick börja köra Allans hästar då jag var lärling och så har det fortsatt. Allan orkar inte med några snabba förflyttningar längre så det är bara jag som får synas i vinnarcirkeln efter loppen. Man kan verkligen säga att han kommit helt rätt med Nisse - det är hur roligt som helst att köra honom. V75-finalen senast är min största seger hittills.
Det är i loppens slutskeden den nya utrustningsdetaljen kommer till användning.
Hästen har ett så kallat norskt huvudlag med skygglappar som dras upp för hästens ögon. Nisse Bean har fått bättre fokus framåt vilket lett till att han hittat både en och två nya växlar i slutstriderna.

Hemligheten bakom förvandlingen

- Han har börjat ta ut sig på ett helt annat sätt med det norska huvudlaget. Om han förr sprang på 80-90 procent är det 90 till 100 som gäller nu. Hästen har även utvecklats och blivit starkare i kroppen av att kämpa på det här sättet och i samma veva har det gått att köra honom barfota vilket gjort honom snabbare. Så det är en kombination av Allans träning och allt det där som gjort hästen så bra.
Det blir första starten i en högre klass (bronsdivisionen) på lördag. Hur mycket kommer det att inverka?
- Det är helt klart ett ganska stort kliv han tar. Motståndet är tuffare och vi kan inte begära seger. Men så som han uppträtt på slutet ska vi inte vara avsågade i alla fall. Läge och distans går absolut inte att klaga på och enligt Allan har Nisse känts fin efter starten på Solvalla. Det blir första gången han reser så långt som till Östersund och första övernattningen, men sådant måste han lära sig om han ska fortsätta utvecklas som vi tror och hoppas.
Enligt Claes Sjöström ändrar man ingenting i utrustningsväg till starten på lördag. Nisse Bean kommer mest troligt att få tävla barfota runt om på nytt.
Även det norska huvudlaget kommer på igen. Fattas bara annat...

Av Mikael Wikner/Kanal75

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!