Labero Broline vann E3-finalen på Romme

Efter några år lite i skymundan slog Bergsåkers Svante Båth till igen. Labero Broline vann E3-finalen på Romme med Ulf Ohlsson i sulkyn och inkasserade 800 000 kronor till sina ägare. 

- En snygg häst, ändå var det lite överraskande att han vann E3 över kort distans, sade Båth efter sin åttonde E3-seger.

E3-finalen i V75-spelet på Romme blev dramatisk. De två första startförsöken återkallades och när fältet väl kom iväg blev det stenhård körning. Loppets två mest betrodda hästar, Lutfi Kolgjini med Orion Kronos och Thomas Uhberg bakom Rusty Dust, kivades om ledningen i en utdragen spetsstrid medan Ulf Ohlsson tog det lugnare och hamnade så småningom i fjärdepar utvändigt.

Kunde inte svara

 När Ohlsson satte in attacken på sista bortre långsidan hade ledande Orion Kronos inget att sätta emot. Labero Broline hade taktpinnen redan i sista sväng och fortsatte sedan undan till en mycket säker seger på 1.12,0/1640a.

 - Det var gynnsamt för oss när de andra körde rejält. Min häst är inte så snabb från start men vi slapp i alla fall att göra något grovjobb från start, sade Ohlsson.

 Ohlsson och Båth hade för många år sedan ett nära samarbete som färska tränare. Numera använder Båth oftast Ohlsson som kusk men detta var första E3-segern för Ohlsson.

 För Labero Broline var det största segern i karriären, han mer än fördubblade sin prissumma när han tog sin sjätte seger i den 17:e starten.

 - När jag köpte honom av uppfödaren sade jag att han var en ny Luxury Ås (vann E3-finalen 2003). Jag är inte så överraskad att Labero vann en E3-final men jag trodde kanske inte att han skulle vinna den korta avdelningen, sade Båth.

Var totalt dominant

 När E3-serien instiftades var Svante Båth ett tag totalt dominant. Segern på Romme var Båths åttonde inom E3, det kan ingen annan tränare matcha.

 Ulf Ohlsson var dock inte nöjd med storsegern. Han satte också punkt för omgången genom att vinna med El Sueco.

 - Man får vara tacksam att man får köra så fina hästar, sade Ohlsson.

 Omgångens lopp för högsta klassen såg Nu Pagadi som blytung favorit. Men favoriten galopperade utvändigt Global Investment i sista sväng och ledaren hann sedan undan till seger.

 - Han är tuffing på banan, sträcker alltid ärligt på sig den sista biten och det har han vunnit många lopp på. Global Investment är en riktig favorit för mig, sade Björn Goop.