Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lämnade Goops stall: ”En ära att få chansen”

Ragazzo da Sopra och Anton Sverre som skötare.
Foto: MALIN ALBINSSON / TR Media

I drygt tio år jobbade Anton Sverre för stall Goop. 

Sedan i somras står han på egna ben som tränare. 

Och på lördag gör en av hans gamla passhästar första starten i hans regi: Dubbla miljonären Ragazzo da Sopra.  

– Det är klart att det bara är roligt och en ära att få chansen.

Sedan 1 juli är Anton Sverre proffstränare. Efter tio år efter ett av de starkaste namnen inom sporten, Björn Goop, så vad det dags att röra på sig. Drömmen om att bli egen har alltid funnits och tillslut var det dags. För tillfället arbetar han själv med de elva hästarna som finns på träningslistan. 

Och även om det är utmanande att gå från anställd till egenföretagare så trivs 29-åringen med vardagen. 

– Det är kul och inspirerande. Det är mycket roligare att jobba för sig själv nu när man har kommit in i det efter ett tag. Men det är mycket utmaningar men det är bara roligt.

”Klart att det var vemodigt” 

Verksamheten driver han på en gård tre mil utanför Karlstad, så han har inte behövt flytta på sig särskilt långt och är Färjestadtränare. 

Hur var det att lämna stall Goop?

– Det är klart att det var vemodigt. Samtidigt kände jag att jag behövde en ny utmaning i livet och jag tyckte att det var dags att ta steget. Jag hade jättemånga bra år hos Björn och Olle och det finns absolut inget att klaga på över det. Det var bara dags att göra det, även om det var vemodigt och man har många bra kompisar och en miljö man jobbat i många år.

Vad tar du med dig?

– Jag tar med mig mycket. Framför allt har man byggt upp ett bra kontaktnät under många år och utvecklat sig själv hela tiden genom att prata med journalister och ta hand om det. Det har hela tiden varit inspirerande, och klart att man har tagit lärdom av olika träningsupplägg nu också under den tiden där. Nu får man försökta hitta sitt egna.

Miljonhästen gör första starten i Sverres regi

På lördag gör Ragazzo da Sopra sin första start för Anton Sverre. 

Hästen har fram tills nu tjänat 2,6 miljoner kronor och Sverre hade hand om åttaåringen efter From Above hos Goop. Och att återförenas med hästen som egen tränare har betytt mycket. 

– ”Gulddivisionare” växer inte på träd. Det var inte svårt att tacka ja till chansen när man väl fick frågan. Framför allt när man har haft ett personligt band till hästen förut, det gjorde saken enklare. Det är klart att det bara är roligt och en ära att få chansen.

Anton Sverre har hela tiden velat sköta sitt avslut hos stall Goop snyggt, och det var inga konstigheter när han tog över miljonhästen. 

– Jag tvekade inte på det. Det är ändå en konkurrens travtränare emellan. Jag har all respekt mot Björn och tycker att jag har skött det jättebra mot honom också. Sen när det väl kom frågan om en sådan häst som är fantastisk, då fanns det ingen tvekan.

”Vill se hur han fungerar” 

På lördag startar hästen med spår tio bakom bilen och körs av Jorma Kontio. Sverre ser framemot att se hur hästen presterar efter att ha fått lite av en nystart. 

– Han fick ta det lugnt den veckan han kom. Han kom i väldigt fint skick från Björn så klart. Men han har fått acklimatisera sig och kommit in i mitt upplägg, jag tycker att han känns fin. Sen får jag hoppas att han tänder till på det med lite ny träning. Jag vill se hur han fungerar på lördag och om man ska ändra något till nästa start. Jag åker ut på lördag med en förhoppning att han ska tjäna pengar. Sen får vi ta det därifrån